2018-09-13 22:16

2018-09-13 22:28

Mp kvar i landstingsfullmäktige

VÄRMLAND: Strax över treprocentsspärren

När den preliminära rösträkningen under torsdagen var klar såg det ut som att Miljöpartiet får två mandat i landstingsfullmäktige.
– När valnattsräkningen var över fattades det sex röster, säger Jesper Johansson (Mp).

För att få mandat till landstingsfullmäktige måste ett parti få minst tre procent av rösterna i landstinget.

– Nu när alla röster är räknade inklusive sena förtidsröster och poströster, ser vi att vi är över treprocentsspärren med drygt 60 röster, säger Jesper Johansson (Mp) som är förstanamnet på partiets lista till landstingsfullmäktige.

När den preliminära rösträkningen var över hade Miljöpartiet fått 5 539 röster, vilket motsvarade 3,0 procent. De ligger över spärren med 69 röster.

Om resultatet står sig betyder det att han och Eva Hallström, andranamnet på listan, får varsitt mandat.

– Det känns roligt att ändå ha fått förtroendet att driva regional politik i Värmland för Miljöpartiet, för de gröna frågorna. Vi vill kunna vara med och verka på alla nivåer för ett mer hållbart samhälle, säger Jesper Johansson.

Efter förra valet hade partiet fyra mandat, och ser ut att förlora två.

– Det är en trend som vi ser över hela Sverige, vi har gått tillbaka i alla landsting och åkt ut ur flera landsting i Sverige. Det är svårt att säga att det skulle bero på något särskilt i Värmland, utan det verkar som att hela Miljöpartiet i Sverige har fått mindre sympatier i det här valet, säger Jesper Johansson.

Han betonar att personvalen inte räknats än, något som kan påverka vilka som får mandaten.

– Man ska inte säga något tvärsäkert förrän det är färdigt, säger han.

För att få mandat till landstingsfullmäktige måste ett parti få minst tre procent av rösterna i landstinget.

– Nu när alla röster är räknade inklusive sena förtidsröster och poströster, ser vi att vi är över treprocentsspärren med drygt 60 röster, säger Jesper Johansson (Mp) som är förstanamnet på partiets lista till landstingsfullmäktige.

När den preliminära rösträkningen var över hade Miljöpartiet fått 5 539 röster, vilket motsvarade 3,0 procent. De ligger över spärren med 69 röster.

Om resultatet står sig betyder det att han och Eva Hallström, andranamnet på listan, får varsitt mandat.

– Det känns roligt att ändå ha fått förtroendet att driva regional politik i Värmland för Miljöpartiet, för de gröna frågorna. Vi vill kunna vara med och verka på alla nivåer för ett mer hållbart samhälle, säger Jesper Johansson.

Efter förra valet hade partiet fyra mandat, och ser ut att förlora två.

– Det är en trend som vi ser över hela Sverige, vi har gått tillbaka i alla landsting och åkt ut ur flera landsting i Sverige. Det är svårt att säga att det skulle bero på något särskilt i Värmland, utan det verkar som att hela Miljöpartiet i Sverige har fått mindre sympatier i det här valet, säger Jesper Johansson.

Han betonar att personvalen inte räknats än, något som kan påverka vilka som får mandaten.

– Man ska inte säga något tvärsäkert förrän det är färdigt, säger han.

  • Amanda Thorén

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.