2017-01-05 12:58

2017-01-08 09:27

Tolv vargar till Brattfors och Loka under licensjakten

VÄRMLAN: Kallt väder för vargjägare

Den första vargen sköts i onsdags. Ytterligare två vargar fälldes på torsdagen och under fredagen sköts fyra vargar i de båda reviren. Totalt har nu sju vargar skjutits i Brattfors- och Lokareviren.

Den här säsongens licensjakt började i praktiken på onsdagen när det hade kommit lite nödvändig spårsnö. Då fälldes en varg strax norr om Karlskoga inom Lokareviret. Dessutom sköts en skabbsmittad varg i den sydöstra delen av Brattforsreviret. Men den vargen räknas inte in i kvoten.

Gnistrande kallt

Torsdagens licensjakt inleddes i gnistrande kallt väder, 16,5 minusgrader enligt termometen i NWT:s bil, och dessutom ett strålande solsken. Egentligen ett fantastiskt väder för den som vill jaga varg.

NWT:s fotograf och reporter anslöt sig, precis som på onsdagen, till de västra av de två jaktlag som opererar i Brattforsreviret. Om intresset var stort på onsdagen så var det ännu större på torsdagen, kanske ett 50-tal jägare från både Sverige, Norge och Danmark.

Redan under natten hade spårare varit ute med sina hundar i det område i revirets nordvästra del där man trodde att det skulle finnas varg. Ganska snart fann man också spår efter två vargar, kanske det revirmarkerande paret, som hade gått in i det tänkta jaktområdet, såten på jägarspråk, men inte ut.

NWT frös vid jaktpass

NWT fick mot löfte att stå alldeles tyst och stilla följa med en av skyttarna till hans pass, en plattform för älgjakt längs en skogsväg och med bara gles tallskog på motsatt sida. Sedan gällde det som sagt att stå still. Vi stod ut i en och en halv timme men skytten stannade kvar ett par timmar till.

Någon varg blev aldrig skjuten, åtminstone inte fram till halv tre på eftermiddagen.

Vargbesök vid bilen

Däremot fick två av jägarna på ett litet handgripligt sätt veta att det faktiskt rörde sig två vargar i området.

Den ene såg dem passera förbi alldeles framför hans pass, först den ena och alldeles efter även den andra. Det blev dock inte läge för skott.

Den andre jägaren skulle ansluta sig till jaktlaget i efterhand och åkte upp med bilen till en angiven mötesplats. Han bestämde sig dock för att gå en bit fram på vägen och när han kom tillbaka såg han två färska vargspår – det ena framför bilen och det andra bakom den.

Samtidigt blev en varg skjuten i en annan del av det stora Brattforsreviret, inte så långt från Filipstad. Det var en hane som inte var helt fullvuxen men som ändå vägde ungefär 40 kilo.

En andra varg fälldes också i Lokareviret.

Fler på fredagen

På torsdagseftermiddagen trodde jaktlagets ledning att det nog skulle bli ett nytt försök på fredagen, trettondagen.

Och så blev det. Vid elvatiden på fredagen sköts den andra vargen i Brattforsreviret, också en hane, i Blombackatrakten nära Molkom. Strax därefter fälldes två vargar i Lokareviret.

En timme senare sköts den femte vargen i samma revir. Samtliga vargar i Lokareviret har skjutits mellan Nykroppa och Loka Brunn, alltså både i Värmlands och Örebro län.

Sju vargar skjutna

Säsongens licensjakt omfattar sammanlagt 24 vargar i landet, sex av dem i Värmland och sex på gränsen mellan Värmland och Örebro.

Det har nu fällts två vargar i Brattfors och då återstår det fyra. I Lokareviret har fem vargar skjutits och endast en återstår. Även i Orsen i Dalarna har två vargar fällts medan fyra återstår. Och i Blyberg i Gävleborg har fyra vargar fällts medan två återstår.

Licensjakten pågå till dess kvoten är fylld, eller som längst till den 15 februari.

Alla accepterar inte beslutet om licensjakt på varg. På onsdagen uppehöll sig en grupp, som inte hörde till jaktlaget, i jaktområdet i den östra delen av reviret. På torsdagen var det jaktområdet i den västra delen som fick besök av människor som inte hörde till jaktlaget.

Där hamnar vargen

Alla vargar som skjuts under licensjakten besiktas av länsstyrelsen. Skytten får behålla skinnet, och den flådda kroppen skickas till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt. Där genomförs en obduktion av vargen för att fastställa hälsostatus, ålder med mera. DNA prover skickas till viltskadecenter på Grimsö för bestämning av ursprung. All information från de undersökta vargarna kommer publiceras i en rapport under våren 2017.

