2017-03-22 07:56

2017-04-21 08:10

"Han var Sverige – det är en sorgens dag"

KARLSTAD: Lasse Anrell om Sven-Erik Magnussons bortgång

– Det är en jättesorglig morgon. Sven-Erik Magnusson har betytt enormt mycket för svensk musik, säger journalisten och krönikören Lasse Anrell.
Många är de kändisar som uttrycker sin sorg över Sven-Erik Magnussons bortgång.

NWT:s krönikör Lasse Arnell har själv skrivit om Sven-Erik Magnusson och Sven-Ingvars många gånger, inte minst i NWT:

– De blev Sverige, nästan mer Sverige än Sverige självt. Sven-Ingvars blev så stora och dominerade så mycket att man kände en enorm stolthet.

– Det finns ju inga som var så stora och var med så länge. 60 år är verkligen respekt på alla sätt. Och att Sven-Erik fick chansen att avsluta med den sista turnén, som han njöt så enormt mycket av – det var häftigt.

Lasse Anrell kan inte nog understryka vad han anser att Sven-Erik Magnusson och Sven-Ingvars betytt för svensk musik:

– Det går knappt att utse något rockband eller snarare popband, som haft en sådan betydelse.

Han menar att Sven-Ingvars spelar i samma division som exempelvis Abba.

”Blev så lycklig att tårarna rann”

NWT:s krönikör har också personliga minnen av Sven-Erik Magnusson:

– Jag kände en personlig stolthet när han tackade mig från scenen på Rival i Stockholm efter en krönika i NWT. Det var ett av mitt livs stora ögonblick, kan jag säga.

– Jag blev så lycklig att tårarna rann.

Har du några personliga favoritlåtar?

– Ja, när han gjorde Två mörka ögon ihop med sin son Oscar. Det är en av de stora stunderna på scen för dem – och för svensk musik, tycker jag.

Lasse Anrell vill också lyfta fram en version av Så många mil, så många år som framfördes i TV 4:s dokumentär om bandet som sändes i januari 2016.

– Den liveversionen var fantastisk. Den är så magisk och visar att Sven-Erik Magnusson och bandet hade förmågan att så sent som hösten 2015 låta stort, nytt, mäktigt och rockigt.

– Plus, självklart: Min gitarr.

Lasse Anrell avslutar:

– Han var Sverige – ­det är en sorgens dag, för hela Sverige.

Sjögren minns

Christer Sjögren minns sin vän och kollega.

– Sven-Erik var en legend, jag har svårt att förstå att han är borta.

Han är samlad när vi når honom på onsdagsmorgonen.

– Telefonen har gått varm. Jag visste ju om Sven-Eriks sjukdom så det här kom inte oväntat. Men det känns ändå konstigt, tomt och svårt att förstå.

Vilken relation hade du och Sven-Erik Magnusson?

– Vi blev bekanta när jag började sjunga i Vikingarna 1978, så det är nästan 40 år sedan vi träffades första gången som kollegor. Genom åren har vi jobbat ihop, stått på samma scener, legat på samma skivbolag.

– Vi umgicks även privat då och då, bland annat på en årlig kräftskiva. Även våra fruar träffades en del, och kunde ventilera en del saker.

Vad har Sven-Erik betytt för svenskt musikliv?

– Han höll ju på med musik så väldigt länge, över 60 år. Han är en legend och en stor musikprofil, en av våra största. Han och bandet radade ju upp hits redan på 1960-talet. De är bra låtar, genuint framförda. Sven-Erik hade en grym tajming och det svängde verkligen. Han hade karaktär i rösten, det hördes verkligen att det var Sven-Erik som sjöng och ingen annan. Så visst har han betytt mycket för svensk musik.

Han gjorde dokumentären

Karlstadsbon Anders Nilsson var redaktör för TV4-dokumentären Så många mil – så många år:

– Visst har en röst tystnat. Men den kommer nog aldrig att höras så mycket som nu, säger han.

