2016-09-20 06:00

2016-09-20 06:00

Splittrat i regionfrågan

VÄRMLAND: Många emot sammanslagning med Västra Götaland

Gå med, folkomrösta eller stå emot en storregion? Åsikterna går isär när det handlar om förslaget att bilda storregion med Västra Götaland.

Sverige ska bestå av betydligt färre län och landsting än i dag. Det har varit utgångspunkten när den regeringstillsatta indelningskommittén sedan förra sommaren har arbetat med ett förslag till ny regional indelning av Sverige.

I slutet av juni kom delbetänkandet. I det föreslogs tre nya län: Norrland, Svealand och Västra Götaland. Värmland föreslås tillhöra Västra Götaland, kanske redan från 1 januari 2018.

Vill se folkomröstning

Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna säger nej till att Värmland ska ingå i Västra Götalandsregionen. Det gör även Moderaterna. Två av partiets högsta företrädare, regionrådet Stina Höök och landstingsrådet Fredrik Larsson, vill också se en folkomröstning i frågan något som även högt uppsatta Miljöpartister argumenterat för.

– Det är dock inte ett partibeslut från vår sida, säger Stina Höök (M), partiets ordförande i Värmland, om folkomröstningskravet.

Hon anser att det är ”djupt odemokratiskt” att genomföra en regionindelning mitt en mandatperiod:

– Det finns heller inga relevanta argument för varför vi ska ingå i Västra Götalandsregionen. Dessutom går det så fort. Om ett år och tre månader kan vi alltså få se att Länsstyrelsen stänger, pang bom! Det är bara en del i det här.

Intern splittring

Vänsterpartiet i Värmland säger sig vara för större regioner, men vill inte gå samman med Västra Götaland. Kristinehamns kommunalråd Anne-Marie Wallouch (V) har tydligt uttalat att partiet vill ”förorda Svealandsalternativet i första hand”.

Socialdemokraterna har internt varit splittrade i frågan, men enligt distriktsordförande Ulric Andersson är partiet ”övervägande positivt” till ett samgående med Västra Götaland:

– Det har ju framför allt varit Kristinehamn som markerat att man helst ser Svealand som alternativ, men det är ju inte frågan nu. Jag tror fortfarande att vi har en majoritet för, man ser fördelen med en större region.

Vad säger ditt parti om en folkomröstning i frågan?

– Vi har sedan tidigare en skepsis mot folkomröstning i olika frågor, vi har ju Brexit-frågan i färskt minne. Jag anser att man måste respektera att vi har representativ demokrati där folkvalda representanter tar ställning i olika frågor.

Centerpartiet är tydligt i sin ståndpunkt:

– Vi arbetar för Västra Götaland. Inte minst för att trygga välfärden och gynna tillväxten för Värmland i framtiden, säger Daniel Bäckström (C), riksdagsledamot och ordförande för Centerpartiet i Värmland.

Bland de värmländska kommunerna har några tagit ställning: Säffle säger ja till Västra Götaland men vill döpa den nya regionen till Västra Sveriges län. Kristinehamn säger mer eller mindre nej, Arvika ser ut att få en majoritet för ett ja-svar och Karlstads kommun får upp ärendet på kommunstyrelsebordet under tisdagen.

Grums flaggade för att inte tycka till i regionfrågan, men har ändrat sig:

– Vi kommer att lämna ett remissyttrande. Jag själv är positiv till det liggande förslaget, men det är ju inte jag som bestämmer, säger kommunalrådet Leif Haraldsson (S).

På tisdagen finns också regionfrågan med på landstingsstyrelsens ärendelista. Nästa instans är ett extra landstingsfullmäktige den 11 oktober.

Svalt intresse

Men även om debatten varit laddad verkar inte intresset för att få veta mer om regionindelningen vara särskilt stort. Handelskammaren i Värmland tvingas enligt VF ställa in torsdagens seminarium om regionfrågan – på grund av för få anmälda.

Sverige ska bestå av betydligt färre län och landsting än i dag. Det har varit utgångspunkten när den regeringstillsatta indelningskommittén sedan förra sommaren har arbetat med ett förslag till ny regional indelning av Sverige.

I slutet av juni kom delbetänkandet. I det föreslogs tre nya län: Norrland, Svealand och Västra Götaland. Värmland föreslås tillhöra Västra Götaland, kanske redan från 1 januari 2018.

Vill se folkomröstning

Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna säger nej till att Värmland ska ingå i Västra Götalandsregionen. Det gör även Moderaterna. Två av partiets högsta företrädare, regionrådet Stina Höök och landstingsrådet Fredrik Larsson, vill också se en folkomröstning i frågan något som även högt uppsatta Miljöpartister argumenterat för.

– Det är dock inte ett partibeslut från vår sida, säger Stina Höök (M), partiets ordförande i Värmland, om folkomröstningskravet.

Hon anser att det är ”djupt odemokratiskt” att genomföra en regionindelning mitt en mandatperiod:

– Det finns heller inga relevanta argument för varför vi ska ingå i Västra Götalandsregionen. Dessutom går det så fort. Om ett år och tre månader kan vi alltså få se att Länsstyrelsen stänger, pang bom! Det är bara en del i det här.

Intern splittring

Vänsterpartiet i Värmland säger sig vara för större regioner, men vill inte gå samman med Västra Götaland. Kristinehamns kommunalråd Anne-Marie Wallouch (V) har tydligt uttalat att partiet vill ”förorda Svealandsalternativet i första hand”.

Socialdemokraterna har internt varit splittrade i frågan, men enligt distriktsordförande Ulric Andersson är partiet ”övervägande positivt” till ett samgående med Västra Götaland:

– Det har ju framför allt varit Kristinehamn som markerat att man helst ser Svealand som alternativ, men det är ju inte frågan nu. Jag tror fortfarande att vi har en majoritet för, man ser fördelen med en större region.

Vad säger ditt parti om en folkomröstning i frågan?

– Vi har sedan tidigare en skepsis mot folkomröstning i olika frågor, vi har ju Brexit-frågan i färskt minne. Jag anser att man måste respektera att vi har representativ demokrati där folkvalda representanter tar ställning i olika frågor.

Centerpartiet är tydligt i sin ståndpunkt:

– Vi arbetar för Västra Götaland. Inte minst för att trygga välfärden och gynna tillväxten för Värmland i framtiden, säger Daniel Bäckström (C), riksdagsledamot och ordförande för Centerpartiet i Värmland.

Bland de värmländska kommunerna har några tagit ställning: Säffle säger ja till Västra Götaland men vill döpa den nya regionen till Västra Sveriges län. Kristinehamn säger mer eller mindre nej, Arvika ser ut att få en majoritet för ett ja-svar och Karlstads kommun får upp ärendet på kommunstyrelsebordet under tisdagen.

Grums flaggade för att inte tycka till i regionfrågan, men har ändrat sig:

– Vi kommer att lämna ett remissyttrande. Jag själv är positiv till det liggande förslaget, men det är ju inte jag som bestämmer, säger kommunalrådet Leif Haraldsson (S).

På tisdagen finns också regionfrågan med på landstingsstyrelsens ärendelista. Nästa instans är ett extra landstingsfullmäktige den 11 oktober.

Svalt intresse

Men även om debatten varit laddad verkar inte intresset för att få veta mer om regionindelningen vara särskilt stort. Handelskammaren i Värmland tvingas enligt VF ställa in torsdagens seminarium om regionfrågan – på grund av för få anmälda.