2016-09-29 14:33

2016-09-29 21:58

Vargjakt – på sex djur

ROVDJUR: Alldeles för lite enligt jägarnas organisationer

Det kan bli licensjakt på varg i Värmlands län i vinter. Men enligt länsstyrelsens beslut är det inte fler än sex djur som får skjutas, alla i Brattforsreviret. Man kan säkert räkna med att jägarförbunden överklagar – för fler skjutna djur. Och samma sak med naturskyddsorganisationerna – för ingen jakt alls.

Frågan om licensjakt på varg är kanske den mest infekterade fråga man kan tänka sig inom det här med naturvård. I takt med att vargstammen har vuxit till sig har även jägarnas krav på att få skjuta varg ökat i styrka.

Samtidigt har naturskyddsorganisationerna drivit en framgångsrik juridisk kampanj som förra vintern ledde till att större delen av den säsongens licensjakt ställdes in.

Länsstyrelsebeslut

Precis som tidigare år är det länsstyrelserna som fattar beslut om licensjakt. Jakten kan bli aktuell i fem län i Mellansverige och länsstyrelserna i dessa län har samrått med varandra inför beslutet, som kom på torsdagen.

En länsstyrelse, den i Västmanland, säger nej till jakt. De övriga fyra, de i Värmland, Örebro, Dalarna och Gävleborg, säger ja till jakt. Sex djur får skjutas i ett vargrevir i vart och ett av dessa län.

Det ger sammanlagt 24 djur att jämföras med de 46 djur som skulle ha fått skjutas förra vintern om inte domstolar, efter överklagande, hade stoppat större delen av den tänkta licensjakten. Förra vintern fanns det beslut om licensjakt på 24 vargar bara i Värmland.

Länsstyrelserna i Värmlands och Örebro län har fattat ett gemensamt beslut om licensjakt på varg.

I Värmlands län har man valt ut Brattforsreviret, ett av de fyra revir som fanns med i förra vinterns beslut om licensjakt. I Örebro län har man valt ut Lokareviret, samma revir som fanns med i förra vinterns licensjaktbeslut. Lokareviret sträcker sig in över gränsen till Värmlands län och det innebär att en eller flera vargar mycket väl kan skjutas i Värmlands län – om det nu blir någon licensjakt.

Länsstyrelsernas beslut kommer alldeles säkert att överklagas, av jägarförbunden som vill ha större tilldelning och av naturskyddsorganisationerna som inte vill ha någon jakt alls. Och då kommer vi till det som är nytt för i år.

Länsstyrelsernas beslut får bara överklagas till en enda förvaltningsdomstol, den i Luleå. Och förvaltningsdomstolens dom får bara överklagas till Kammarrätten i Sundsvall. Den domen kan sedan alltid överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

”24 bara i Värmland”

– Den nationella tilldelningen på 24 vargar hade vi behövt bara i Värmland, säger Ingemar Tönnberg som är ordförande i Jägareförbundet Värmland enligt ett pressmeddelande.

– Vi har lika många revir i dag som vid förra årets beslut ändå får vi en minskad tilldelning. Det kan vi inte acceptera.

– I jämförelse med Norge där 47 vargar av 68 skall skjutas så uppfattar man länsstyrelsernas beslut här som ett skämt, säger enligt ett annat pressmeddelande Henrik Tågmark som är rovdjursansvarig i Jägarnas Riksförbund.

Frågan om licensjakt på varg är kanske den mest infekterade fråga man kan tänka sig inom det här med naturvård. I takt med att vargstammen har vuxit till sig har även jägarnas krav på att få skjuta varg ökat i styrka.

Samtidigt har naturskyddsorganisationerna drivit en framgångsrik juridisk kampanj som förra vintern ledde till att större delen av den säsongens licensjakt ställdes in.

Länsstyrelsebeslut

Precis som tidigare år är det länsstyrelserna som fattar beslut om licensjakt. Jakten kan bli aktuell i fem län i Mellansverige och länsstyrelserna i dessa län har samrått med varandra inför beslutet, som kom på torsdagen.

En länsstyrelse, den i Västmanland, säger nej till jakt. De övriga fyra, de i Värmland, Örebro, Dalarna och Gävleborg, säger ja till jakt. Sex djur får skjutas i ett vargrevir i vart och ett av dessa län.

Det ger sammanlagt 24 djur att jämföras med de 46 djur som skulle ha fått skjutas förra vintern om inte domstolar, efter överklagande, hade stoppat större delen av den tänkta licensjakten. Förra vintern fanns det beslut om licensjakt på 24 vargar bara i Värmland.

Länsstyrelserna i Värmlands och Örebro län har fattat ett gemensamt beslut om licensjakt på varg.

I Värmlands län har man valt ut Brattforsreviret, ett av de fyra revir som fanns med i förra vinterns beslut om licensjakt. I Örebro län har man valt ut Lokareviret, samma revir som fanns med i förra vinterns licensjaktbeslut. Lokareviret sträcker sig in över gränsen till Värmlands län och det innebär att en eller flera vargar mycket väl kan skjutas i Värmlands län – om det nu blir någon licensjakt.

Länsstyrelsernas beslut kommer alldeles säkert att överklagas, av jägarförbunden som vill ha större tilldelning och av naturskyddsorganisationerna som inte vill ha någon jakt alls. Och då kommer vi till det som är nytt för i år.

Länsstyrelsernas beslut får bara överklagas till en enda förvaltningsdomstol, den i Luleå. Och förvaltningsdomstolens dom får bara överklagas till Kammarrätten i Sundsvall. Den domen kan sedan alltid överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

”24 bara i Värmland”

– Den nationella tilldelningen på 24 vargar hade vi behövt bara i Värmland, säger Ingemar Tönnberg som är ordförande i Jägareförbundet Värmland enligt ett pressmeddelande.

– Vi har lika många revir i dag som vid förra årets beslut ändå får vi en minskad tilldelning. Det kan vi inte acceptera.

– I jämförelse med Norge där 47 vargar av 68 skall skjutas så uppfattar man länsstyrelsernas beslut här som ett skämt, säger enligt ett annat pressmeddelande Henrik Tågmark som är rovdjursansvarig i Jägarnas Riksförbund.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.