2016-09-09 10:43

2016-09-09 10:44

Mer pengar till bredbandssatsningar i länet

SATSNING: Lars Mejern Larsson (S)

Regeringen föreslår i samarbete med Vänsterpartiet att ge landsbygdsprogrammet ytterligare 850 miljoner kronor till bredbandssatsningar de närmsta tre åren.
– Bra, men det räcker inte, konstaterar riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).

Vad betyder regeringens förslag för värmlänningarna?

– Det betyder att vi nu har en regering som mer än fördubblar landsbygdsprogrammet jämfört med den förra perioden. Det handlar om totalt 4,1 miljarder fram till 2020, jämfört med 1,6 miljarder föregående period. Förutom att mer pengar går till bredbandsutbyggnad så kan pengarna också ge nya jobb i anläggningssektorn i hela landet, Värmland inkluderat.

Hur viktig är bredbandsfrågan i ditt tycke?

– Den är jätteviktig. Vi blir allt mer teknikberoende, både värmlänningarna som privatpersoner och som företagare. Tekniken är avgörande för att människor ska kunna bo kvar i glesbygden och för att hela landet ska leva. Den här satsningen skapar möjligheter och målet är ju att alla ska ha tillgång till 100 Mbit/s bredband till år 2020. Nu skyndar vi på den här processen.

Är satsningen tillräcklig?

– Satsningen är absolut ett steg i rätt riktning, men nej den är inte tillräcklig. Det måste göras ännu mer. Det visar inte minst den efterfrågan på stöd till bredbandsutbyggnad på landsbygden. Många fiberföreningar kämpar med ekonomin och många blev också utan bidrag när länsstyrelsen fördelade pengarna i våras. Dessutom stänger ju Telia många av sina ADSL-växlar sista mars 2017.

Hur ser du på att många på landsbygden själva får driva utvecklingen?

– Det finns en ojämlikhet, så är det. Särskilt i områden där det saknas förutsättningar för kommersiell utbyggnad av bredband. Därför är den här satsningen bra, även om det behövs göras ännu mer.

Vad betyder regeringens förslag för värmlänningarna?

– Det betyder att vi nu har en regering som mer än fördubblar landsbygdsprogrammet jämfört med den förra perioden. Det handlar om totalt 4,1 miljarder fram till 2020, jämfört med 1,6 miljarder föregående period. Förutom att mer pengar går till bredbandsutbyggnad så kan pengarna också ge nya jobb i anläggningssektorn i hela landet, Värmland inkluderat.

Hur viktig är bredbandsfrågan i ditt tycke?

– Den är jätteviktig. Vi blir allt mer teknikberoende, både värmlänningarna som privatpersoner och som företagare. Tekniken är avgörande för att människor ska kunna bo kvar i glesbygden och för att hela landet ska leva. Den här satsningen skapar möjligheter och målet är ju att alla ska ha tillgång till 100 Mbit/s bredband till år 2020. Nu skyndar vi på den här processen.

Är satsningen tillräcklig?

– Satsningen är absolut ett steg i rätt riktning, men nej den är inte tillräcklig. Det måste göras ännu mer. Det visar inte minst den efterfrågan på stöd till bredbandsutbyggnad på landsbygden. Många fiberföreningar kämpar med ekonomin och många blev också utan bidrag när länsstyrelsen fördelade pengarna i våras. Dessutom stänger ju Telia många av sina ADSL-växlar sista mars 2017.

Hur ser du på att många på landsbygden själva får driva utvecklingen?

– Det finns en ojämlikhet, så är det. Särskilt i områden där det saknas förutsättningar för kommersiell utbyggnad av bredband. Därför är den här satsningen bra, även om det behövs göras ännu mer.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.