2016-07-22 16:03

2016-07-22 20:51

Vänergösen kan bli MSC-certifierad

VÄRMLAND: "Alltfler är miljömedvetna"

Gösfisket i Vänern ska granskas för att undersöka om yrkesfiskarna uppfyller de miljökrav som MSC ställer.
– Jag är positiv till det. Folk efterfrågar mycket MSC- fisk eftersom alltfler är miljömedvetna, säger yrkesfiskaren Måns Bagge.

Det är den internationellt icke-vinstdrivande organisation Marine Stewardship Council (MSC) som ska granska gösfiskare i Vänern och Mälaren.

Organisationens vision är ett levande vatten med fisk för både denna och kommande generationer och att bidra till en hållbar marknad för fisk och skaldjur. Det första MSC-certifierade insjöfisket i världen var gösfisket i Hjälmaren 2006, nu väljer yrkesfiskare i Vänern och Mälaren att följa samma spår.

Vi har följt yrkesfiskarna i Hjälmaren på nära håll under flera år, och sett efterfrågan på MSC-certifierad gös växa även på den svenska marknaden så det är fantastiskt roligt att se ännu ett svenskt insjöfiske av gös granskas mot MSC:s standard för ett hållbart fiske, säger Minna Epps, chef för MSC i Skandinavien och östersjöregionen i ett pressmeddelande.

65 yrkesfiskare

Samtliga yrkesfiskare som fiskar gös i Vänern och Mälaren och är medlemmar i Svenska Insjöfiskarena, det vill säga runt 65 fiskare som fiskar med bottendrag och nät, deltar i granskningen.

Det finns en stor efterfrågan på MSC-certifierad fisk och vi ser stora möjligheter med att kunna marknadsföra MSC-märkt fisk och på så vis öka intäkterna och nå nya marknader, säger Minna Epps.

Miljömedvetna

Måns Bagge är yrkesfiskare och fiskar öster om Karlstad kring Jäverön.

– Vi har inga olämpliga fiskemetoder i denna del av Vänern. Det handlar mest om nät och det är skonsamt eftersom det släpper igenom småfisk på tillväxt.

Hur ser fiskeläget ut för övrigt just nu?

– Det var bra under våren och försommaren, men nu är det eländigt. Det verkar vara näringsbrist, speciellt här där Klarälven mynnar ut. Jämför man hur det såg ut för tio år sedan vid denna tid är det katastrof, säger Måns bagge.

Det är den internationellt icke-vinstdrivande organisation Marine Stewardship Council (MSC) som ska granska gösfiskare i Vänern och Mälaren.

Organisationens vision är ett levande vatten med fisk för både denna och kommande generationer och att bidra till en hållbar marknad för fisk och skaldjur. Det första MSC-certifierade insjöfisket i världen var gösfisket i Hjälmaren 2006, nu väljer yrkesfiskare i Vänern och Mälaren att följa samma spår.

Vi har följt yrkesfiskarna i Hjälmaren på nära håll under flera år, och sett efterfrågan på MSC-certifierad gös växa även på den svenska marknaden så det är fantastiskt roligt att se ännu ett svenskt insjöfiske av gös granskas mot MSC:s standard för ett hållbart fiske, säger Minna Epps, chef för MSC i Skandinavien och östersjöregionen i ett pressmeddelande.

65 yrkesfiskare

Samtliga yrkesfiskare som fiskar gös i Vänern och Mälaren och är medlemmar i Svenska Insjöfiskarena, det vill säga runt 65 fiskare som fiskar med bottendrag och nät, deltar i granskningen.

Det finns en stor efterfrågan på MSC-certifierad fisk och vi ser stora möjligheter med att kunna marknadsföra MSC-märkt fisk och på så vis öka intäkterna och nå nya marknader, säger Minna Epps.

Miljömedvetna

Måns Bagge är yrkesfiskare och fiskar öster om Karlstad kring Jäverön.

– Vi har inga olämpliga fiskemetoder i denna del av Vänern. Det handlar mest om nät och det är skonsamt eftersom det släpper igenom småfisk på tillväxt.

Hur ser fiskeläget ut för övrigt just nu?

– Det var bra under våren och försommaren, men nu är det eländigt. Det verkar vara näringsbrist, speciellt här där Klarälven mynnar ut. Jämför man hur det såg ut för tio år sedan vid denna tid är det katastrof, säger Måns bagge.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.