2016-09-07 13:15

2016-09-07 13:16

Inget beslut taget om skyddsjakt

GRUMS KOMMUN: Efter den stora vargattacken

Under tisdagen blev det känt att en varg dödat 25 får och skadat fler där till, men någon ansökan om skyddsjakt har inte kommit in till länsstyrelsen.

Attacken ska ha skett under perioden måndag förmiddag, till och med tisdag förmiddag. 25 får hittades döda i hagen som finns i Grums kommun. Ett 20-tal fick avlivas på plats. Hur allvarliga deras skador var är inte känt, men det avlivades för att undvika onödigt lidande säger Kari Langöen, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Hur kan då en varg slå ihjäl så många djur på en gång? Till P4 Värmland säger vargforskaren Jens Frank att får inte har något effektivt ”anti-predator beteende”, utan springer runt i sin hage vilket triggar jägare, i det här fallet vargen.

Djuren befann sig i en hage som hade öppet ner mot ett vatten, och det stängsel som fanns var inte avsett för att hålla rovdjur borta. De får som klarade sig vid attacken har flyttat till en annan plats.

– Det är ett första förebyggande steg, säger Kari Langöen.

När det kommer till en eventuell skyddsjakt så säger hon att man inte har fått in någon ansökan från djurägaren om en sådan.

– Så det finns inget beslut taget. En skyddsjakt sker inte automatiskt direkt efter ett angrepp, även om det är stort.

Skulle ingen ansökan komma in kan även länsstyrelsen själva besluta om en skyddsjakt om man skulle se det nödvändigt, men några andra kända angrepp har det inte varit i omgivningen på ett tag.

– Vi hade ett relativt litet angrepp i Säffle i april, men vi har inte haft något i Grums kommun i år.

Vargattacken i Grums kommun ska vara det största kända angreppet i landet hittills. Den dessförinnan senaste attacken på tamboskap i Värmland inträffade för en månad sedan. För ett par veckor sedan avled en hund efter ett vargangrepp norr om Sunne.

Attacken ska ha skett under perioden måndag förmiddag, till och med tisdag förmiddag. 25 får hittades döda i hagen som finns i Grums kommun. Ett 20-tal fick avlivas på plats. Hur allvarliga deras skador var är inte känt, men det avlivades för att undvika onödigt lidande säger Kari Langöen, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Hur kan då en varg slå ihjäl så många djur på en gång? Till P4 Värmland säger vargforskaren Jens Frank att får inte har något effektivt ”anti-predator beteende”, utan springer runt i sin hage vilket triggar jägare, i det här fallet vargen.

Djuren befann sig i en hage som hade öppet ner mot ett vatten, och det stängsel som fanns var inte avsett för att hålla rovdjur borta. De får som klarade sig vid attacken har flyttat till en annan plats.

– Det är ett första förebyggande steg, säger Kari Langöen.

När det kommer till en eventuell skyddsjakt så säger hon att man inte har fått in någon ansökan från djurägaren om en sådan.

– Så det finns inget beslut taget. En skyddsjakt sker inte automatiskt direkt efter ett angrepp, även om det är stort.

Skulle ingen ansökan komma in kan även länsstyrelsen själva besluta om en skyddsjakt om man skulle se det nödvändigt, men några andra kända angrepp har det inte varit i omgivningen på ett tag.

– Vi hade ett relativt litet angrepp i Säffle i april, men vi har inte haft något i Grums kommun i år.

Vargattacken i Grums kommun ska vara det största kända angreppet i landet hittills. Den dessförinnan senaste attacken på tamboskap i Värmland inträffade för en månad sedan. För ett par veckor sedan avled en hund efter ett vargangrepp norr om Sunne.