2017-01-04 11:13

2017-01-07 11:00

Varg i Lokareviret första bytet

VÄRMLAND

(UPPDATERAD) På onsdagen gjordes ett försök att dra i gång licensjakten på varg i Brattforsreviret. Ett spår hittades – men tappades sedan bort och jaktförsöket ställdes då in. Däremot fälldes en varg i Lokareviret senare under dagen och dessutom en varg som uppfattades som skabbangripen, inom Brattforsrevirets gränser.

Den här säsongens licensjakt på varg inom Brattfors- och Lokareviren får pågå från 2 januari och som längst till och med 15 februari. Sex vargar får fällas i vart och ett av de två reviren och ytterligare sex i Orsenreviret i Dalarna och lika många i Blybergetreviret i Hälsingland.

Men om man ska jaga varg måste man veta var vargarna befinner sig och för detta behöver man ha tillgång till spårsnö. Men den första snön kom inte förrän på tisdagseftermiddagen. Det var inte särskilt mycket men ändå tillräckligt för att skicka ut spårarna med sina hundar.

Man fick också upp flera spår men en närmare granskning visade att alla utom ett var spår efter lodjur, som det ju också finns gott om i Brattforsreviret. Ett spår var dock helt säkert efter varg men efter ett tag tappade hundarna bort det.

– Det är inte så lätt att spåra varg i dag, hörde vi någon säga i den stora grupp villiga jägare som hade samlats vid hembygdsgården i Molkom. Spåren töar bort eller så blåser de igen.

Samlingen visade i alla fall att det är många som vill jaga varg när det nu till sist blev tillåtet. Ett 30-tal jakträttsinnehavare hade slutit upp. En av dem var Simen Grimsrud från Moss i Norge.

Ledig från jobbet

– Jag har tagit ledigt en hel vecka, berättade han för NWT. Jag tycker att det är spännande.

Simen jagar på Henrik Tågmarks marker alldeles norr om Molkom. Henrik är en erfaren jägare och är vice ordförande i Jägarnas Riksförbund, den mindre av de två jägarorganisationerna.

Den större organisationen heter Svenska Jägareförbundet och det var Jan-Olov Ragnarsson därifrån som var samordnare för det första jaktförsöket. Det var också han som berättade att jaktförsöket blåstes av.

Nytt försök på torsdagen

Ett nytt försök görs kanske på torsdagen, trettondagsaftonen. Väderprognosen lovar inte mer snö utöver de två-tre centimeter som redan har kommit men däremot rejält kallt på förmiddagen. Det kan vara ner till elva grader kallt.

– Man kan nog tänka sig att vargarna slog en älg på tisdagen, gick spekulationerna bland de väntande jägarna. Då lägger de sig ner i närheten av älgen, går fram och äter ibland, för att sedan lägga sig ner igen.

– Men om det blir kallt behöver de röra på sig för att hålla värmen och då blir det lättare att hitta dem.

Bara någon timme efter att var och en åkt hem till sig igen kom beskedet att en varg faktiskt hade fällts inom Brattforsrevirets gränser. Det var en varg som uppfattades som svårt angripen av skabb. Skabbvargen räknas inte in i licensjaktens kvot. Det är alltså fortfarande sex vargar som kan fällas.

Varg fälld i Lokareviret

Ytterligare några timmar senare rapporterades också en varg fälld norr om Karlskoga i Lokareviret. Det var sent på eftermiddagen oklart om det var i Värmland eller i Västmanland. Då hade man redan sett spår av flera vargar inom reviret.

Den tidiga morgonens vargspår hade blivit sedda vid Finnhöjden inte så långt från Horssjöns skjutfält i revirets nordvästra hörn. Ryktet säger att skabbvargen påträffades i rakt motsatt hörn av reviret inte så långt från Sutterhöjden där tre vargar blev sedda under nyårshelgen.

I Blybergetreviret hade det på onsdagsmiddagen skjutits sammanlagt tre vargar och i Orsenreviret två.

