Värmland lockar svenskar och sydkoreaner

VÄRMLAND: Turisterna blir allt fler

Allt fler människor besöker Värmland och mest, i procent räknat, ökar de sydkoreanska besökarna. Det visar ny statistik.

Turisterna gjorde 1 448 000 övernattningar i Värmland under januari–juli i år, enligt Statistiska Centralbyrån. Det är drygt två procent fler än samma tid i fjol. Fler svenskar, danskar, tyskar och sydkoreaner hittade hit, medan färre norrmän och nederländare besökte länet jämfört med i fjol.

Jonas Jacobsson är vd för Visit Värmland, som har tagit fram statistiken, och säger så här om förändringarna:

– Det är många olika faktorer som spelar in, vi kan inte peka på någon enskild.

En grupp som ökar mycket är sydkoreanerna, som gjorde 11 300 övernattningar under januari–juli i år, jämfört med runt 7 000 samma tid i fjol.

– De besöker Värmland som en del i en rundresa. Ökningen beror på deras researrangörer, säger Jonas Jacobsson.

Däremot minskade antalet övernattningar av norrmän med drygt tio procent och den siffran ska man nu försöka vända.

Fler på sajten

Trafiken till Visit Värmlands sajt ökar kraftigt och den hade drygt en halv miljon besök under januari–augusti. Flest besök får samlingssidor för evenemang, sevärdheter och aktiviteter, men enskilda händelser eller platser som Putte i parken och Tossebergsklätten är också populära.

Sverige har som nationellt mål att fördubbla besöksnäringen både i omsättning och sysselsättning mellan 2010 och 2020, men för Värmlands del siktar Jonas Jacobsson lite högre.

– Vi har som målsättning att öka lite mer och vi är positiva.

2017-09-12 17:20

2017-09-12 17:20