2017-08-17 06:00

2017-08-17 06:00

Ulric Andersson försvarar listorna

VÄRMLAND: "Inte bra att vara sin egen arbetsgivare"

Ulric Andersson, ordförande för Socialdemokraterna i Värmland, försvarar beslutet att peta präster från listorna till kyrkovalet.
– Det är inte bra att vara sin egen arbetsgivare, säger han.

Socialdemokraterna i Värmland har som enda distrikt i landet valt att inte ha några präster på valbar plats inför årets kyrkoval. Att peta prästerna var ett förslag från valberedningen, berättar partiets distriktsordförande Ulric Andersson.

– Valberedningen tillfrågade partiet för att ta del om vår åsikt kring detta och vi stöttar tanken. Vi tror att det är bra om man har lekmannastyrelser. Det är ganska vanligt att man undviker att ha tjänstemän som förtroendevalda. Det är exempelvis inte ofta som lärare eller rektorer sitter i skolnämnden, säger Ulric Andersson.

Kunde kryssats in

Andersson säger vidare att såväl Birgitta Halvarsson som Mats Johansson Flygg erbjöds platser på valsedlarna, dock på blygsam placering.

– När de hamnade utanför valbar plats valde de att hoppa av helt. Men de hade ju möjlighet att bli inkryssade om de samlade tillräckligt många personröster, säger Ulric Andersson.

Inhoppare?

Två av partiets mest erfarna kyrkopolitiker i Värmland försvinner nu och tar med sig många års erfarenhet.

– Birgitta och Mats är självklart kompetenta personer, men man kan ju inte utgå från att det inte finns kompetens bara för att det inte finns präster med på listan. Då skulle man diskvalificera andra människor som i så fall inte får chansen att göra ett bra jobb, säger Ulric Andersson.

– Vi tror att de personer som behöver finnas runt om kan fungera som adjungerande och delta ändå utan att sitta med i någon styrelse, fortsätter Andersson.

Kan det bli så att andra yrkesgrupper, exempelvis anställda inom landstinget eller kommuner petas från kommande valsedlar?

– Vi har flera på listorna som är och har varit anställda inom kyrkan. Det är just rollen som högsta chef, en person med väldigt stark ställning, i en församling som man bedömt. Och i det fallet blir man alltså sin egen arbetsgivare i för stor omfattning.

Birgitta Halvarsson anser att hon inte fått någon bra förklaring till beslutet. Vad säger du om det?

– Jag har personligen pratat med Birgitta vid ett flertal tillfällen och jag har förklarat det här förhållningssättet på samma sätt som jag förklarat det nu. Ytterst är det valberedningen som tagit fram namnen till listorna. Men de har alltså frågat partiet om synpunkter på detta och vi har sagt att vi stödjer den tanken.

Socialdemokraterna i Värmland har som enda distrikt i landet valt att inte ha några präster på valbar plats inför årets kyrkoval. Att peta prästerna var ett förslag från valberedningen, berättar partiets distriktsordförande Ulric Andersson.

– Valberedningen tillfrågade partiet för att ta del om vår åsikt kring detta och vi stöttar tanken. Vi tror att det är bra om man har lekmannastyrelser. Det är ganska vanligt att man undviker att ha tjänstemän som förtroendevalda. Det är exempelvis inte ofta som lärare eller rektorer sitter i skolnämnden, säger Ulric Andersson.

Kunde kryssats in

Andersson säger vidare att såväl Birgitta Halvarsson som Mats Johansson Flygg erbjöds platser på valsedlarna, dock på blygsam placering.

– När de hamnade utanför valbar plats valde de att hoppa av helt. Men de hade ju möjlighet att bli inkryssade om de samlade tillräckligt många personröster, säger Ulric Andersson.

Inhoppare?

Två av partiets mest erfarna kyrkopolitiker i Värmland försvinner nu och tar med sig många års erfarenhet.

– Birgitta och Mats är självklart kompetenta personer, men man kan ju inte utgå från att det inte finns kompetens bara för att det inte finns präster med på listan. Då skulle man diskvalificera andra människor som i så fall inte får chansen att göra ett bra jobb, säger Ulric Andersson.

– Vi tror att de personer som behöver finnas runt om kan fungera som adjungerande och delta ändå utan att sitta med i någon styrelse, fortsätter Andersson.

Kan det bli så att andra yrkesgrupper, exempelvis anställda inom landstinget eller kommuner petas från kommande valsedlar?

– Vi har flera på listorna som är och har varit anställda inom kyrkan. Det är just rollen som högsta chef, en person med väldigt stark ställning, i en församling som man bedömt. Och i det fallet blir man alltså sin egen arbetsgivare i för stor omfattning.

Birgitta Halvarsson anser att hon inte fått någon bra förklaring till beslutet. Vad säger du om det?

– Jag har personligen pratat med Birgitta vid ett flertal tillfällen och jag har förklarat det här förhållningssättet på samma sätt som jag förklarat det nu. Ytterst är det valberedningen som tagit fram namnen till listorna. Men de har alltså frågat partiet om synpunkter på detta och vi har sagt att vi stödjer den tanken.