Så undviker du skador på sommarstugan

VÄRMLAND: Försäkringsbolagets bästa tips

Länsförsäkringar Värmland tog ifjol emot närmare 100 skadeanmälningar gällande vatten- och frysskador i sommarstugor.
Nu ger Lars-Johan Sahlin, gruppchef för skador hos försäkringsbolaget, sina bästa tips för att slippa oönskade överraskningar när stugsäsongen startar igen.

Varför lär vi oss inte att ”stänga för hösten”?

– Det är ofta så att allt går bra – en snäll höst eller vinter som gör att det inte händer någonting med fritidshuset. Man kan vaggas in i en falsk trygghet om de senaste åren har varit väldigt milda. Men sen kommer det helt plötsligt en köldknäpp, kanske redan i november, och har man då inte tömt vattensystemet i tid kan man råka ut för en frysskada.

Men det täcker väl försäkringen?

– Försäkringen täcker en hel del. Förra året tog vi emot omkring 100 skadeanmälningar gällande vatten- och frysskador och betalade ut ersättningar för sex miljoner kronor. Samtidigt kan det bli väldigt kostsamt eftersom man dels betalar en självrisk, dels kan få avskrivningar på material som måste återställas. Och man riskerar att få avdrag på sin ersättning om man inte följt våra anvisningar, är man väldigt oaktsam riskerar man att inte få ersättning alls.

Vad kan orsaka avdrag eller att man inte får ersättning alls?

– Ett allt för vanligt problem är att man sänker värmen allt för mycket. För att få full ersättning från försäkringen kräver vi att man inte har under 15 grader inomhus. Det kanske låter väldigt mycket, men är det 20 minusgrader måste man ha 15 grader i själva huset för att det ska orka värma upp exempelvis ytterväggar eller under diskbänken, det är jätteviktigt.

Har du några tips på hur man vinterstänger på ett bra sätt?

– En viktig åtgärd är att tömma vattenledningssystemet från vatten och hälla miljövänlig frostskyddsvätska i vattenlås där det ofta blir vatten kvar. Men överlag tycker jag att man bör följa en checklista och inte bara titta på risken för vattenskador. Checklistan bör även gälla stöld och inbrott som kan innebära en stor skadekostnad och dessutom är obehagligt.

– Ta bort alla värdesaker och gör det så oattraktivt som möjligt. Man kan till exempel installera en enkel belysning med rörelsevakt och ta någon form av hjälp, kanske av en granne, som regelbundet kan titta till fritidshuset.

2017-09-22 13:57

2017-09-22 14:05