2017-05-31 20:23

2017-05-31 21:02

M Värmland stöttar sin partiledare

VÄRMLAND: "Vi har en rejäl hemläxa att göra"

Efter intern kritik och låga opinionssiffror kräver anonyma partikamrater Anna Kinberg Batras (M) avgång inom en vecka. M i Värmland vill att hon sitter kvar.

Efter kritiken som riktats mot Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och ledningen runt henne kräver nu flera anonyma partikamrater att hon lämnar sin post inom en vecka, rapporterar flera nyhetskällor.

De sjunkande opinionssiffrorna, nu under 20 procent, är en anledning. Hennes och ledningens bristande kommunikation och brist på insikt i allvaret är en annan.

En rundringning till flera värmländska moderater visar att här har hon fullt stöd.

Har du fortsatt förtroende för Anna Kinberg Batra?

– Jag och vi i ledningen har väldigt stort förtroende för henne och hennes sätt att leda partiet. Vi har de opinionssiffror vi har och då har vi ett hårt jobb att göra gemensamt för att visa vad vår politik står för, säger Stina Höök, regionråd och förbundsordförande för Moderaterna Värmland.

Hon säger att det pågår ett omfattande arbete i partiet med arbetsgrupper inom olika områden som presenteras på stämman i oktober. Själv deltar hon i gruppen som behandlar välfärdsfrågor.

– De politiska diskussionerna har inte handlat så mycket om vad partierna vill utan mer om vilka som ska samarbeta med vilka. Vi måste landa i vår politik och bottna i vad vi står för och kunna kommunicera det till väljarna. Då är det verkligen inte en lösning att byta partiledare.

Pressar de låga siffrorna Anna Kinberg Batra att sluta?

– De oroar såklart. Men att springa runt och läcka anonymt hjälper inte. Vi har högt i tak och bra diskussioner inom partiet. Så det är djupt illojalt att bete sig så.

Hinner siffrorna ändras innan valet?

– Vi har ett starkt och aktivt parti, det känns bra och vi har vind i seglen här i Värmland. Jag är hoppfull och tror siffrorna ser annorlunda ut nästa år, säger Stina Höök.

Värmländske riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (M) håller med.

– Jag har fullt förtroende för Anna Kinberg Batra och ledningen. Men både hon och jag måste ha självinsikt nog att inse att vi är i ett svårt läge. Att internt storma ut och kräva avgång är inte rätt väg. Våra motståndare är inte interna utan den sittande regeringen.

Hur ska ni lösa krisen?

– Vi måste ha trovärdiga lösningar på de problem som finns i samhället nu och vi måste nå ut med vår politik. Där har vi en rejäl hemläxas att göra. Anna Kinberg Batra och ett helt lag av moderater kan fixa det genom att jobba i samma riktning. Jag kommer för egen del att gå hem och jobba ännu hårdare.

Även Alexander Torin, tidigare ordförande för moderata ungdomsförbundet i Värmland, instämmer.

– Jag tycker definitivt vi behöver göra något, men inte byta partiledare. Vi behöver bättre krisinsikt och att vara modigare och tydligare. Just nu behöver Anna Kinberg Batra utrymme att visa vad hon går för.

Efter kritiken som riktats mot Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och ledningen runt henne kräver nu flera anonyma partikamrater att hon lämnar sin post inom en vecka, rapporterar flera nyhetskällor.

De sjunkande opinionssiffrorna, nu under 20 procent, är en anledning. Hennes och ledningens bristande kommunikation och brist på insikt i allvaret är en annan.

En rundringning till flera värmländska moderater visar att här har hon fullt stöd.

Har du fortsatt förtroende för Anna Kinberg Batra?

– Jag och vi i ledningen har väldigt stort förtroende för henne och hennes sätt att leda partiet. Vi har de opinionssiffror vi har och då har vi ett hårt jobb att göra gemensamt för att visa vad vår politik står för, säger Stina Höök, regionråd och förbundsordförande för Moderaterna Värmland.

Hon säger att det pågår ett omfattande arbete i partiet med arbetsgrupper inom olika områden som presenteras på stämman i oktober. Själv deltar hon i gruppen som behandlar välfärdsfrågor.

– De politiska diskussionerna har inte handlat så mycket om vad partierna vill utan mer om vilka som ska samarbeta med vilka. Vi måste landa i vår politik och bottna i vad vi står för och kunna kommunicera det till väljarna. Då är det verkligen inte en lösning att byta partiledare.

Pressar de låga siffrorna Anna Kinberg Batra att sluta?

– De oroar såklart. Men att springa runt och läcka anonymt hjälper inte. Vi har högt i tak och bra diskussioner inom partiet. Så det är djupt illojalt att bete sig så.

Hinner siffrorna ändras innan valet?

– Vi har ett starkt och aktivt parti, det känns bra och vi har vind i seglen här i Värmland. Jag är hoppfull och tror siffrorna ser annorlunda ut nästa år, säger Stina Höök.

Värmländske riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (M) håller med.

– Jag har fullt förtroende för Anna Kinberg Batra och ledningen. Men både hon och jag måste ha självinsikt nog att inse att vi är i ett svårt läge. Att internt storma ut och kräva avgång är inte rätt väg. Våra motståndare är inte interna utan den sittande regeringen.

Hur ska ni lösa krisen?

– Vi måste ha trovärdiga lösningar på de problem som finns i samhället nu och vi måste nå ut med vår politik. Där har vi en rejäl hemläxas att göra. Anna Kinberg Batra och ett helt lag av moderater kan fixa det genom att jobba i samma riktning. Jag kommer för egen del att gå hem och jobba ännu hårdare.

Även Alexander Torin, tidigare ordförande för moderata ungdomsförbundet i Värmland, instämmer.

– Jag tycker definitivt vi behöver göra något, men inte byta partiledare. Vi behöver bättre krisinsikt och att vara modigare och tydligare. Just nu behöver Anna Kinberg Batra utrymme att visa vad hon går för.