2018-09-06 06:00

2018-09-06 08:18

"Det tar lätt en dag att spåra ett lodjur"

VÄRMLAND

Det blir mest varg. Det är ju också det rovdjur som rör sig längst sträckor av de rovdjur som kartläggs, varför de är enklare att spåra än andra rovdjur.
– Vargen är vardag, säger Fredrik Wilde, rovdjursspårare och besiktningsman på länsstyrelsen i Värmland.
Men det som får i gång pulsen på honom och kollegorna är när det kommer in rapporter om lodjur.

– Lodjursrapporterna är ju inte lika vanliga då de är lite svårare att hitta spår från, så man måste passa på när de dyker upp.

Fredrik Wilde, rovdjursspårare och besiktningsman på länsstyrelsen i Värmland, lägger det mesta av sin tid under vinterhalvåret på att spåra rovdjur. Lo, järv och varg är det man spårar, för att ha koll på föryngringar och familjegrupper.

– Det tar ju lätt en hel dag. Om vi får tips om en lodjurshona med unge så ska vi följa dem i tre kilometer för att vara säkra. Tre kilometer låter kanske inte så långt, men de rör sig ju som katter, det vill säga de klättrar på nedfallna träd, hoppar upp bland stenar och berg och är ofta mycket svårare att spåra än till exempel varg. Vargar går i allmänhet där man själv skulle gått, säger Fredrik Wilde.

Även om lodjuren får viltspårarnas hjärta att klappa lite hastigare så handlar mycket av jobbet om att spåra just varg. Vargen är vardagsspårandet, så att säga. Länsstyrelsen har i uppdrag att kartlägga rovdjursstammarna i Sverige. I Värmland är det 15 personer som spårar under vinterhalvåret och ligger snön blir det inte många timmar på kontoret.

– Vi har stor hjälp av att folk hör av sig med observationer och det ringer en hel del. Vissa anmäler också via appen Skandobs, och är det så att någon rapporterar att den sett spår efter två eller tre lodjur till exempel, då får vi ett sms och någon av oss kommer kontakta rapportören inom kort, för då vill vi oftast dra ut direkt, säger han.

Vargar inventeras genom både spårning och genom att samla in DNA ur spillning och urin.

– Urin samlar vi i rör med en vätska man blandar med, så att DNA:t ska bevaras bra. Spillning läggs i burkar med silicagel, så det torkar ordentligt, berättar han.

Tvärtemot vad många kanske tror så lyfter både hona och hane i alfaparet på benen när de kissar. Men spårarna samlar även in kiss från hukande vargar, oftast valpar, för att få en så bra bild av familjegrupperna som möjligt.

Tack vare denna teknik finns ett släktträd över den skandinaviska vargstammen och i dag kan man tala om var nästan varenda varg man samlar in spillning från är född och uppvuxen och vilka som var vargens föräldrar.

Att man samlar spillning gör att vargen kan kartläggas även om det är barmark. För lo och järv behöver det vara snö, men eftersom alla vintrar inte är så snörika så planerar nu länsstyrelsen att sätta upp ett antal kameror på platser där man vet att lodjuren uppehåller sig.

Man kan såklart spåra djur själv om man vill, men man ska vara uppmärksam på att det, förutom under jakt, är olagligt att medvetet störa vilda djur, varför man bör bakspåra djuren.

– Lodjursrapporterna är ju inte lika vanliga då de är lite svårare att hitta spår från, så man måste passa på när de dyker upp.

Fredrik Wilde, rovdjursspårare och besiktningsman på länsstyrelsen i Värmland, lägger det mesta av sin tid under vinterhalvåret på att spåra rovdjur. Lo, järv och varg är det man spårar, för att ha koll på föryngringar och familjegrupper.

– Det tar ju lätt en hel dag. Om vi får tips om en lodjurshona med unge så ska vi följa dem i tre kilometer för att vara säkra. Tre kilometer låter kanske inte så långt, men de rör sig ju som katter, det vill säga de klättrar på nedfallna träd, hoppar upp bland stenar och berg och är ofta mycket svårare att spåra än till exempel varg. Vargar går i allmänhet där man själv skulle gått, säger Fredrik Wilde.

Även om lodjuren får viltspårarnas hjärta att klappa lite hastigare så handlar mycket av jobbet om att spåra just varg. Vargen är vardagsspårandet, så att säga. Länsstyrelsen har i uppdrag att kartlägga rovdjursstammarna i Sverige. I Värmland är det 15 personer som spårar under vinterhalvåret och ligger snön blir det inte många timmar på kontoret.

– Vi har stor hjälp av att folk hör av sig med observationer och det ringer en hel del. Vissa anmäler också via appen Skandobs, och är det så att någon rapporterar att den sett spår efter två eller tre lodjur till exempel, då får vi ett sms och någon av oss kommer kontakta rapportören inom kort, för då vill vi oftast dra ut direkt, säger han.

Vargar inventeras genom både spårning och genom att samla in DNA ur spillning och urin.

– Urin samlar vi i rör med en vätska man blandar med, så att DNA:t ska bevaras bra. Spillning läggs i burkar med silicagel, så det torkar ordentligt, berättar han.

Tvärtemot vad många kanske tror så lyfter både hona och hane i alfaparet på benen när de kissar. Men spårarna samlar även in kiss från hukande vargar, oftast valpar, för att få en så bra bild av familjegrupperna som möjligt.

Tack vare denna teknik finns ett släktträd över den skandinaviska vargstammen och i dag kan man tala om var nästan varenda varg man samlar in spillning från är född och uppvuxen och vilka som var vargens föräldrar.

Att man samlar spillning gör att vargen kan kartläggas även om det är barmark. För lo och järv behöver det vara snö, men eftersom alla vintrar inte är så snörika så planerar nu länsstyrelsen att sätta upp ett antal kameror på platser där man vet att lodjuren uppehåller sig.

Man kan såklart spåra djur själv om man vill, men man ska vara uppmärksam på att det, förutom under jakt, är olagligt att medvetet störa vilda djur, varför man bör bakspåra djuren.

  • Malin Kling Uddgren

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.