När dokumentären spelades in hade Sven-Erik Magnusson fått sin cancerdiagnos:

– Men han var inte påverkad av sjukdomen då. Det var det som var så otroligt. För honom fanns den inte – på scen skulle det vara Sven-Erik! säger Anders Nilsson.

Här kan du läsa hela intervjun med Anders Nilsson.

Wolff mötte Sven-Erik på NWT-pryo

Rikard Wolff pryade på NWT första gången han mötte Sven-Erik Magnusson. Så här skriver han på Facebook:

Käre Sven-Erik Magnusson är död. Jag pryade på nya Wermlands-tidningen i åttan, en 15-årig sparris med showbiz-drömmar. Träffade Värmlands (Och Sveriges) superstar Sven-Erik i långt hår, cowboyboots och fotsid vargskinnspäls. WOW! Sedan dess har vi mötts åtskilliga gånger genom åren senast Music hall of fame i fjol (bilden). Mina tankar går till din familj. Sven-Erik vi kommer alltid älska dig.

Lars Lerin: "en ödmjuk person"

– Värmland blir väldigt tomt utan Sven-Erik Magnusson säger konstnären Lars Lerin.

Lars Lerin minns fortfarande hur han stegade fram till Sven-Erik Magnusson efter en konsert i Folkets park i Sunnemo:

– Jag var nog runt 15 år. Jag gick fram till honom och berättade att vi var släkt. Han var min pappas kusin, nämligen. Jag tror att han såg lite besvärad ut. De var ju så populära i slutet av 1960-talet och han hade mycket folk omkring sig.

Hela artikeln med Lars Lerin hittar du här.

Bert Karlsson: "De största genom tiderna"

– Det Sven-Erik gjorde med låtarna var helt fantastiskt, säger skivbolagsdirektören Bert Karlsson.

Han distribuerade Sven-Ingvars skivor i många år och är full av beundran för Sven-Erik Magnussons förmåga att skapa musik av ibland ”omöjliga” demos.

– Det var han som skapade hela Sven-Ingvarssoundet. Det var i klass med folket bakom Abba. Han hade en så tydlig identitet på sin sång. Man hörde direkt när det var han. Och han behöll den rösten i hela sitt liv.

Enligt Bert Karlsson är Sven-Ingvars de största genom tiderna. Läs hela artikeln här.

Göte Wilhelmsson: "Han blev en av de största"

Han var Sven-Ingvars skivproducent, han var bandets upptäckare. Göte Wilhelmsson, bosatt på Gärdet i Stockholm, minns Sven-Erik Magnusson som ”en av de största vi har haft”.

– Förra året såg jag honom och gruppen på Rival i Stockholm. Då mådde Sven-Erik milt uttryckt inte så bra. Men han stod på scenen i två timmar och tio minuter och jobbade hårt. Och som han levde då! Läs hela artikeln här.

"En stor förlust"

NWT har pratat med många i musikbranschen som talar gott om Sven-Erik Magnusson.

Thomas Johansson, legendarisk konsertbokare Live nation: "En stor förlust för Sverige. Jag har jobbat med Sven-Erik genom åren. Sista gången var när Friends Arena invigdes 2013. Då gav gruppen en skitbra konsert! Sven-Erik har tillfört otroligt mycket. Sven-Ingvars gjorde popmusiken lite farligare när de kom, det var Beatleshysteri när de var ute och spelade i början. På samma sätt som Chuck Berry betytt mycket för rockmusiken, har Sven-Erik och Sven-Ingvars betytt mycket för den svenska rocken. Sven-Erik var en förebild för våra popstjärnor."

Mattias Bärjed, musiker och låtskrivare: "Det är så svårt att summera i ord. Men för mig finns det en väldigt speciell känsla i Sven-Ingvars musik, en känsla av att höra hemma någonstans. Den är starkt förknippad med Värmland och hemma för mig, mina rötter. Det finns en klang i musiken, en nostalgisk längtan. Och låtskatten är enorm. Frödingplattan är min favorit. Men det finns många bra låtar, när jag hör "Sommar och sol" på radion till exempel, det är sommar för mig."

