2017-09-07 19:59

2017-09-07 21:45

Semestern blev en orkanflykt

FLORIDA: Karlstadsbor och medarbetare evakuerade

De karibiska öarna är i spillror efter rekordorkanen Irmas framfart. Till helgen väntas den dra in över Florida och tusentals evakueras från kustområdet. Däribland familjen Eng från Karlstad.

Floridasemestern blev inte riktigt som de tänkt sig. Kristina Eng, med man, tre barn, svärföräldrar och två vänner till dem, har hyrt ett hus i Cape Coral på Floridas västkust i två veckor och hade ingen aning om orkanen Irmas intågande när de reste i lördags.

Nu sitter de fast på ett hotell i Orlando och får inte återvända till huset.

– Vi gjorde en utflykt på två dagar till Orlando för att gå på Disneyworld. Nu uppmanas vi att stanna där vi är. De har bommat igen fönster och dörrar med stormskydd på huset så vi kan inte åka tillbaka, säger Kristina Eng.

Bunkrar mat och vatten

Hon berättar att folk bunkrar mat och vatten och det börjar bli tomt i affärerna. Även bensinen är på väg att ta slut.

– Även om vi nu är långt inne i Florida måste vi nog också börja bunkra mat och kläder, vi har bara packat för två dagar. Allt annat är kvar i huset i Cape Coral. Tidigast på tisdag kan vi återvända.

Att bo nio personer på hotell så länge ingick inte i reskassan.

– Vi har varit i kontakt med våra försäkringsbolag för att få ut pengar för hotellvistelsen. De säger att om det råder undantagstillstånd får vi ut det på hemförsäkringen, säger Kristina Eng.

Flygbiljetter slut

Även Marita Sjöqvist och hennes sambo Thomas Billengren från Hjo befinner sig i Florida, på semester i St Petes Beach på västkusten. Hon är journalist på Hjo tidning som ingår i NWT-koncernen.

De uppmanades packa sina väskor och åka därifrån eftersom det skulle bli aktuellt att evakuera lägenhetshuset.

– Vi kom i lördags och hörde att det var en storm på väg och de följande dagarna förstod vi att det var en orkan utöver det vanliga. På tisdagen var det soprent på vatten i affärerna och det var nästan omöjligt att få tag på bensin. Vi letade flygbiljetter till Chicago men de försvann lika fort som de kom upp och priserna steg hela tiden. Till slut fick vi tag på ett par från flygplatsen i Atlanta i Georgia. Det tog oss tretton timmar att köra dit. Och vi måste dessutom byta flyg i Cleveland. Men vi är himla glada att vi är därifrån, säger Marita Sjöqvist.

Är det lugnt i området åker de tillbaka på tisdag.

– Jag såg bilder från Tampa nu och det är enorma bilköer norrut. Vi hade tänkt fira min sambos 60-årsdag i Naples eller Miami nästa vecka, men vi får se om det blir något med det. Man får vara ödmjuk inför naturens krafter.

Rekordorkan

Orkanen Irma räknas som den kraftigaste orkanen på 100 år över Atlanten, med vindstyrkor på över 300 kilometer i timmen. Irma har på sin väg in mot land uppgraderats till en orkan av kategori fem, det vill säga den högsta i den femgradiga Saffir-Simpson-skalan, vilket innebär risk för katastrofala skador.

Flera av de karibiska öarna är ödelagda och hittills har tio människor dött. En siffra som väntas stiga betydligt.

Floridasemestern blev inte riktigt som de tänkt sig. Kristina Eng, med man, tre barn, svärföräldrar och två vänner till dem, har hyrt ett hus i Cape Coral på Floridas västkust i två veckor och hade ingen aning om orkanen Irmas intågande när de reste i lördags.

Nu sitter de fast på ett hotell i Orlando och får inte återvända till huset.

– Vi gjorde en utflykt på två dagar till Orlando för att gå på Disneyworld. Nu uppmanas vi att stanna där vi är. De har bommat igen fönster och dörrar med stormskydd på huset så vi kan inte åka tillbaka, säger Kristina Eng.

Bunkrar mat och vatten

Hon berättar att folk bunkrar mat och vatten och det börjar bli tomt i affärerna. Även bensinen är på väg att ta slut.

– Även om vi nu är långt inne i Florida måste vi nog också börja bunkra mat och kläder, vi har bara packat för två dagar. Allt annat är kvar i huset i Cape Coral. Tidigast på tisdag kan vi återvända.

Att bo nio personer på hotell så länge ingick inte i reskassan.

– Vi har varit i kontakt med våra försäkringsbolag för att få ut pengar för hotellvistelsen. De säger att om det råder undantagstillstånd får vi ut det på hemförsäkringen, säger Kristina Eng.

Flygbiljetter slut

Även Marita Sjöqvist och hennes sambo Thomas Billengren från Hjo befinner sig i Florida, på semester i St Petes Beach på västkusten. Hon är journalist på Hjo tidning som ingår i NWT-koncernen.

De uppmanades packa sina väskor och åka därifrån eftersom det skulle bli aktuellt att evakuera lägenhetshuset.

– Vi kom i lördags och hörde att det var en storm på väg och de följande dagarna förstod vi att det var en orkan utöver det vanliga. På tisdagen var det soprent på vatten i affärerna och det var nästan omöjligt att få tag på bensin. Vi letade flygbiljetter till Chicago men de försvann lika fort som de kom upp och priserna steg hela tiden. Till slut fick vi tag på ett par från flygplatsen i Atlanta i Georgia. Det tog oss tretton timmar att köra dit. Och vi måste dessutom byta flyg i Cleveland. Men vi är himla glada att vi är därifrån, säger Marita Sjöqvist.

Är det lugnt i området åker de tillbaka på tisdag.

– Jag såg bilder från Tampa nu och det är enorma bilköer norrut. Vi hade tänkt fira min sambos 60-årsdag i Naples eller Miami nästa vecka, men vi får se om det blir något med det. Man får vara ödmjuk inför naturens krafter.

Rekordorkan

Orkanen Irma räknas som den kraftigaste orkanen på 100 år över Atlanten, med vindstyrkor på över 300 kilometer i timmen. Irma har på sin väg in mot land uppgraderats till en orkan av kategori fem, det vill säga den högsta i den femgradiga Saffir-Simpson-skalan, vilket innebär risk för katastrofala skador.

Flera av de karibiska öarna är ödelagda och hittills har tio människor dött. En siffra som väntas stiga betydligt.