2016-09-22 15:29

2016-09-22 15:29

Ordinerades konserveringsmedel

VÄRMLAND: Kvinna sökte vård för kliande bölder i ansiktet

Kvinnan hade ömmande, kliande och variga bölder i ansiktet.
Läkaren ordinerade henne att smörja ansiktet med ett konserveringsmedel för sylt. Det hjälpte inte.
Det visade sig senare att hon led av en hudsjukdom som krävde en hel annan typ av behandling.

Det var i januari 2014 som den då 26 år gamla kvinnan kom uppsökte en av länets vårdcentraler. Hon hade länge haft svår acne, och tidigare medicinerat mot den. Nu hade problemen förvärrats rejält. Hon hade mängder av variga kliande och ömmande bölder på kinderna, hakan och käkvinklarna.

Kvinnan skriver att läkaren frågade hur hennes vanliga acne reagerade på solsken, hon svarade att den mildrades på sommaren.

Med den informationen beslutade läkaren sig för att ordinera henne en hög dos D-vitamin, en multivitamintablett om dagen samt att badda ansiktet med ett konserveringsmedel för sylt, till häften utspätt med vatten. ”Detta torde motsvara solens läkande effekt.” Citerar kvinnan ur sin journal.

Kvinnan skriver att läkaren sagt behandlingen hjälpt många och att vissa med besvärliga bensår blivit hjälpta av detta. Hon skriver vidare att hon tyckte att det var en konstig ordination från en doktor, men var samtidigt glad över att inte behöva äta antibiotika i onödan.

I ett yttrande till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), uppger läkaren att alla krämer innehåller konserveringsmedel och att han rekommenderat just denna lösning eftersom det fanns att köpa i alla affärer.

Chefen för vårdcentralen beklagar det inträffade och skriver att läkaren inte verkar ha förlitat sig på vård och behandling enligt beprövad vetenskap i det aktuella fallet.

Den höga dosen D-vitamin minskade kvinnans besvär, men när hon trappade ned dosen återkom bölderna, nu även i armhålorna. Det skulle senare visa sig att hon hade hudsjukdomen rosacea, som kan behandlas med bland annat antibiotika under lång tid.

Kvinnan anmälde läkaren till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som anser att läkaren brustit i såväl handläggning av hudproblemen som uppföljningsansvar.

Det var i januari 2014 som den då 26 år gamla kvinnan kom uppsökte en av länets vårdcentraler. Hon hade länge haft svår acne, och tidigare medicinerat mot den. Nu hade problemen förvärrats rejält. Hon hade mängder av variga kliande och ömmande bölder på kinderna, hakan och käkvinklarna.

Kvinnan skriver att läkaren frågade hur hennes vanliga acne reagerade på solsken, hon svarade att den mildrades på sommaren.

Med den informationen beslutade läkaren sig för att ordinera henne en hög dos D-vitamin, en multivitamintablett om dagen samt att badda ansiktet med ett konserveringsmedel för sylt, till häften utspätt med vatten. ”Detta torde motsvara solens läkande effekt.” Citerar kvinnan ur sin journal.

Kvinnan skriver att läkaren sagt behandlingen hjälpt många och att vissa med besvärliga bensår blivit hjälpta av detta. Hon skriver vidare att hon tyckte att det var en konstig ordination från en doktor, men var samtidigt glad över att inte behöva äta antibiotika i onödan.

I ett yttrande till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), uppger läkaren att alla krämer innehåller konserveringsmedel och att han rekommenderat just denna lösning eftersom det fanns att köpa i alla affärer.

Chefen för vårdcentralen beklagar det inträffade och skriver att läkaren inte verkar ha förlitat sig på vård och behandling enligt beprövad vetenskap i det aktuella fallet.

Den höga dosen D-vitamin minskade kvinnans besvär, men när hon trappade ned dosen återkom bölderna, nu även i armhålorna. Det skulle senare visa sig att hon hade hudsjukdomen rosacea, som kan behandlas med bland annat antibiotika under lång tid.

Kvinnan anmälde läkaren till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som anser att läkaren brustit i såväl handläggning av hudproblemen som uppföljningsansvar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.