Sven-Olof ”SOP” Pettersson, Sven-Ingvars förre saxofonist och organist: "Jag slutade för mer än trettio år sen, men jag minns naturligtvis Sven-Erik som en sorts centralpunkt i vårt jobb. Han hade en väldigt personlig röst. Han läste inga noter men var skicklig på att öva in låtarna.

Stefan Deland, basist Sven-Ingvars: "Sven-Erik var en naturkraft, han bara kunde. Jag tror att oavsett vad han hade valt att göra så hade han lyckats med det. Tur för alla oss att han valde musiken! Han gick ut på scenen och lyckades vara sig själv med hela Sverige. Tack för alla fina stunder, vila i frid Svempa."

Martina Ledinsky, värmländsk skivbolagsboss på Razzia Records, bolaget som huserar bland annat Säkert! och Thåström: "Sven-Erik Magnusson är lika viktig som FBK och Monica Zetterlund för mig. Glad, nyfiken, frän och rolig. Musiken som han och Sven-Ingvars under dryga 60 år bjudit på har för alltid etsat sig in i den svenska folksjälen och hans betydelse för musiksverige, artister, band, fans, kommer att leva vidare forever även om han kommer vara mycket saknad som person. Mina tankar går till hans familj."

Charlotte Wiking, VD Swedish Music hall of Fame: "Det är en sorgens dag, tankarna går till familjen. Sven-Erik var en människa som berörde väldigt många människor, tusentals fans sörjer i dag. Han var ju både Värmlands rockkung och en av Sveriges rockkungar. Det finns så många sånger jag har med mig som kommit från hans stämma. "Säg inte nej" och alla andra. Han var här för ett år sedan när gruppen blev invalda i Hall of Fame, han skrattade och stod på scenen. Men livet är oerhört förgängligt, men hans livsverk är bestående vilket vi får vara oerhört glada över. Han har fått många att både skratta, dansa och tänka till med sin musik. Den unika blandning av amerikansk rock 'n' roll och svensk vistradition som bandet skapade, var något vi ville uppmärksamma med deras intåg i Swedish Music Hall of Fame."

Emma Finnkvist, Warner music, Arvikafestivalen: "Sven-Ingvars var ett av de allra första band jag såg live och de var ständigt närvarande i min uppväxt. På skolavslutningar och skolshower. Få band har betytt så mycket för Värmland som de."

Nisse Hellberg, musiker och låtskrivare till bland annat Sven-Ingvars: "Sven-Erik spred värme och glädje med sin musik i sex decennier. Han hade en av de mest igenkännbara rösterna och jag är säker på att alla svenskar någon gång nynnat på en Sven-Ingvars-låt. Med detta sagt är det svårt att tänka sig någon som betytt mer för musiken i Sverige. Med honom har en av mina stora hjältar gått ur tiden."

Agneta Villman, värmländsk teaterchef på Maximteatern i Stockholm: "När jag var i 8-12 årsåldern så kunde jag texten till alla låtar som Lilla söta fröken fräken, Min gitarr, Ett litet rött paket. Sven-Ingvars har alltid varit en stor stolthet. Dom är så mycket Värmland och har präglat stor del av mina unga år. I vuxen ålder har jag gått på deras konserter, bland annat på Rival och jag minns också en stor fest på Café Opera där dom spelade och folk dansade och sjöng, så jag trodde taket skulle lyfta. Senast jag såg dom var förra sommaren I Oxelösund."

Mattias Hellberg, artist och musiker, bland annat i Håkan Hellströms band: "Jag minns ju Frödingplattan från när jag var liten, det var framförallt min storebror Jacob som diggade den, så den gick varm hemma. Vi hade faktiskt tänkt fråga om han ville vara med och gästa med Håkan Hellström i Karlstad och Mariebergsskogen nu i sommar.... Väldigt trist. Men nu blir det väl dans bort i vägen med Chucken kan jag tro."

