2017-05-30 06:00

2017-05-30 06:00

Kräver att striden löses

TRANSPORTER: Christian Holm Barenfeld (M) vill att regeringen löser hamnkonflikten som påverkar Vänersjöfarten

Den pågående konflikten i Göteborgs har lett till att APM Terminal Gothenburg har gått ut i en lockout som får konsekvenser även för Vänersjöfarten.
– Konflikten innebär enorm skillnad i kapacitet, säger Christian Holm Barenfeld (M).

Den värmländske riksdagsmannen besökte på måndagen Göteborgs hamn ingående i en med en grupp västsvenska allianspolitiker.

– Vi träffade hamnledningen och styrelsen för hamnen och blev informerade om läget i konflikten och den maktkamp som pågår mellan bland andra LO och Transport och Svenska hamnarbetarförbundet, säger Christian Holm Barenfeld.

Den har nu lett till en spegel- och konsekvenslockout från arbetsgivaren APM Terminal Gothenburg som inleddes den 19 maj.

– Detta får konsekvenser även för Vänersjöfarten. Kapaciteten är nu mindre än hälften av den normala i hamnen.

– Den här konflikten har pågått i ett år och det påverkar all industri som använder Göteborgs hamn. Det sätter svenska jobb på spel och nu måste regeringen agera för att lösa den här striden, säger Christian Holm Barenfeld.

Han tog under mötet även upp projektet med nya slussar i Trollhättan för att Vänersjöfarten ska kunna drivas vidare.

– Det är viktigt att hålla den här frågan levande samtidigt som vi för samtal med infrastrukturministern. Nya slussar är en förutsättning för exempelvis Valmets produktion av Yankeecylindrar i Karlstad.

Beslut om slussarna väntas komma i höst i samband med att regeringen lägger fram den nya nationella infrastrukturplanen.

Den värmländske riksdagsmannen besökte på måndagen Göteborgs hamn ingående i en med en grupp västsvenska allianspolitiker.

– Vi träffade hamnledningen och styrelsen för hamnen och blev informerade om läget i konflikten och den maktkamp som pågår mellan bland andra LO och Transport och Svenska hamnarbetarförbundet, säger Christian Holm Barenfeld.

Den har nu lett till en spegel- och konsekvenslockout från arbetsgivaren APM Terminal Gothenburg som inleddes den 19 maj.

– Detta får konsekvenser även för Vänersjöfarten. Kapaciteten är nu mindre än hälften av den normala i hamnen.

– Den här konflikten har pågått i ett år och det påverkar all industri som använder Göteborgs hamn. Det sätter svenska jobb på spel och nu måste regeringen agera för att lösa den här striden, säger Christian Holm Barenfeld.

Han tog under mötet även upp projektet med nya slussar i Trollhättan för att Vänersjöfarten ska kunna drivas vidare.

– Det är viktigt att hålla den här frågan levande samtidigt som vi för samtal med infrastrukturministern. Nya slussar är en förutsättning för exempelvis Valmets produktion av Yankeecylindrar i Karlstad.

Beslut om slussarna väntas komma i höst i samband med att regeringen lägger fram den nya nationella infrastrukturplanen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.