2016-10-03 13:08

2016-10-03 16:10

Hon tar över efter Bull

VÄRMLAND

(UPPDATERAD) Värmlandstrafik har fått en ny vd. Hon heter Jessika Lundgren och tillträder senast 1 april. Och en bra gissning är kanske att hon blir Värmlandstrafiks sista vd eftersom företaget nog kan komma att upplösas om Värmland blir en del av Västra Götaland.

Lagom till årsskiftet avgår Lars Bull efter att ha varit Värmlandstrafiks vd under 14 år. Det kommun- och landstingsägda företaget har under den tiden expanderat, tagit marknadsandelar, genererat överskott många år i rad och dessutom skaffat sig nöjda kunder – enligt de enkäter som har gjorts.

Nu har företaget skaffat sig en ny vd. Hon heter Jessika Lundgren, är 45 år och är född och uppvuxen i Karlstad även om hon nu bor på Hammarö. Hon har mest jobbat i fastighetsbranschen och både i privat och i offentlig sektor. Sedan fyra år tillbaka är hon vd för tre kommunägda företag i Forshaga – Forshagabostäder AB, Forshaga Energi AB och Forshaga Fibernät AB.

Hennes yrkeskarriär började på Riksbyggen i Värmland där hon jobbade som kvalitets- och miljösamordnare och som serviceområdeschef. Under de flesta av de åren hade hon Lars Bull som chef.

Lämnar bilen hemma

Nu blir det hennes uppgift att försöka få värmlänningarna att lämna bilen hemma för i stället ta bussen eller tåget till och från jobbet. När hon får frågan hur hon i dag själv tar sig till jobbet svara hon så här (möjligen med en antydning till rodnad på kinderna):

– Det finns en stor förbättringspotential för mig.

Och det kan nog gå bra för det visar sig att Värmlandstrafiks linje 900 kan ta henne direkt hemifrån och till Värmlandstrafiks Karlstadskontor på Kanikenäsbanken.

Jessika Lundgren är en av nästan 40 sökanden till tjänsten som vd för Värmlandstrafik. Enligt företagsstyrelsens vice ordförande, Hans Eriksson (M) skiljde hon ut sig från flera andra väldigt duktiga sökanden:

– Och sedan är det viktigt för Värmland att vi visar att vi kan och vågar anställa en väl kvalificerad kvinna.

Jessika Lundgren är medveten om att hon inte har någon erfarenhet från trafiksektorn utan mest från fastighetsbranschen:

– Det är en ny bransch för mig. Men det är ett företag som sysslar med samhällsbyggande och det tycker jag att jag själv också har gjort.

– Och så är det så många spännande saker på gång i Värmlandstrafik.

Till det mest spännande hör kanske hur länge företaget kommer att finnas kvar. Redan om ett par år kan Värmland vara insorterat under Västra Götaland och då ska man kanske hellre ringa till Västtrafiks huvudkontor i Skövde för att få veta hur det går med kollektivtrafiken i Värmland.

– Fast oavsett hur det går med regionfrågan kommer det att finnas behov av bra kollektivtrafik, säger styrelseordförande Mikael Dahlqvist (S).

Lagom till årsskiftet avgår Lars Bull efter att ha varit Värmlandstrafiks vd under 14 år. Det kommun- och landstingsägda företaget har under den tiden expanderat, tagit marknadsandelar, genererat överskott många år i rad och dessutom skaffat sig nöjda kunder – enligt de enkäter som har gjorts.

Nu har företaget skaffat sig en ny vd. Hon heter Jessika Lundgren, är 45 år och är född och uppvuxen i Karlstad även om hon nu bor på Hammarö. Hon har mest jobbat i fastighetsbranschen och både i privat och i offentlig sektor. Sedan fyra år tillbaka är hon vd för tre kommunägda företag i Forshaga – Forshagabostäder AB, Forshaga Energi AB och Forshaga Fibernät AB.

Hennes yrkeskarriär började på Riksbyggen i Värmland där hon jobbade som kvalitets- och miljösamordnare och som serviceområdeschef. Under de flesta av de åren hade hon Lars Bull som chef.

Lämnar bilen hemma

Nu blir det hennes uppgift att försöka få värmlänningarna att lämna bilen hemma för i stället ta bussen eller tåget till och från jobbet. När hon får frågan hur hon i dag själv tar sig till jobbet svara hon så här (möjligen med en antydning till rodnad på kinderna):

– Det finns en stor förbättringspotential för mig.

Och det kan nog gå bra för det visar sig att Värmlandstrafiks linje 900 kan ta henne direkt hemifrån och till Värmlandstrafiks Karlstadskontor på Kanikenäsbanken.

Jessika Lundgren är en av nästan 40 sökanden till tjänsten som vd för Värmlandstrafik. Enligt företagsstyrelsens vice ordförande, Hans Eriksson (M) skiljde hon ut sig från flera andra väldigt duktiga sökanden:

– Och sedan är det viktigt för Värmland att vi visar att vi kan och vågar anställa en väl kvalificerad kvinna.

Jessika Lundgren är medveten om att hon inte har någon erfarenhet från trafiksektorn utan mest från fastighetsbranschen:

– Det är en ny bransch för mig. Men det är ett företag som sysslar med samhällsbyggande och det tycker jag att jag själv också har gjort.

– Och så är det så många spännande saker på gång i Värmlandstrafik.

Till det mest spännande hör kanske hur länge företaget kommer att finnas kvar. Redan om ett par år kan Värmland vara insorterat under Västra Götaland och då ska man kanske hellre ringa till Västtrafiks huvudkontor i Skövde för att få veta hur det går med kollektivtrafiken i Värmland.

– Fast oavsett hur det går med regionfrågan kommer det att finnas behov av bra kollektivtrafik, säger styrelseordförande Mikael Dahlqvist (S).

Jessika Lundgren

Född: 5 december 1970

Bor: På Hammarö

Familj: Man och tre barn

Yrkeskarriär: 1998-2003 Riksbyggen i Värmland, 2003-2006 Vasallen, mest i Kristinehamn, 2012 AB Byggbeslag, 2014- Forshagabostäder, Forshaga Energi och Forshaga Fibernät.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.