2016-06-22 10:36

2016-06-22 13:20

Varnar för falska sotare

VÄRMLAND

Räddningstjänsten i Karlstadsregionen går nu ut och varnar allmänheten för ett företag med tveksamma försäljningsmetoder i sotningsbranchen. Den senaste veckan har ett företag ringt runt till privata fastighetsägare och försökt pådyvla dem rengöring av imkanaler.

Enligt räddningstjänsten verkar upplägget gå ut på att få fastighetsägarna att tro att det handlar om den lagstadgade kontrollen av eldstäder och att den även skulle gälla för imkanaler, men det stämmer alltstå inte.

– Budskapet i telefonsamtalet är att sotaren är i området för tillfället och att det är dags för sotning av imkanaler. Det är då lätt hänt att kunden förknippar företagets tjänster med de lagstadgade tjänster som de kommunalt upphandlade skorstensfejarmästarna sköter gällande eldstäder och tillhörande rökkanaler. Vid kontakten framstår det som att rengöringen är ett krav, vilket inte stämmer, säger Hans Berged, chef för räddningstjänstens förebyggandeavdelning i ett pressmeddelande.

Enligt Berged har rapporter kommit in från Karlstad, Grums, Hammarö, Kil och Forshaga, där företaget ska ha agerat.

– Men än vet jag inget fall där de bara ringt på dörren och velat gå upp på taket direkt.

Räddningstjänsten skriver i pressmeddelandet  att rengöring av imkanaler i bostäder är inget lagstadgat krav. Det är upp till fastighetsägaren att besluta om och när rengöring ska göras. Sotning och brandskyddskontroll av eldstäder och tillhörande rökkanaler i villor och lägenheter är däremot ett krav enligt lag om skydd mot olyckor. Sådan ska endast genomföras av företag som arbetar på uppdrag av räddningstjänsten. I Räddningstjänsten Karlstadsregionens medlemskommuner finns två företag som arbetar på räddningstjänstens uppdrag.

Sotning och brandskyddskontroll inom Grums, Forshaga, Hammarö, Karlstad och Kils kommuner utförs av Sotning & Ventilation i Karlstad AB. I Munkfors kommun utförs samma tjänster av Sotning & Ventilation i Hagfors AB. Dessa företag aviserar aldrig per telefon utan endast via brev.

Som fastighetsägare är man fri att köpa de tjänster man vill men räddningstjänsten vill tydliggöra att det inte föreligger något lagkrav för att rengöra och rensa imkanaler och frånluftsventilation i privata bostäder. Regelbunden rengöring av imkanaler kan vara bra och kan minska risken för brandspridning till imkanal, vid brand på spis. En stor del av rengöringen kan man utföra själv enligt instruktionerna för den egna anläggningen.

Enligt räddningstjänsten verkar upplägget gå ut på att få fastighetsägarna att tro att det handlar om den lagstadgade kontrollen av eldstäder och att den även skulle gälla för imkanaler, men det stämmer alltstå inte.

– Budskapet i telefonsamtalet är att sotaren är i området för tillfället och att det är dags för sotning av imkanaler. Det är då lätt hänt att kunden förknippar företagets tjänster med de lagstadgade tjänster som de kommunalt upphandlade skorstensfejarmästarna sköter gällande eldstäder och tillhörande rökkanaler. Vid kontakten framstår det som att rengöringen är ett krav, vilket inte stämmer, säger Hans Berged, chef för räddningstjänstens förebyggandeavdelning i ett pressmeddelande.

Enligt Berged har rapporter kommit in från Karlstad, Grums, Hammarö, Kil och Forshaga, där företaget ska ha agerat.

– Men än vet jag inget fall där de bara ringt på dörren och velat gå upp på taket direkt.

Räddningstjänsten skriver i pressmeddelandet  att rengöring av imkanaler i bostäder är inget lagstadgat krav. Det är upp till fastighetsägaren att besluta om och när rengöring ska göras. Sotning och brandskyddskontroll av eldstäder och tillhörande rökkanaler i villor och lägenheter är däremot ett krav enligt lag om skydd mot olyckor. Sådan ska endast genomföras av företag som arbetar på uppdrag av räddningstjänsten. I Räddningstjänsten Karlstadsregionens medlemskommuner finns två företag som arbetar på räddningstjänstens uppdrag.

Sotning och brandskyddskontroll inom Grums, Forshaga, Hammarö, Karlstad och Kils kommuner utförs av Sotning & Ventilation i Karlstad AB. I Munkfors kommun utförs samma tjänster av Sotning & Ventilation i Hagfors AB. Dessa företag aviserar aldrig per telefon utan endast via brev.

Som fastighetsägare är man fri att köpa de tjänster man vill men räddningstjänsten vill tydliggöra att det inte föreligger något lagkrav för att rengöra och rensa imkanaler och frånluftsventilation i privata bostäder. Regelbunden rengöring av imkanaler kan vara bra och kan minska risken för brandspridning till imkanal, vid brand på spis. En stor del av rengöringen kan man utföra själv enligt instruktionerna för den egna anläggningen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.