2017-06-19 11:21

2017-06-19 11:21

Varnar för obemannade hoppborgar

KONSUMENT: Många barn har skadats

Många barn har skadat sig när de trillar ner. Nu varnar Konsumentverket för lek i obemannade hoppborgar.

Konsumentverket har fått in ett antal anmälningar om att barn har skadat sig när de lekt i hoppborgar. Det har varit allvarliga skador, som skallskador och frakturer, som skett när barnen klättrat upp på hoppborgens väggar och sedan trillat ner från utsidan, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

I en enkät som myndigheten låtit göra visar det sig att skadorna ofta sker när det är för många barn samtidigt i hoppborgen, med kollisioner som följd.

Konsumentverket menar att skadorna kan undvikas om någon övervakar leken.

Ifjol sommar gick Konsumentverket ut med information om säkerhetsregler till företag som hyr ut hoppborgar för allmänheten. I reglerna står bland annat att de som hyr ut hoppborgarna är skyldiga att övervaka den. Är inte hoppborgen övervakad ska den plockas ner.

Dålig kunskap

– Hoppborgar är ett bra sätt att aktivera barn och vi vill att barn ska kunna leka på ett säkert sätt. Tyvärr har kännedomen om säkerhetsreglerna varit låg hos de företag som hyr ut hoppborgar, säger Anna Ekegren, utredare vid Konsumentverket, i pressmeddelandet.

Myndigheten har varit i kontakt med en grupp företag som förstått sitt ansvar och inlett ett samarbete med att höja säkerheten.

Konsumentverket anser att en första ”rimlig målsättning” är att alla hoppborgar ska vara övervakade över sommaren 2017.

För att kunna övervaka att reglerna följs vill Konsumentverket ta hjälp av allmänheten:

– Ser man en hoppborg som är obevakad på till exempel den lokala marknaden, fotbollscupen eller utanför mataffären, ta ett foto och skicka till Konsumentverket, säger Anna Ekegren i pressmeddelandet.

Konsumentverket har fått in ett antal anmälningar om att barn har skadat sig när de lekt i hoppborgar. Det har varit allvarliga skador, som skallskador och frakturer, som skett när barnen klättrat upp på hoppborgens väggar och sedan trillat ner från utsidan, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

I en enkät som myndigheten låtit göra visar det sig att skadorna ofta sker när det är för många barn samtidigt i hoppborgen, med kollisioner som följd.

Konsumentverket menar att skadorna kan undvikas om någon övervakar leken.

Ifjol sommar gick Konsumentverket ut med information om säkerhetsregler till företag som hyr ut hoppborgar för allmänheten. I reglerna står bland annat att de som hyr ut hoppborgarna är skyldiga att övervaka den. Är inte hoppborgen övervakad ska den plockas ner.

Dålig kunskap

– Hoppborgar är ett bra sätt att aktivera barn och vi vill att barn ska kunna leka på ett säkert sätt. Tyvärr har kännedomen om säkerhetsreglerna varit låg hos de företag som hyr ut hoppborgar, säger Anna Ekegren, utredare vid Konsumentverket, i pressmeddelandet.

Myndigheten har varit i kontakt med en grupp företag som förstått sitt ansvar och inlett ett samarbete med att höja säkerheten.

Konsumentverket anser att en första ”rimlig målsättning” är att alla hoppborgar ska vara övervakade över sommaren 2017.

För att kunna övervaka att reglerna följs vill Konsumentverket ta hjälp av allmänheten:

– Ser man en hoppborg som är obevakad på till exempel den lokala marknaden, fotbollscupen eller utanför mataffären, ta ett foto och skicka till Konsumentverket, säger Anna Ekegren i pressmeddelandet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.