2017-12-28 10:12

2017-12-28 10:12

Vargjakten överklagas till Högsta Förvaltningsdomstolen

VÄRMLAND

Svenska Rovdjursföreningen har nu vänt sig till Högsta Förvaltningsdomstolen för att försöka stoppa den licensjakt på varg som är planerad att börja den 2 januari.

I går meddelade Kammarrätten i Sundsvall att de inte gav prövningstillstånd för de överklaganden som kommit in. Svenska Rovdjursföreningen har nu överklagat beslutet till Högsta Förvaltningsdomstolen.

– I vårt nya överklagande förklarar vi att det finns flera saker som är viktiga att domstolarna reder ut. En grundläggande sak är att beslut om jakt på skyddade arter ska grundas på uppskattning av antalet levande djur, och inte som nu på siffror som innehåller ett stort antal djur som redan är döda. En annan viktig sak är att klargöra om invandring av nya, obesläktade vargar sker tillräckligt ofta för att vargstammen ska kunna ha gynnsam bevarandestatus utan att omfatta minst 1700 vargar, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, i ett pressmeddelande.

– I överklagandet begär vi också att Högsta Förvaltningsdomstolen ska besluta om omedelbar inhibition, alltså att jakten stoppas tills domstolarna prövat om den kan tillåtas eller inte. Det är viktigt, för om vargarna redan är skjutna så kan ju inte det rättas till sedan, om domstolarna till slut kommer fram till att jakten var olaglig, förklarar Torbjörn Nilsson.

 

I går meddelade Kammarrätten i Sundsvall att de inte gav prövningstillstånd för de överklaganden som kommit in. Svenska Rovdjursföreningen har nu överklagat beslutet till Högsta Förvaltningsdomstolen.

– I vårt nya överklagande förklarar vi att det finns flera saker som är viktiga att domstolarna reder ut. En grundläggande sak är att beslut om jakt på skyddade arter ska grundas på uppskattning av antalet levande djur, och inte som nu på siffror som innehåller ett stort antal djur som redan är döda. En annan viktig sak är att klargöra om invandring av nya, obesläktade vargar sker tillräckligt ofta för att vargstammen ska kunna ha gynnsam bevarandestatus utan att omfatta minst 1700 vargar, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, i ett pressmeddelande.

– I överklagandet begär vi också att Högsta Förvaltningsdomstolen ska besluta om omedelbar inhibition, alltså att jakten stoppas tills domstolarna prövat om den kan tillåtas eller inte. Det är viktigt, för om vargarna redan är skjutna så kan ju inte det rättas till sedan, om domstolarna till slut kommer fram till att jakten var olaglig, förklarar Torbjörn Nilsson.

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.