Martin Hederos, värmländsk musiker och låtskrivare: "Sven-Erik hade med sin milda, ljusa output en otrolig pondus. Om det finns nåt värmländskt kynne att prata om, så förkroppsligade han den bästa sidan av det. När jag kom nära Sven-Ingvars som barn kändes det mäktigt, min granne Ulf Reiners spelade och spelar med Ingvar Karlsson ibland och jag minns att det fick den stora världen att kännas lite närmare. Sen svängde det väldigt bra om honom såklart, annars får man inte folk att komma i 60 år och lyssna."

Många hyllningar

Och i sociala medier var det många som hyllade Sven-Erik på onsdagsmorgonen:

Niklas Strömstedt, artist: "Du sjöng in Värmlandsvärmen i våra hjärtan. Fräknar, Fröding och postorderförskottsavier. Här nere på jorden blir du saknad Sven-Erik."

Richard Herrey, artist: "En speleman och glädjespridare har lämnat oss. Man kan höra hur det blåser sorgevindar i träa idag.. Tack för allt Sven-Erik."

Johan Östling, skådespelare: "Rösten som alltid funnits. Du finns i ådrorna. Sov gott världens bästa Sven-Erik."

Lisa Nilsson, artist: ”Sven Erik Magnusson. Värmland i hela folksjälen, inpräntad som en gammal fura, melodisk som en björkdunge, och nu stilla som en skogstjärn”

Per-Inge Lidén (MP), kommunalråd, Karlstad: ”En stor kulturpersonlighet som betytt så mycket för Värmland.”

Jan "Flash" Nilsson, motorprofil: "Granne och vän och idol har nu lämnat oss på jorden, men hans musikaliska arv kommer leva för alltid. 
Så mycket glädje och positiv energi du gett så många. Det har varit med stolthet och glädje vi har fått känna dig. Vila i frid Sven-Erik."

Landshövding Kenneth Johansson: "Det är för tragiskt, jag är ledsen. En stor musikprofil har gått ur tiden och mina tankar går till Sven-Eriks familj och anhöriga. Sven-Erik var en folkkär artist som gett oss så mycket kärlek och glädje genom sin musik. Jag har träffat Sven-Erik många gånger men jag kände honom inte personligen. Men han har min största respekt. Vi är många som kommer att sakna honom. Sven-Erik Magnusson var en fantastisk artist som har betytt mycket för väldigt många."

Lasse Högberg, Folk & Rock i Segmon: "Tar med smärta och sorgdeltagande emot beskedet att Sven-Erik Magnusson gått bort. En av de verkligt stora artisterna har lämnat oss.Hans sceniska närvaro, originalitet och stillsamt humoristiska anslag sitter för alltid i mitt minne. Folk & Rockfestivalen i Segmon kom att bli en magisk plats lördagen den 12 augusti 2016. Återkomsten var en enda glädjerik gemenskap. Nu stod de där på scen igen-efter så många år i sin hemkommun Grums. Och platsen där de en gång gjorde sin scendebut- 60 år tidigare, 30 april 1956. Vi som var i Segmons Folketspark den 12 augusti kommer aldrig att glömma Sven-Ingvars-spelningen. Magiskt. Känslofyllt. Kärt återseende och ett band som aldrig låtit bättre. Publikrekord och en Sven-Ingvarscommunity där flera andra band hyllade Sven-Ingvars med egna tolkningar ur den rika repertoaren.
Finns många minnen hos mig med anknytning till bandet Sven-Ingvars. Det delar jag med många medmänniskor Nu går mina tankar till Sven-Eriks närmsta med ett deltagande i deras sorg. Vila i musikens himmelska famn, Sven-Erik"

Linda Bengtzing, artist: "Ett oändligt trist besked denna morgon. Åh herregud så saknad du kommer va. Alla tankar till din familj... Jag lirar ALLTID dina låtar på gig. Nu om möjligt ännu mer!"

