2016-06-01 17:16

2016-06-01 17:16

Körde bil full – hävdar nöd

VÄRMLAND: Diabetiker döms för grovt rattfylleri – skulle hämta insulin

Den 55-årige mannen var rejält berusad – och diabetiker.
Hade han då rätt att köra bil för att hämta sitt insulin?

Det var förra våren som 55-åringen var på besök hos en kompis. De mekade med 55-åringens bil, åt en bit mat och drack öl. 55-åringen fick i sig åtta starköl. Då kände han hur blodsockret började sjunka.

Till slut blev han rädd för att hamna i så kallad insulinkoma. Han måste få tag på sitt insulin. Men det fanns hos en annan kompis, en kilometer bort. Han ringde några personer, men ingen kunde skjutsa honom och gå orkade han inte.

Hans lösning blev att ta egna bilen.

Han mötte inte särskilt mycket trafik – bara en polisbil som stoppade honom och fattade misstankar. Alkoholprovet visade på 0,73 milligram per liter. Mannen åtalades för grovt rattfylleri och olovlig körning eftersom han saknade körkort.

Mannen erkände att han kört full, men under rättegången hävdade han att han inte skulle dömas eftersom han handlat i nöd.

Tingsrätten i Värmland resonerar länge kring begreppet men kommer fram till att mannens förklaringar närmast framstår som efterhandskonstruktioner: varför åt mannen inte något sött? Eller ringde ambulans? undrar domstolen.

55-åringen som tidigare är ostraffad döms till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

Det var förra våren som 55-åringen var på besök hos en kompis. De mekade med 55-åringens bil, åt en bit mat och drack öl. 55-åringen fick i sig åtta starköl. Då kände han hur blodsockret började sjunka.

Till slut blev han rädd för att hamna i så kallad insulinkoma. Han måste få tag på sitt insulin. Men det fanns hos en annan kompis, en kilometer bort. Han ringde några personer, men ingen kunde skjutsa honom och gå orkade han inte.

Hans lösning blev att ta egna bilen.

Han mötte inte särskilt mycket trafik – bara en polisbil som stoppade honom och fattade misstankar. Alkoholprovet visade på 0,73 milligram per liter. Mannen åtalades för grovt rattfylleri och olovlig körning eftersom han saknade körkort.

Mannen erkände att han kört full, men under rättegången hävdade han att han inte skulle dömas eftersom han handlat i nöd.

Tingsrätten i Värmland resonerar länge kring begreppet men kommer fram till att mannens förklaringar närmast framstår som efterhandskonstruktioner: varför åt mannen inte något sött? Eller ringde ambulans? undrar domstolen.

55-åringen som tidigare är ostraffad döms till en månads fängelse för grovt rattfylleri.