2016-07-17 16:20

2016-07-17 16:23

Hotande politikern har lämnat sitt uppdrag

VÄSTVÄRMLAND: Satt i distriktsstyrelsen

Mannen som hotade att våldta och döda en bondes dotter var en västvärmländsk politiker. Han har nu avsagt sig sitt politiska uppdrag.

Hotet som mannen riktade till en värmländsk bonde på Facebook löd ”Får jag ta din dotter, våldta henne för att senare kunna sälja hennes mjölk och när hon slutar ge mjölk då dödar jag henne”.

Mannen var aktiv i organisationen Djurens rätt, som direkt tog avstånd från hans uttalande. Mannen lämnade sina ideella uppdrag hos organisationen, som han företrädde i sitt område i Västvärmland.

Mannen var dessutom medlem i ett politiskt parti och satt i värmländska distriktsstyrelsen. I en intervju inför partiets kongress förra året sade han att han hoppas få lära sig mer om partiets arbete ”och på så vis kunna engagera mig mer i framtiden”.

Efter att hotet blivit uppmärksammat av en rad medier i slutet av förra veckan bad mannen om ursäkt.

På Facebook skrev han bland annat: ”Jag erkänner att det inte var genomtänkt att skriva så och därför ber jag om ursäkt. Jag är en djurvän som vill att alla djur ska behandlas på ett bra sätt och det jag skrev hade inget annat syfte än att ge en tankeställare.”

Partiet, som bland annat arbetar för att motverka mäns våld och hot mot kvinnor, tog avstånd från mannens uttalanden.

”Oprofessionellt”

”Vår styrelseledamot inser att inlägget var djupt oprofessionellt och ångrar formuleringen, som aldrig var menad som ett hot utan som en jämförande tankeställare. Inlägget gjordes i ilska och var helt ogenomtänkt. Vi har naturligtvis en intern dialog om huruvida det är lämpligt att personen behåller sitt förtroendeuppdrag.

Vi tycker naturligtvis inte att det är okej med hot, kränkningar eller personangrepp i någon form, varför vi fördömer uttalandet men också de påhopp som riktats mot vår styrelseledamot i samband med den här händelsen.”

Styrelsens uttalande kritiserades på sociala medier för att inte vara tillräckligt starkt avståndstagande. Att uttalandet skulle vara för försiktigt formulerat håller inte vice ordföranden i distriktsstyrelsen med om.

– Jag står för det uttalandet vi gjorde, säger hon till Arvika Nyheter.

Avgick själv

Hon säger att någon dialog aldrig behövdes, eftersom mannen valde att lämna på eget initiativ.

– Han avgår som styrelseledamot.

Vice distriktsordföranden säger att hennes parti är emot alla former av hat och hot, men poängterar att det framfördes på mannens privata Facebook och att det inte har något med partiet att göra.

Har det här skadat partiet?

– Nej. Det här skadar inte oss på lång sikt.

Hotet som mannen riktade till en värmländsk bonde på Facebook löd ”Får jag ta din dotter, våldta henne för att senare kunna sälja hennes mjölk och när hon slutar ge mjölk då dödar jag henne”.

Mannen var aktiv i organisationen Djurens rätt, som direkt tog avstånd från hans uttalande. Mannen lämnade sina ideella uppdrag hos organisationen, som han företrädde i sitt område i Västvärmland.

Mannen var dessutom medlem i ett politiskt parti och satt i värmländska distriktsstyrelsen. I en intervju inför partiets kongress förra året sade han att han hoppas få lära sig mer om partiets arbete ”och på så vis kunna engagera mig mer i framtiden”.

Efter att hotet blivit uppmärksammat av en rad medier i slutet av förra veckan bad mannen om ursäkt.

På Facebook skrev han bland annat: ”Jag erkänner att det inte var genomtänkt att skriva så och därför ber jag om ursäkt. Jag är en djurvän som vill att alla djur ska behandlas på ett bra sätt och det jag skrev hade inget annat syfte än att ge en tankeställare.”

Partiet, som bland annat arbetar för att motverka mäns våld och hot mot kvinnor, tog avstånd från mannens uttalanden.

”Oprofessionellt”

”Vår styrelseledamot inser att inlägget var djupt oprofessionellt och ångrar formuleringen, som aldrig var menad som ett hot utan som en jämförande tankeställare. Inlägget gjordes i ilska och var helt ogenomtänkt. Vi har naturligtvis en intern dialog om huruvida det är lämpligt att personen behåller sitt förtroendeuppdrag.

Vi tycker naturligtvis inte att det är okej med hot, kränkningar eller personangrepp i någon form, varför vi fördömer uttalandet men också de påhopp som riktats mot vår styrelseledamot i samband med den här händelsen.”

Styrelsens uttalande kritiserades på sociala medier för att inte vara tillräckligt starkt avståndstagande. Att uttalandet skulle vara för försiktigt formulerat håller inte vice ordföranden i distriktsstyrelsen med om.

– Jag står för det uttalandet vi gjorde, säger hon till Arvika Nyheter.

Avgick själv

Hon säger att någon dialog aldrig behövdes, eftersom mannen valde att lämna på eget initiativ.

– Han avgår som styrelseledamot.

Vice distriktsordföranden säger att hennes parti är emot alla former av hat och hot, men poängterar att det framfördes på mannens privata Facebook och att det inte har något med partiet att göra.

Har det här skadat partiet?

– Nej. Det här skadar inte oss på lång sikt.