2017-08-08 06:00

2017-08-08 06:00

Skulptur av Gustaf Fröding avtäcks i Uppsala

HALLÅ DÄR ...

... Josefine Lindstedt, förste kurator på Värmlands nation i Uppsala som under kulturnatten 9 september avtäcker en skulptur av Bror Hjort från 1928 som föreställer Gustaf Fröding.

Varför just Gustaf Fröding?

– Eftersom han har tillhört nationen och haft så stor betydelse för Värmlands nation. Så när det började diskuteras så kändes det som det självklara för tillfället. Men även på grund av kopplingen mellan Värmland och Uppsala.

Hur kommer avtäckningen gå till?

– Vi är inte helt färdiga med hur det kommer gå till, men det kommer vara ute på vår terrass om man säger så, framför nationens hus. Landshövdingen Kenneth Johansson kommer, vår kör sjunger och det kommer hållas lite tal.

Hur kom ni över skulpturen?

– Det var vår antikvarie Marcus Modh, om jag inte missminner mig, som kollade runt vad det fanns för möjligheter, vilka olika skulpturer som fanns. Det första var bysten med Carl Eldh som vi fick godkänt för, men honom har vi ju redan en byst av, så när Bror Hjorts hus hörde av sig så beslutade vi att vi skulle byta.

Vad finns i er konstsamling?

– Med just Gustaf Fröding så har vi bland annat hans skolböcker, anteckningsböcker och fotografier.

Varför just Gustaf Fröding?

– Eftersom han har tillhört nationen och haft så stor betydelse för Värmlands nation. Så när det började diskuteras så kändes det som det självklara för tillfället. Men även på grund av kopplingen mellan Värmland och Uppsala.

Hur kommer avtäckningen gå till?

– Vi är inte helt färdiga med hur det kommer gå till, men det kommer vara ute på vår terrass om man säger så, framför nationens hus. Landshövdingen Kenneth Johansson kommer, vår kör sjunger och det kommer hållas lite tal.

Hur kom ni över skulpturen?

– Det var vår antikvarie Marcus Modh, om jag inte missminner mig, som kollade runt vad det fanns för möjligheter, vilka olika skulpturer som fanns. Det första var bysten med Carl Eldh som vi fick godkänt för, men honom har vi ju redan en byst av, så när Bror Hjorts hus hörde av sig så beslutade vi att vi skulle byta.

Vad finns i er konstsamling?

– Med just Gustaf Fröding så har vi bland annat hans skolböcker, anteckningsböcker och fotografier.

  • Sandra Dahlskog