Stefan Holm, höjdhoppsprofil: "Skolavslutningen i våras. En av klasserna på sonens skola sjöng om Sommar, sommar och sol, havet och vinden, och doft av kaprifol. Och två meter framför mig stod Sven-Erik Magnusson, som hade barnbarn på samma skola, och nynnade med. Nu har han både nynnat och sjungit klart. Tyvärr. Vila i frid och tack för allt."

NWT:s krönikör Lasse Arnell har själv skrivit om Sven-Erik Magnusson och Sven-Ingvars många gånger, inte minst i NWT:

– De blev Sverige, nästan mer Sverige än Sverige självt. Sven-Ingvars blev så stora och dominerade så mycket att man kände en enorm stolthet.

– Det finns ju inga som var så stora och var med så länge. 60 år är verkligen respekt på alla sätt. Och att Sven-Erik fick chansen att avsluta med den sista turnén, som han njöt så enormt mycket av – det var häftigt.

Lasse Anrell kan inte nog understryka vad han anser att Sven-Erik Magnusson och Sven-Ingvars betytt för svensk musik:

– Det går knappt att utse något rockband eller snarare popband, som haft en sådan betydelse.

Han menar att Sven-Ingvars spelar i samma division som exempelvis Abba.

”Blev så lycklig att tårarna rann”

NWT:s krönikör har också personliga minnen av Sven-Erik Magnusson:

– Jag kände en personlig stolthet när han tackade mig från scenen på Rival i Stockholm efter en krönika i NWT. Det var ett av mitt livs stora ögonblick, kan jag säga.

– Jag blev så lycklig att tårarna rann.

Har du några personliga favoritlåtar?

– Ja, när han gjorde Två mörka ögon ihop med sin son Oscar. Det är en av de stora stunderna på scen för dem – och för svensk musik, tycker jag.

Lasse Anrell vill också lyfta fram en version av Så många mil, så många år som framfördes i TV 4:s dokumentär om bandet som sändes i januari 2016.

– Den liveversionen var fantastisk. Den är så magisk och visar att Sven-Erik Magnusson och bandet hade förmågan att så sent som hösten 2015 låta stort, nytt, mäktigt och rockigt.

– Plus, självklart: Min gitarr.

Lasse Anrell avslutar:

– Han var Sverige – ­det är en sorgens dag, för hela Sverige.

Sjögren minns

Christer Sjögren minns sin vän och kollega.

– Sven-Erik var en legend, jag har svårt att förstå att han är borta.

Han är samlad när vi når honom på onsdagsmorgonen.

– Telefonen har gått varm. Jag visste ju om Sven-Eriks sjukdom så det här kom inte oväntat. Men det känns ändå konstigt, tomt och svårt att förstå.

Vilken relation hade du och Sven-Erik Magnusson?

– Vi blev bekanta när jag började sjunga i Vikingarna 1978, så det är nästan 40 år sedan vi träffades första gången som kollegor. Genom åren har vi jobbat ihop, stått på samma scener, legat på samma skivbolag.

– Vi umgicks även privat då och då, bland annat på en årlig kräftskiva. Även våra fruar träffades en del, och kunde ventilera en del saker.

Vad har Sven-Erik betytt för svenskt musikliv?

– Han höll ju på med musik så väldigt länge, över 60 år. Han är en legend och en stor musikprofil, en av våra största. Han och bandet radade ju upp hits redan på 1960-talet. De är bra låtar, genuint framförda. Sven-Erik hade en grym tajming och det svängde verkligen. Han hade karaktär i rösten, det hördes verkligen att det var Sven-Erik som sjöng och ingen annan. Så visst har han betytt mycket för svensk musik.

Han gjorde dokumentären

Karlstadsbon Anders Nilsson var redaktör för TV4-dokumentären Så många mil – så många år:

– Visst har en röst tystnat. Men den kommer nog aldrig att höras så mycket som nu, säger han.

När dokumentären spelades in hade Sven-Erik Magnusson fått sin cancerdiagnos:

– Men han var inte påverkad av sjukdomen då. Det var det som var så otroligt. För honom fanns den inte – på scen skulle det vara Sven-Erik! säger Anders Nilsson.

