2016-09-16 06:00

2016-09-16 06:00

26 nedlagda skolor på tio år

Nedläggning av byskolor har väckt heta debatter runt om i Värmland under många år. Förutom nu aktuella Vikeneskolan och nyligen beslutade Tveta skola i Säffle, finns inga konkreta planer på nya nedläggningar. Men flera kommuner ser över sitt skolbestånd.

En rundfrågning i länet visar att det förutom Tveta skola inte finns några konkreta planer på ytterligare skolnedläggningar i Värmland. Flera kommuner, däribland Torsby, Sunne och Filipstad, har tvärtom trångt i skolorna på grund av tillströmningen av nyanlända. Filipstad och Säffle gör en översyn men vad det kommer att innebära är oklart.

Har vi passerat kulmen för skolnedläggningar?

– En kvalificerad gissning är att nej, det har vi inte. Skolorna koncentreras kring centralorten. Det finns kommuner som väljer att ha kvar byskolorna kvar, säger Henrik Byström, utredare på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Han är en av skribenterna bakom rapporten Klarar byskolorna kraven? som listar argument för och emot små skolor utan att svara på frågan om kvalitet.

– Tveta skola läggs ner hösten 2017. Där har vi öppnat för en friskolemöjlighet. Tveta ligger väldigt nära tätorten och det är få elever och kräver mycket resurser. En elev kostar 130 000 kronor där jämfört med 80 000 kronor för en elev inne i Säffle. Det blir ett ställningstagande om vissa ska få kosta så mycket mer än andra, säger Dag Rogne (C), kommunalråd i Säffle.

I Säffle har vi fortfarande några landsbygdsskolor kvar. Vi håller på att ta fram en strategi och då finns frågan om vad skolan betyder för bygden med.

En del bygdeskolor som kommunen lagt har, liksom Långseruds skola, tagits över av föräldrar och blivit friskolor.

– I Långserud har det gått jättebra. Det är en livaktig bygd och får nog ses som speciell, tror Dan Rogne.

En rundfrågning i länet visar att det förutom Tveta skola inte finns några konkreta planer på ytterligare skolnedläggningar i Värmland. Flera kommuner, däribland Torsby, Sunne och Filipstad, har tvärtom trångt i skolorna på grund av tillströmningen av nyanlända. Filipstad och Säffle gör en översyn men vad det kommer att innebära är oklart.

Har vi passerat kulmen för skolnedläggningar?

– En kvalificerad gissning är att nej, det har vi inte. Skolorna koncentreras kring centralorten. Det finns kommuner som väljer att ha kvar byskolorna kvar, säger Henrik Byström, utredare på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Han är en av skribenterna bakom rapporten Klarar byskolorna kraven? som listar argument för och emot små skolor utan att svara på frågan om kvalitet.

– Tveta skola läggs ner hösten 2017. Där har vi öppnat för en friskolemöjlighet. Tveta ligger väldigt nära tätorten och det är få elever och kräver mycket resurser. En elev kostar 130 000 kronor där jämfört med 80 000 kronor för en elev inne i Säffle. Det blir ett ställningstagande om vissa ska få kosta så mycket mer än andra, säger Dag Rogne (C), kommunalråd i Säffle.

I Säffle har vi fortfarande några landsbygdsskolor kvar. Vi håller på att ta fram en strategi och då finns frågan om vad skolan betyder för bygden med.

En del bygdeskolor som kommunen lagt har, liksom Långseruds skola, tagits över av föräldrar och blivit friskolor.

– I Långserud har det gått jättebra. Det är en livaktig bygd och får nog ses som speciell, tror Dan Rogne.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.