2017-01-07 10:59

2017-01-09 16:08

Vargjakten avlyst i Brattfors och Loka

VARGJAKT

Den sista tilldelade vargen i Brattforsreviret fälldes på lördagseftermiddagen. Kort därefter avlystes jakten även i Lokareviret då man påskjutit en varg – den sista av de tilldelade. Den påskjutna vargen spårades och sköts under söndagseftermiddagen.

På lördagsförmiddagen fälldes två vargar i Brattforsreviret och en i Lokareviret. Därmed hade kvoten nåtts i Loka, men den skulle komma att utökas.

Strax innan 13.00 på lördagen avlystes jakten i Brattforsreviret efter ett en varg fällts och en påskjutits. Vid 14-tiden återupptogs jakten då den påskjutna vargen hittats och fällts. Efter det hade Lokareviret och Brattforsreviret varsin varg kvar av de tilldelade.

Fler vargar i reviret

Under fredagen lämnade jaktlaget i Lokareviret in en ansökan om att få skjuta fler än de bestämda sex. Länsstyrelsen fattade på lördagen beslut om att ytterligen en varg skulle får skjutas. Syftet med att öka kvoten var att tömma reviret.

– Vi har vad vi sett ytterligare tre vargar kvar i reviret när vi skjutit klart. Så tilldelningen blir nog på fler. Beslutet är att reviret ska tömmas så vi kommer att ansöka om en ökad tilldelning så att vi kan skjuta dem också, sa Magnus Gustavsson, jaktledare i Lokareviret.

Jakten avlyst

Den sista tilldelade vargen i Brattforsreviret fälldes vid 15-tiden på lördagen. En dryg timme senare hade man påskjutit en varg i Lokareviret och därför avlystet jakten även där. Efter att jakten avlysts fick endast jakt som syftade till att fälla den påskjutna vargen pågå.

Den påskjutna vargen spårades och sköts under söndagseftermiddagen.

Totalt fick Brattforsreviret sex vargar tilldelat och Lokareviret fick sju i årets jakt.

Skabbvargar

Man har också skjutit en varg på Länsstyrelsens skyddsjaktsbeslut i Olsätersreviret. I samma område har man också fällt en skabbangripen varg. Även i Brattforsreviret sköt man en skabbangripen varg, det skedde under jaktens första dag.

På lördagsförmiddagen fälldes två vargar i Brattforsreviret och en i Lokareviret. Därmed hade kvoten nåtts i Loka, men den skulle komma att utökas.

Strax innan 13.00 på lördagen avlystes jakten i Brattforsreviret efter ett en varg fällts och en påskjutits. Vid 14-tiden återupptogs jakten då den påskjutna vargen hittats och fällts. Efter det hade Lokareviret och Brattforsreviret varsin varg kvar av de tilldelade.

Fler vargar i reviret

Under fredagen lämnade jaktlaget i Lokareviret in en ansökan om att få skjuta fler än de bestämda sex. Länsstyrelsen fattade på lördagen beslut om att ytterligen en varg skulle får skjutas. Syftet med att öka kvoten var att tömma reviret.

– Vi har vad vi sett ytterligare tre vargar kvar i reviret när vi skjutit klart. Så tilldelningen blir nog på fler. Beslutet är att reviret ska tömmas så vi kommer att ansöka om en ökad tilldelning så att vi kan skjuta dem också, sa Magnus Gustavsson, jaktledare i Lokareviret.

Jakten avlyst

Den sista tilldelade vargen i Brattforsreviret fälldes vid 15-tiden på lördagen. En dryg timme senare hade man påskjutit en varg i Lokareviret och därför avlystet jakten även där. Efter att jakten avlysts fick endast jakt som syftade till att fälla den påskjutna vargen pågå.

Den påskjutna vargen spårades och sköts under söndagseftermiddagen.

Totalt fick Brattforsreviret sex vargar tilldelat och Lokareviret fick sju i årets jakt.

Skabbvargar

Man har också skjutit en varg på Länsstyrelsens skyddsjaktsbeslut i Olsätersreviret. I samma område har man också fällt en skabbangripen varg. Även i Brattforsreviret sköt man en skabbangripen varg, det skedde under jaktens första dag.

  • Emma Lindell

Skjutna vargar

4/1 Hane, 36 kg. Loka, Hällefors

5/1 Hane, 40 kg. Brattfors, Filipstad; –, –. Lokao, Filipstad

6/1 Hane, –. Brattfors, Blombackatrakten; –, –. Loka, – ; –, –. Loka, – ; –, –. Loka, – 

7/1 –, –. Loka, –; –, –. Brattfors, – ; –, –. Brattfors, – ; –, –. Brattfors, –

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.