Här kan du läsa hela intervjun med Anders Nilsson.

Wolff mötte Sven-Erik på NWT-pryo

Rikard Wolff pryade på NWT första gången han mötte Sven-Erik Magnusson. Så här skriver han på Facebook:

Käre Sven-Erik Magnusson är död. Jag pryade på nya Wermlands-tidningen i åttan, en 15-årig sparris med showbiz-drömmar. Träffade Värmlands (Och Sveriges) superstar Sven-Erik i långt hår, cowboyboots och fotsid vargskinnspäls. WOW! Sedan dess har vi mötts åtskilliga gånger genom åren senast Music hall of fame i fjol (bilden). Mina tankar går till din familj. Sven-Erik vi kommer alltid älska dig.

Lars Lerin: "en ödmjuk person"

– Värmland blir väldigt tomt utan Sven-Erik Magnusson säger konstnären Lars Lerin.

Lars Lerin minns fortfarande hur han stegade fram till Sven-Erik Magnusson efter en konsert i Folkets park i Sunnemo:

– Jag var nog runt 15 år. Jag gick fram till honom och berättade att vi var släkt. Han var min pappas kusin, nämligen. Jag tror att han såg lite besvärad ut. De var ju så populära i slutet av 1960-talet och han hade mycket folk omkring sig.

Hela artikeln med Lars Lerin hittar du här.

Bert Karlsson: "De största genom tiderna"

– Det Sven-Erik gjorde med låtarna var helt fantastiskt, säger skivbolagsdirektören Bert Karlsson.

Han distribuerade Sven-Ingvars skivor i många år och är full av beundran för Sven-Erik Magnussons förmåga att skapa musik av ibland ”omöjliga” demos.

– Det var han som skapade hela Sven-Ingvarssoundet. Det var i klass med folket bakom Abba. Han hade en så tydlig identitet på sin sång. Man hörde direkt när det var han. Och han behöll den rösten i hela sitt liv.

Enligt Bert Karlsson är Sven-Ingvars de största genom tiderna. Läs hela artikeln här.

Göte Wilhelmsson: "Han blev en av de största"

Han var Sven-Ingvars skivproducent, han var bandets upptäckare. Göte Wilhelmsson, bosatt på Gärdet i Stockholm, minns Sven-Erik Magnusson som ”en av de största vi har haft”.

– Förra året såg jag honom och gruppen på Rival i Stockholm. Då mådde Sven-Erik milt uttryckt inte så bra. Men han stod på scenen i två timmar och tio minuter och jobbade hårt. Och som han levde då! Läs hela artikeln här.

"En stor förlust"

NWT har pratat med många i musikbranschen som talar gott om Sven-Erik Magnusson.

Thomas Johansson, legendarisk konsertbokare Live nation: "En stor förlust för Sverige. Jag har jobbat med Sven-Erik genom åren. Sista gången var när Friends Arena invigdes 2013. Då gav gruppen en skitbra konsert! Sven-Erik har tillfört otroligt mycket. Sven-Ingvars gjorde popmusiken lite farligare när de kom, det var Beatleshysteri när de var ute och spelade i början. På samma sätt som Chuck Berry betytt mycket för rockmusiken, har Sven-Erik och Sven-Ingvars betytt mycket för den svenska rocken. Sven-Erik var en förebild för våra popstjärnor."

Mattias Bärjed, musiker och låtskrivare: "Det är så svårt att summera i ord. Men för mig finns det en väldigt speciell känsla i Sven-Ingvars musik, en känsla av att höra hemma någonstans. Den är starkt förknippad med Värmland och hemma för mig, mina rötter. Det finns en klang i musiken, en nostalgisk längtan. Och låtskatten är enorm. Frödingplattan är min favorit. Men det finns många bra låtar, när jag hör "Sommar och sol" på radion till exempel, det är sommar för mig."

Sven-Olof ”SOP” Pettersson, Sven-Ingvars förre saxofonist och organist: "Jag slutade för mer än trettio år sen, men jag minns naturligtvis Sven-Erik som en sorts centralpunkt i vårt jobb. Han hade en väldigt personlig röst. Han läste inga noter men var skicklig på att öva in låtarna.

