2016-08-01 21:37

2016-08-03 09:57

"Ett svårlöst problem"

VÄRMLAND: Oklara bestämmelser om kattbajs i trädgårdar

I gårdagens NWT uppmärksammades villaägaren Johan Rudberg från Säffle som upplever ett växande problem med kattbajs sitt trädgårdsland. Hur löser man problemet? Och vems är ansvaret?
– Det är ofta väldigt svårt att agera eller utreda, säger Bengt Jonsson, miljöinspektör Karlstads kommun.

Enligt lag ska katter hållas under sådan tillsyn och skötas med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter som behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

Villaägaren och hemmaodlaren Johan Rudberg i Säffle, som NWT skrev om i måndagens tidning, har problem med grannarnas katter i hans hemmaodling och föreslår skärpta regler mot djur som bevisligen förstör eller skapar obehag på privat mark.

– Det är ofta väldigt svårt för oss att agera eller utreda, då man i många fall inte riktigt vet vart katten hör hemma. Ofta blir det då att det faller på bostadsägaren eller fastighetsföreningen, så länge det inte rör sig om till exempel några allergier eller att barn får i sig avföring. Då är det en hälsofråga, säger Bengt Jonsson, miljöinspektör Karlstads kommun.

Hur ska man gå tillväga om man har besvär med kattavföring?

– Det är ju som sagt ett väldigt svårlöst problem även för oss, så det bästa är att försöka hitta gemensamma riktlinjer. Det vill säga att man i ett flerbostadsområde försöker komma överens om vad som gäller, precis som man gör om till exempel vedhämtning och fester utomhus, säger Bengt Jonsson.

Får ni in mycket klagomål om katter i trädgårdar?

– Nej förhållandevis lite skulle jag säga. Det brukar vara några på våren ibland, men inte så mycket mer än så.

Polisen i Värmlands pressinformatör Stefan Wikberg konstaterar att anmälningar om katter som på olika sätt orsakar skador eller olägenheter för villaägare inte är en vanlig anmälningsform.

– Ute på landsbygderna är det sällan ett problem, det är mer i tätorten, men inte något som jag upplever som ofta, säger Wikberg.

Men vem är det som har ansvaret för vart katterna uträttar sina behov?

– Det är ägaren, det finns ingen annan som kan hållas ansvarig. Men samtidigt är regler för hundar och katter olika. Till exempel så finns det inget obligatoriskt kattregister som det gör för hundar, säger Claes Renström, Jordbruksverket.

Enligt lag ska katter hållas under sådan tillsyn och skötas med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter som behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

Villaägaren och hemmaodlaren Johan Rudberg i Säffle, som NWT skrev om i måndagens tidning, har problem med grannarnas katter i hans hemmaodling och föreslår skärpta regler mot djur som bevisligen förstör eller skapar obehag på privat mark.

– Det är ofta väldigt svårt för oss att agera eller utreda, då man i många fall inte riktigt vet vart katten hör hemma. Ofta blir det då att det faller på bostadsägaren eller fastighetsföreningen, så länge det inte rör sig om till exempel några allergier eller att barn får i sig avföring. Då är det en hälsofråga, säger Bengt Jonsson, miljöinspektör Karlstads kommun.

Hur ska man gå tillväga om man har besvär med kattavföring?

– Det är ju som sagt ett väldigt svårlöst problem även för oss, så det bästa är att försöka hitta gemensamma riktlinjer. Det vill säga att man i ett flerbostadsområde försöker komma överens om vad som gäller, precis som man gör om till exempel vedhämtning och fester utomhus, säger Bengt Jonsson.

Får ni in mycket klagomål om katter i trädgårdar?

– Nej förhållandevis lite skulle jag säga. Det brukar vara några på våren ibland, men inte så mycket mer än så.

Polisen i Värmlands pressinformatör Stefan Wikberg konstaterar att anmälningar om katter som på olika sätt orsakar skador eller olägenheter för villaägare inte är en vanlig anmälningsform.

– Ute på landsbygderna är det sällan ett problem, det är mer i tätorten, men inte något som jag upplever som ofta, säger Wikberg.

Men vem är det som har ansvaret för vart katterna uträttar sina behov?

– Det är ägaren, det finns ingen annan som kan hållas ansvarig. Men samtidigt är regler för hundar och katter olika. Till exempel så finns det inget obligatoriskt kattregister som det gör för hundar, säger Claes Renström, Jordbruksverket.