Vargarna i Brattforsreviret har tagit en ovanlig stor andel av traktens älgar. Det finns många jägare som inte längre tycker att det är idé att gå ut på älgjakt.

Den här säsongens licensjakt på varg inom Brattfors- och Lokareviren får pågå från 2 januari och som längst till och med 15 februari. Sex vargar får fällas i vart och ett av de två reviren och ytterligare sex i Orsenreviret i Dalarna och lika många i Blybergetreviret i Hälsingland.

Men om man ska jaga varg måste man veta var vargarna befinner sig och för detta behöver man ha tillgång till spårsnö. Men den första snön kom inte förrän på tisdagseftermiddagen. Det var inte särskilt mycket men ändå tillräckligt för att skicka ut spårarna med sina hundar.

Man fick också upp flera spår men en närmare granskning visade att alla utom ett var spår efter lodjur, som det ju också finns gott om i Brattforsreviret. Ett spår var dock helt säkert efter varg men efter ett tag tappade hundarna bort det.

– Det är inte så lätt att spåra varg i dag, hörde vi någon säga i den stora grupp villiga jägare som hade samlats vid hembygdsgården i Molkom. Spåren töar bort eller så blåser de igen.

Samlingen visade i alla fall att det är många som vill jaga varg när det nu till sist blev tillåtet. Ett 30-tal jakträttsinnehavare hade slutit upp. En av dem var Simen Grimsrud från Moss i Norge.

Ledig från jobbet

– Jag har tagit ledigt en hel vecka, berättade han för NWT. Jag tycker att det är spännande.

Simen jagar på Henrik Tågmarks marker alldeles norr om Molkom. Henrik är en erfaren jägare och är vice ordförande i Jägarnas Riksförbund, den mindre av de två jägarorganisationerna.

Den större organisationen heter Svenska Jägareförbundet och det var Jan-Olov Ragnarsson därifrån som var samordnare för det första jaktförsöket. Det var också han som berättade att jaktförsöket blåstes av.

Nytt försök på torsdagen

Ett nytt försök görs kanske på torsdagen, trettondagsaftonen. Väderprognosen lovar inte mer snö utöver de två-tre centimeter som redan har kommit men däremot rejält kallt på förmiddagen. Det kan vara ner till elva grader kallt.

– Man kan nog tänka sig att vargarna slog en älg på tisdagen, gick spekulationerna bland de väntande jägarna. Då lägger de sig ner i närheten av älgen, går fram och äter ibland, för att sedan lägga sig ner igen.

– Men om det blir kallt behöver de röra på sig för att hålla värmen och då blir det lättare att hitta dem.

Bara någon timme efter att var och en åkt hem till sig igen kom beskedet att en varg faktiskt hade fällts inom Brattforsrevirets gränser. Det var en varg som uppfattades som svårt angripen av skabb. Skabbvargen räknas inte in i licensjaktens kvot. Det är alltså fortfarande sex vargar som kan fällas.

Varg fälld i Lokareviret

Ytterligare några timmar senare rapporterades också en varg fälld norr om Karlskoga i Lokareviret. Det var sent på eftermiddagen oklart om det var i Värmland eller i Västmanland. Då hade man redan sett spår av flera vargar inom reviret.

Den tidiga morgonens vargspår hade blivit sedda vid Finnhöjden inte så långt från Horssjöns skjutfält i revirets nordvästra hörn. Ryktet säger att skabbvargen påträffades i rakt motsatt hörn av reviret inte så långt från Sutterhöjden där tre vargar blev sedda under nyårshelgen.

I Blybergetreviret hade det på onsdagsmiddagen skjutits sammanlagt tre vargar och i Orsenreviret två.

Vargarna i Brattforsreviret har tagit en ovanlig stor andel av traktens älgar. Det finns många jägare som inte längre tycker att det är idé att gå ut på älgjakt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.