2016-10-09 11:29

2016-10-09 11:29

På måndag startar älgjakten på riktigt

ÅTTA: Ingemar Tönnberg

Under måndagen drar älgjakten i gång för de flesta värmländska jaktlagen. Under helgen sökte vi ordförande för Jägareförbundet i Värmland för att höra hur han laddar upp inför premiären. Det visade sig att han var på älgjakt – i Dalarna.

– Man är lite avvaktande om man säger så. Man vet inte riktigt hur det ser ut förrän man kommer ut i skogen.

Var jagar du?

– Nu är jag i Gravendal men till veckan är jag i Brunnberg.

Hur kommer det sig att du är i Brunnberg?

– Jag bor i Gustavsfors och därifrån är det inte långt till Brunnberg. Det var där jag började jaga en gång i början på 1980-talet och här i Gravendal har jag varit sedan 1988.

Hur många älgar har du skjutit under åren?

– Det är nog bortemot ett hundra

Hur förbereder du dig inför älgjakten?

– Man går till skjutbanan och tränar. Jag skjuter ungefär 50-60 skott på älgbanan, sen skjuter jag mycket under hela året. Jag har varit intresserad av skytte sen jag var tio år, jag var med min far på fältskytte och jag har tävlat mycket i fältskytte.

Vad måste vara med i ryggsäcken när du går ut på älgjakt?

– Jag har en termos med te i och nån smörgås. Första förband och lite skavplåster är bra att ha, man kan ju skada sig. Man har en kniv och något som också är viktigt - toalettpapper, man kan ju bli nödig. Och sen är det inte så dumt att ha lite kläder, ett ombyte med underställ och grejer i fall man blir svettig annars kommer man att frysa.

Vad är det bästa med jakten?

Det är kamratskap. Man blir ett gäng som träffas årligen, förr i världen var det hemvändare, de som är födda på platsen kommer tillbaka för att jaga. Sen är det väl en viss spänning, det här dödandet är inte det viktigaste utan det är det här runtomkring, det är kultur.

Hur använder du köttet?

– Det äter jag. Det är min huvudsakliga föda när det gäller kött. Har man filé så gör man i ordning den med kantarellsås och lite gele. Älgfärs är jättebra och av stekarna kan man göra tjälknöl, det är jättegott.

– Man är lite avvaktande om man säger så. Man vet inte riktigt hur det ser ut förrän man kommer ut i skogen.

Var jagar du?

– Nu är jag i Gravendal men till veckan är jag i Brunnberg.

Hur kommer det sig att du är i Brunnberg?

– Jag bor i Gustavsfors och därifrån är det inte långt till Brunnberg. Det var där jag började jaga en gång i början på 1980-talet och här i Gravendal har jag varit sedan 1988.

Hur många älgar har du skjutit under åren?

– Det är nog bortemot ett hundra

Hur förbereder du dig inför älgjakten?

– Man går till skjutbanan och tränar. Jag skjuter ungefär 50-60 skott på älgbanan, sen skjuter jag mycket under hela året. Jag har varit intresserad av skytte sen jag var tio år, jag var med min far på fältskytte och jag har tävlat mycket i fältskytte.

Vad måste vara med i ryggsäcken när du går ut på älgjakt?

– Jag har en termos med te i och nån smörgås. Första förband och lite skavplåster är bra att ha, man kan ju skada sig. Man har en kniv och något som också är viktigt - toalettpapper, man kan ju bli nödig. Och sen är det inte så dumt att ha lite kläder, ett ombyte med underställ och grejer i fall man blir svettig annars kommer man att frysa.

Vad är det bästa med jakten?

Det är kamratskap. Man blir ett gäng som träffas årligen, förr i världen var det hemvändare, de som är födda på platsen kommer tillbaka för att jaga. Sen är det väl en viss spänning, det här dödandet är inte det viktigaste utan det är det här runtomkring, det är kultur.

Hur använder du köttet?

– Det äter jag. Det är min huvudsakliga föda när det gäller kött. Har man filé så gör man i ordning den med kantarellsås och lite gele. Älgfärs är jättebra och av stekarna kan man göra tjälknöl, det är jättegott.