2018-08-09 17:21

2018-08-09 17:21

Behovet av lärare kommer att öka

VÄRMLAND: Ny statistik från Lärarförbundet och Skolverket

Det råder ett skriande behov av lärare i hela landet.
Och inom ett par år kommer behovet att öka än mer när stora grupper lärare går i pension.

Det är Lärarförbundet som sammanställt ny statistik från Skolverket. Enligt sammanställningen är tio procent av lärarna i de värmländska skolorna mellan 60 och 65 år, vilket innebär att var tionde lärare bara har några år kvar till pension.

Bland de värmländska kommunerna är Eda den kommun som under föregående läsår haft störst andel äldre lärare, medan Säffle är den kommun som haft lägst andel äldre lärare enligt Lärarförbundet.

De största pensionsavgångarna ska enligt Lärarförbundets sammanställning vara bland speciallärare och specialpedagoger. I dessa grupper är var femte lärare i landet över 60 år.

– Satsningarna på lärarkåren måste fortsätta med full kraft och menar regeringen allvar med att fler ska få rätt stöd i tid måste de se till att det finns speciallärare som kan ge det, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, i ett pressmeddelande.

Samtidigt som många lärare når pensionsåldern pekar Lärarförbundet ut återväxten som särskilt problematisk.

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, kommer Sverige att sakna uppemot 80 000 lärare år 2035. Redan nu tvingar dock lärarbristen många kommuner att ta in obehörig personal för att täcka behovet.

I Värmland har hälften av lärarna mellan 20 och 29 år en pedagogisk högskoleexamen, en siffra som är något högre än rikssnittet på 47 procent.

Vad gäller andelen behöriga unga lärare är Filipstad den kommun med minst andel behöriga lärare där 32 procent är behöriga.

Det är Lärarförbundet som sammanställt ny statistik från Skolverket. Enligt sammanställningen är tio procent av lärarna i de värmländska skolorna mellan 60 och 65 år, vilket innebär att var tionde lärare bara har några år kvar till pension.

Bland de värmländska kommunerna är Eda den kommun som under föregående läsår haft störst andel äldre lärare, medan Säffle är den kommun som haft lägst andel äldre lärare enligt Lärarförbundet.

De största pensionsavgångarna ska enligt Lärarförbundets sammanställning vara bland speciallärare och specialpedagoger. I dessa grupper är var femte lärare i landet över 60 år.

– Satsningarna på lärarkåren måste fortsätta med full kraft och menar regeringen allvar med att fler ska få rätt stöd i tid måste de se till att det finns speciallärare som kan ge det, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, i ett pressmeddelande.

Samtidigt som många lärare når pensionsåldern pekar Lärarförbundet ut återväxten som särskilt problematisk.

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, kommer Sverige att sakna uppemot 80 000 lärare år 2035. Redan nu tvingar dock lärarbristen många kommuner att ta in obehörig personal för att täcka behovet.

I Värmland har hälften av lärarna mellan 20 och 29 år en pedagogisk högskoleexamen, en siffra som är något högre än rikssnittet på 47 procent.

Vad gäller andelen behöriga unga lärare är Filipstad den kommun med minst andel behöriga lärare där 32 procent är behöriga.

  • Denny Jansson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.