Stefan Deland, basist Sven-Ingvars: "Sven-Erik var en naturkraft, han bara kunde. Jag tror att oavsett vad han hade valt att göra så hade han lyckats med det. Tur för alla oss att han valde musiken! Han gick ut på scenen och lyckades vara sig själv med hela Sverige. Tack för alla fina stunder, vila i frid Svempa."

Martina Ledinsky, värmländsk skivbolagsboss på Razzia Records, bolaget som huserar bland annat Säkert! och Thåström: "Sven-Erik Magnusson är lika viktig som FBK och Monica Zetterlund för mig. Glad, nyfiken, frän och rolig. Musiken som han och Sven-Ingvars under dryga 60 år bjudit på har för alltid etsat sig in i den svenska folksjälen och hans betydelse för musiksverige, artister, band, fans, kommer att leva vidare forever även om han kommer vara mycket saknad som person. Mina tankar går till hans familj."

Charlotte Wiking, VD Swedish Music hall of Fame: "Det är en sorgens dag, tankarna går till familjen. Sven-Erik var en människa som berörde väldigt många människor, tusentals fans sörjer i dag. Han var ju både Värmlands rockkung och en av Sveriges rockkungar. Det finns så många sånger jag har med mig som kommit från hans stämma. "Säg inte nej" och alla andra. Han var här för ett år sedan när gruppen blev invalda i Hall of Fame, han skrattade och stod på scenen. Men livet är oerhört förgängligt, men hans livsverk är bestående vilket vi får vara oerhört glada över. Han har fått många att både skratta, dansa och tänka till med sin musik. Den unika blandning av amerikansk rock 'n' roll och svensk vistradition som bandet skapade, var något vi ville uppmärksamma med deras intåg i Swedish Music Hall of Fame."

Emma Finnkvist, Warner music, Arvikafestivalen: "Sven-Ingvars var ett av de allra första band jag såg live och de var ständigt närvarande i min uppväxt. På skolavslutningar och skolshower. Få band har betytt så mycket för Värmland som de."

Nisse Hellberg, musiker och låtskrivare till bland annat Sven-Ingvars: "Sven-Erik spred värme och glädje med sin musik i sex decennier. Han hade en av de mest igenkännbara rösterna och jag är säker på att alla svenskar någon gång nynnat på en Sven-Ingvars-låt. Med detta sagt är det svårt att tänka sig någon som betytt mer för musiken i Sverige. Med honom har en av mina stora hjältar gått ur tiden."

Agneta Villman, värmländsk teaterchef på Maximteatern i Stockholm: "När jag var i 8-12 årsåldern så kunde jag texten till alla låtar som Lilla söta fröken fräken, Min gitarr, Ett litet rött paket. Sven-Ingvars har alltid varit en stor stolthet. Dom är så mycket Värmland och har präglat stor del av mina unga år. I vuxen ålder har jag gått på deras konserter, bland annat på Rival och jag minns också en stor fest på Café Opera där dom spelade och folk dansade och sjöng, så jag trodde taket skulle lyfta. Senast jag såg dom var förra sommaren I Oxelösund."

Mattias Hellberg, artist och musiker, bland annat i Håkan Hellströms band: "Jag minns ju Frödingplattan från när jag var liten, det var framförallt min storebror Jacob som diggade den, så den gick varm hemma. Vi hade faktiskt tänkt fråga om han ville vara med och gästa med Håkan Hellström i Karlstad och Mariebergsskogen nu i sommar.... Väldigt trist. Men nu blir det väl dans bort i vägen med Chucken kan jag tro."

Martin Hederos, värmländsk musiker och låtskrivare: "Sven-Erik hade med sin milda, ljusa output en otrolig pondus. Om det finns nåt värmländskt kynne att prata om, så förkroppsligade han den bästa sidan av det. När jag kom nära Sven-Ingvars som barn kändes det mäktigt, min granne Ulf Reiners spelade och spelar med Ingvar Karlsson ibland och jag minns att det fick den stora världen att kännas lite närmare. Sen svängde det väldigt bra om honom såklart, annars får man inte folk att komma i 60 år och lyssna."

