2017-09-14 11:58

2017-09-14 11:58

När sänks skatten för pensionärerna?

HALLÅ DÄR...

... Lars Mejern Larsson, riksdagsledamot (S), som berättar att 49 100 värmländska pensionärer föreslås få sänkt skatt från och med nästa år i det budgetförslag regeringen lägger fram nästa vecka.

– Redan från den 1 januari 2018 tas skatteklyftan bort för pensioner mellan 10 000 och 17 000 kronor i månaden. 2020 vill vi att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska vara borta helt och hållet.

Varför sänks skatten?

– Det är så efterlängtat av många och det är något vi också har lovat. Det är konstigt att det har varit den här straffbeskattningen på dem som har lagt grunden för välfärden och byggt upp vårt land.

Men det förutsätter att S vinner valet?

– Ja, självklart, det vill till att budgetarna går igenom. Jag hoppas att vi levererar en budget nu där människor ser att det är skillnad, jag tror att konflikten är tydlig i svensk politik.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det blir störst skattesänkning för dem med en pension på knappt 17 000 och då sänks skatten upp till 410 kronor i månaden, alltså 5 000 om året ungefär. Men sedan kommer det höjning av bostadstillägg också. Många pensionärer har det tufft, varje krona är så välkommen.

Hur mycket kostar det första steget staten?

– 4,42 miljarder kronor.

Finns det inte viktigare saker att lägga pengarna på?

– Det är en balansgång, så vi tar första steget. Det här reformutrymmet som har skapats nu, det kommer att återspeglas i budgeten som kommer och då är det riktat mot de grupper som verkligen behöver. Framför allt satsar vi på att skapa jobb och det är det som gör att alla får det bättre på sikt. 200 000 personer fler jobbar i dag än när regeringen tillträdde.

– Redan från den 1 januari 2018 tas skatteklyftan bort för pensioner mellan 10 000 och 17 000 kronor i månaden. 2020 vill vi att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska vara borta helt och hållet.

Varför sänks skatten?

– Det är så efterlängtat av många och det är något vi också har lovat. Det är konstigt att det har varit den här straffbeskattningen på dem som har lagt grunden för välfärden och byggt upp vårt land.

Men det förutsätter att S vinner valet?

– Ja, självklart, det vill till att budgetarna går igenom. Jag hoppas att vi levererar en budget nu där människor ser att det är skillnad, jag tror att konflikten är tydlig i svensk politik.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det blir störst skattesänkning för dem med en pension på knappt 17 000 och då sänks skatten upp till 410 kronor i månaden, alltså 5 000 om året ungefär. Men sedan kommer det höjning av bostadstillägg också. Många pensionärer har det tufft, varje krona är så välkommen.

Hur mycket kostar det första steget staten?

– 4,42 miljarder kronor.

Finns det inte viktigare saker att lägga pengarna på?

– Det är en balansgång, så vi tar första steget. Det här reformutrymmet som har skapats nu, det kommer att återspeglas i budgeten som kommer och då är det riktat mot de grupper som verkligen behöver. Framför allt satsar vi på att skapa jobb och det är det som gör att alla får det bättre på sikt. 200 000 personer fler jobbar i dag än när regeringen tillträdde.