2018-06-15 08:39

2018-06-15 12:49

Färre går till tandläkaren

VÄRMLAND

Färre vuxna besöker tandläkaren, det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

I Värmland minskade andelen vuxna personer som ett visst år gjorde en basundersökning med över 13 procentenheter från 2012 till 2017, skriver Nyhetsbyrån Siren.

Samtidigt blir svenskarnas tandhälsa allt bättre.

– Möjliga förklaringar kan vara att man mer sällan går till tandläkaren om man inte har råd, har bättre tandhälsa eller inte blir kallad till tandläkaren på grund av långa väntetider, säger Pernilla Lundberg, sakkunnig på Socialstyrelsen.

Under 2017 gick 42,9 procent av alla svenskar över 21 år någon gång till tandläkaren för en basundersökning. Motsvarande siffra 2012 var 47,3 procent. Hur de negativa siffrorna hänger ihop med att tandhälsan förbättras och att fler får behålla sina tänder högre upp i åldrarna har inte Socialstyrelsen undersökt, enligt Nyhetsbyrån Sirens rapportering.

I Värmland minskade andelen vuxna personer som ett visst år gjorde en basundersökning med över 13 procentenheter från 2012 till 2017, skriver Nyhetsbyrån Siren.

Samtidigt blir svenskarnas tandhälsa allt bättre.

– Möjliga förklaringar kan vara att man mer sällan går till tandläkaren om man inte har råd, har bättre tandhälsa eller inte blir kallad till tandläkaren på grund av långa väntetider, säger Pernilla Lundberg, sakkunnig på Socialstyrelsen.

Under 2017 gick 42,9 procent av alla svenskar över 21 år någon gång till tandläkaren för en basundersökning. Motsvarande siffra 2012 var 47,3 procent. Hur de negativa siffrorna hänger ihop med att tandhälsan förbättras och att fler får behålla sina tänder högre upp i åldrarna har inte Socialstyrelsen undersökt, enligt Nyhetsbyrån Sirens rapportering.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.