Den här säsongens licensjakt började i praktiken på onsdagen när det hade kommit lite nödvändig spårsnö. Då fälldes en varg strax norr om Karlskoga inom Lokareviret. Dessutom sköts en skabbsmittad varg i den sydöstra delen av Brattforsreviret. Men den vargen räknas inte in i kvoten.

Gnistrande kallt

Torsdagens licensjakt inleddes i gnistrande kallt väder, 16,5 minusgrader enligt termometen i NWT:s bil, och dessutom ett strålande solsken. Egentligen ett fantastiskt väder för den som vill jaga varg.

NWT:s fotograf och reporter anslöt sig, precis som på onsdagen, till de västra av de två jaktlag som opererar i Brattforsreviret. Om intresset var stort på onsdagen så var det ännu större på torsdagen, kanske ett 50-tal jägare från både Sverige, Norge och Danmark.

Redan under natten hade spårare varit ute med sina hundar i det område i revirets nordvästra del där man trodde att det skulle finnas varg. Ganska snart fann man också spår efter två vargar, kanske det revirmarkerande paret, som hade gått in i det tänkta jaktområdet, såten på jägarspråk, men inte ut.

NWT frös vid jaktpass

NWT fick mot löfte att stå alldeles tyst och stilla följa med en av skyttarna till hans pass, en plattform för älgjakt längs en skogsväg och med bara gles tallskog på motsatt sida. Sedan gällde det som sagt att stå still. Vi stod ut i en och en halv timme men skytten stannade kvar ett par timmar till.

Någon varg blev aldrig skjuten, åtminstone inte fram till halv tre på eftermiddagen.

Vargbesök vid bilen

Däremot fick två av jägarna på ett litet handgripligt sätt veta att det faktiskt rörde sig två vargar i området.

Den ene såg dem passera förbi alldeles framför hans pass, först den ena och alldeles efter även den andra. Det blev dock inte läge för skott.

Den andre jägaren skulle ansluta sig till jaktlaget i efterhand och åkte upp med bilen till en angiven mötesplats. Han bestämde sig dock för att gå en bit fram på vägen och när han kom tillbaka såg han två färska vargspår – det ena framför bilen och det andra bakom den.

Samtidigt blev en varg skjuten i en annan del av det stora Brattforsreviret, inte så långt från Filipstad. Det var en hane som inte var helt fullvuxen men som ändå vägde ungefär 40 kilo.

En andra varg fälldes också i Lokareviret.

Fler på fredagen

På torsdagseftermiddagen trodde jaktlagets ledning att det nog skulle bli ett nytt försök på fredagen, trettondagen.

Och så blev det. Vid elvatiden på fredagen sköts den andra vargen i Brattforsreviret, också en hane, i Blombackatrakten nära Molkom. Strax därefter fälldes två vargar i Lokareviret.

En timme senare sköts den femte vargen i samma revir. Samtliga vargar i Lokareviret har skjutits mellan Nykroppa och Loka Brunn, alltså både i Värmlands och Örebro län.

Sju vargar skjutna

Säsongens licensjakt omfattar sammanlagt 24 vargar i landet, sex av dem i Värmland och sex på gränsen mellan Värmland och Örebro.

Det har nu fällts två vargar i Brattfors och då återstår det fyra. I Lokareviret har fem vargar skjutits och endast en återstår. Även i Orsen i Dalarna har två vargar fällts medan fyra återstår. Och i Blyberg i Gävleborg har fyra vargar fällts medan två återstår.

Licensjakten pågå till dess kvoten är fylld, eller som längst till den 15 februari.

Alla accepterar inte beslutet om licensjakt på varg. På onsdagen uppehöll sig en grupp, som inte hörde till jaktlaget, i jaktområdet i den östra delen av reviret. På torsdagen var det jaktområdet i den västra delen som fick besök av människor som inte hörde till jaktlaget.

Där hamnar vargen

Alla vargar som skjuts under licensjakten besiktas av länsstyrelsen. Skytten får behålla skinnet, och den flådda kroppen skickas till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt. Där genomförs en obduktion av vargen för att fastställa hälsostatus, ålder med mera. DNA prover skickas till viltskadecenter på Grimsö för bestämning av ursprung. All information från de undersökta vargarna kommer publiceras i en rapport under våren 2017.

Skjutna vargar

4/1 Hane, 36 kg. Loka, Hällefors

5/1 Hane, 40 kg. Brattfors, Filipstad; –, –. Lokao, Filipstad

6/1 Hane, –. Brattfors, Blombackatrakten; –, –. Loka, – ; –, –. Loka, – ; –, –. Loka, – 

7/1 –, –. Loka, –; –, –. Brattfors, – ; –, –. Brattfors, – ; –, –. Brattfors, –

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.