2017-09-28 08:10

2017-09-28 14:21

Sex vargar får skjutas

VÄRMLAND: Beslut från länsstyrelsen

(UPPDATERAD) 2 januari inleds vinterns vargjakt. I Värmland får sex vargar skjutas i reviret Vimyren och totalt i landet 22 vargar.

Senaste licensjakten i Värmland tillät också skjutning av sex vargar, då i Brattforsreviret, samt sex vargar i gränsområdet mellan Värmland och Örebro.

Totalt i landet godkändes jakt på 24 vargar under förra vintern.

I dag meddelade Länsstyrelsen i Värmland sitt beslut för den jakt som får inledas 2 januari och pågå till och med 15 februari 2018.

Sex vargar blev alltså beslutet.

– Beslut om licensjakt är ett undantag från ett strikt skydd och därför är möjligheten att medge licensjakt på varg starkt begränsad i lagstiftningen. Samtidigt är det en viktig förvaltningsåtgärd bland flera andra för att minska konflikterna mellan varg och människa. Enligt den rovdjurspolitik som Länsstyrelsen ska verkställa, så ska tätheten av vargrevir minskas i de områden där den är som störst. Värmland är ett sådant område, och enda åtgärden för att minska tätheten av revir är licensjakt som är riktad mot specifika revir, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vilthandläggare på Länsstyrelsen Värmland.

I Örebro får det skjutas 2 vargar, i Dalarna 6, Gävleborg 2 och Västmanland 6.

Länsstyrelserna anser detta vara av begränsad mängd och ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt.

Jägarnas Riksförbund i Värmland gick för några veckor sedan ut och krävde att länsstyrelsen beslutar om licensjakt på 63 vargar i Värmland.

– Det behovet finns om inte vargstammen ska öka. Vi måste sänka vargstammen i Värmland, sa Kjell Emilsson till NWT.

Jägarförbundet är besviket på dagens beslut.

– Det är positivt att länsstyrelsen beslutar om vargjakt, men tilldelningen är alltför liten. Värmland har i snart 40 år härbärgerat huvuddelen av den Skandinaviska vargstammen. Riksdagen beslutade redan 2013 att koncentrationen av varg ska minska i Värmland. Ändå har vi i princip samma stam idag som då. Det är inte acceptabelt, säger Ingemar Tönnberg ordförande för Jägareförbundet Värmland.

Värmland som har getts en oproportionellt stor andel av den svenska miniminivån står återigen som förlorare, anser förbundet.

– De 6 vargar vi nu får jaga kommer inte att leda till färre vargar i Värmland kommande år. Den nationella tilldelningen på 22 vargar motsvarar det minsta antal som hade krävts enbart för Värmland för att på allvar påbörja minskningen. Vi är allt annat än nöjda, säger Ingemar Tönnberg.

NWT bevakar presskonferensen om årets licensjakt.


Texten uppdateras.

Senaste licensjakten i Värmland tillät också skjutning av sex vargar, då i Brattforsreviret, samt sex vargar i gränsområdet mellan Värmland och Örebro.

Totalt i landet godkändes jakt på 24 vargar under förra vintern.

I dag meddelade Länsstyrelsen i Värmland sitt beslut för den jakt som får inledas 2 januari och pågå till och med 15 februari 2018.

Sex vargar blev alltså beslutet.

– Beslut om licensjakt är ett undantag från ett strikt skydd och därför är möjligheten att medge licensjakt på varg starkt begränsad i lagstiftningen. Samtidigt är det en viktig förvaltningsåtgärd bland flera andra för att minska konflikterna mellan varg och människa. Enligt den rovdjurspolitik som Länsstyrelsen ska verkställa, så ska tätheten av vargrevir minskas i de områden där den är som störst. Värmland är ett sådant område, och enda åtgärden för att minska tätheten av revir är licensjakt som är riktad mot specifika revir, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vilthandläggare på Länsstyrelsen Värmland.

I Örebro får det skjutas 2 vargar, i Dalarna 6, Gävleborg 2 och Västmanland 6.

Länsstyrelserna anser detta vara av begränsad mängd och ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt.

Jägarnas Riksförbund i Värmland gick för några veckor sedan ut och krävde att länsstyrelsen beslutar om licensjakt på 63 vargar i Värmland.

– Det behovet finns om inte vargstammen ska öka. Vi måste sänka vargstammen i Värmland, sa Kjell Emilsson till NWT.

Jägarförbundet är besviket på dagens beslut.

– Det är positivt att länsstyrelsen beslutar om vargjakt, men tilldelningen är alltför liten. Värmland har i snart 40 år härbärgerat huvuddelen av den Skandinaviska vargstammen. Riksdagen beslutade redan 2013 att koncentrationen av varg ska minska i Värmland. Ändå har vi i princip samma stam idag som då. Det är inte acceptabelt, säger Ingemar Tönnberg ordförande för Jägareförbundet Värmland.

Värmland som har getts en oproportionellt stor andel av den svenska miniminivån står återigen som förlorare, anser förbundet.

– De 6 vargar vi nu får jaga kommer inte att leda till färre vargar i Värmland kommande år. Den nationella tilldelningen på 22 vargar motsvarar det minsta antal som hade krävts enbart för Värmland för att på allvar påbörja minskningen. Vi är allt annat än nöjda, säger Ingemar Tönnberg.

NWT bevakar presskonferensen om årets licensjakt.


Texten uppdateras.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.