Många hyllningar

Och i sociala medier var det många som hyllade Sven-Erik på onsdagsmorgonen:

Niklas Strömstedt, artist: "Du sjöng in Värmlandsvärmen i våra hjärtan. Fräknar, Fröding och postorderförskottsavier. Här nere på jorden blir du saknad Sven-Erik."

Richard Herrey, artist: "En speleman och glädjespridare har lämnat oss. Man kan höra hur det blåser sorgevindar i träa idag.. Tack för allt Sven-Erik."

Johan Östling, skådespelare: "Rösten som alltid funnits. Du finns i ådrorna. Sov gott världens bästa Sven-Erik."

Lisa Nilsson, artist: ”Sven Erik Magnusson. Värmland i hela folksjälen, inpräntad som en gammal fura, melodisk som en björkdunge, och nu stilla som en skogstjärn”

Per-Inge Lidén (MP), kommunalråd, Karlstad: ”En stor kulturpersonlighet som betytt så mycket för Värmland.”

Jan "Flash" Nilsson, motorprofil: "Granne och vän och idol har nu lämnat oss på jorden, men hans musikaliska arv kommer leva för alltid. 
Så mycket glädje och positiv energi du gett så många. Det har varit med stolthet och glädje vi har fått känna dig. Vila i frid Sven-Erik."

Landshövding Kenneth Johansson: "Det är för tragiskt, jag är ledsen. En stor musikprofil har gått ur tiden och mina tankar går till Sven-Eriks familj och anhöriga. Sven-Erik var en folkkär artist som gett oss så mycket kärlek och glädje genom sin musik. Jag har träffat Sven-Erik många gånger men jag kände honom inte personligen. Men han har min största respekt. Vi är många som kommer att sakna honom. Sven-Erik Magnusson var en fantastisk artist som har betytt mycket för väldigt många."

Lasse Högberg, Folk & Rock i Segmon: "Tar med smärta och sorgdeltagande emot beskedet att Sven-Erik Magnusson gått bort. En av de verkligt stora artisterna har lämnat oss.Hans sceniska närvaro, originalitet och stillsamt humoristiska anslag sitter för alltid i mitt minne. Folk & Rockfestivalen i Segmon kom att bli en magisk plats lördagen den 12 augusti 2016. Återkomsten var en enda glädjerik gemenskap. Nu stod de där på scen igen-efter så många år i sin hemkommun Grums. Och platsen där de en gång gjorde sin scendebut- 60 år tidigare, 30 april 1956. Vi som var i Segmons Folketspark den 12 augusti kommer aldrig att glömma Sven-Ingvars-spelningen. Magiskt. Känslofyllt. Kärt återseende och ett band som aldrig låtit bättre. Publikrekord och en Sven-Ingvarscommunity där flera andra band hyllade Sven-Ingvars med egna tolkningar ur den rika repertoaren.
Finns många minnen hos mig med anknytning till bandet Sven-Ingvars. Det delar jag med många medmänniskor Nu går mina tankar till Sven-Eriks närmsta med ett deltagande i deras sorg. Vila i musikens himmelska famn, Sven-Erik"

Linda Bengtzing, artist: "Ett oändligt trist besked denna morgon. Åh herregud så saknad du kommer va. Alla tankar till din familj... Jag lirar ALLTID dina låtar på gig. Nu om möjligt ännu mer!"

Stefan Holm, höjdhoppsprofil: "Skolavslutningen i våras. En av klasserna på sonens skola sjöng om Sommar, sommar och sol, havet och vinden, och doft av kaprifol. Och två meter framför mig stod Sven-Erik Magnusson, som hade barnbarn på samma skola, och nynnade med. Nu har han både nynnat och sjungit klart. Tyvärr. Vila i frid och tack för allt."