2016-05-31 20:38

2016-05-31 20:38

Landstingets prognos visar minus

LANDSTINGET: Men positivt delårsresultat

Inledningen på året visar på ett positivt resultat för Landstinget i Värmland. Men prognosen för helåret är dyster. Den visar att målet man satt i budgeten inte kommer att nås.

Det är kostnadsdelen som har vänt för landstinget. Att antalet heltidstjänster, om man sår ut alla tjänster, har blivit färre och att de sista hyrsjuksköterskorna har lämnat är två av anledningarna. Men det räcker inte för att få ett plusresultat för 2016.

Nettokostnaderna, alltså skillnaden mellan intäkterna och kostnaderna för verksamheten, ligger i delårsrapporten (januari–april) på plus 64 miljoner kronor utifrån vad man angett i budgeten. Men på helåret visar prognosen att man kommer hamna på ett minusresultat – 117 miljoner.

På hela årsresultatet visar prognosen att siffran för 2016 kan komma att skrivas till -93 miljoner kronor. Budget skrev för ett resultat på plus 50 miljoner.

– Det är bra att det vänder åt rätt håll, men en sådan här process tar alltid tid, säger landstingsdirektören Gunilla Andersson om delårsrapporten efter landstingsstyrelsens sammanträde.

Ni har gjort er av med hyrsjuksköterskorna, är det för gott?

– Jag hoppas det, det ska till något extraordinärt om de ska återkomma.

Hyrläkare finns kvar, men man har lyckats införa anställningsstopp. Och så var det de där 221 heltidstjänsterna som ska bort, hur går det med dem?

– Där är inte förhandlingarna klara, utan det är också en process som tar tid, säger Gunilla Andersson, men tror att det kan komma att bli klart i dagarna

Omvärldsanalys

En annan punkt under sammanträdet var det framtida vårdutbudet i Arvika. Landstingsstyrelsen beslutade att godkänna mottagandet av den rapport som är ett resultat av ett uppdrag som landstingsstyrelsen gett till landstingsdirektören och som handlar om att säkra framtiden för sjukhuset i Arvika.

Annars fortgår arbetet med att hitta en slutlig lösning för sjukhuset. Gunilla Andersson har lagt till gjort ett par tilläggsuppdrag för arbetet. Hon vill se en omvärldsanalys samt en utredning kring kirurgisk kompetens dygnet runt.

– Nu gör vi gör bland annat riskanalyser i facklig samverkan, säger Gunilla Andersson.

När tror du att ett beslut om sjukhuset kan vara klart?

– Ett förslag till beslut kan komma tidigast i slutet av året, eller efter nyår.

Det är kostnadsdelen som har vänt för landstinget. Att antalet heltidstjänster, om man sår ut alla tjänster, har blivit färre och att de sista hyrsjuksköterskorna har lämnat är två av anledningarna. Men det räcker inte för att få ett plusresultat för 2016.

Nettokostnaderna, alltså skillnaden mellan intäkterna och kostnaderna för verksamheten, ligger i delårsrapporten (januari–april) på plus 64 miljoner kronor utifrån vad man angett i budgeten. Men på helåret visar prognosen att man kommer hamna på ett minusresultat – 117 miljoner.

På hela årsresultatet visar prognosen att siffran för 2016 kan komma att skrivas till -93 miljoner kronor. Budget skrev för ett resultat på plus 50 miljoner.

– Det är bra att det vänder åt rätt håll, men en sådan här process tar alltid tid, säger landstingsdirektören Gunilla Andersson om delårsrapporten efter landstingsstyrelsens sammanträde.

Ni har gjort er av med hyrsjuksköterskorna, är det för gott?

– Jag hoppas det, det ska till något extraordinärt om de ska återkomma.

Hyrläkare finns kvar, men man har lyckats införa anställningsstopp. Och så var det de där 221 heltidstjänsterna som ska bort, hur går det med dem?

– Där är inte förhandlingarna klara, utan det är också en process som tar tid, säger Gunilla Andersson, men tror att det kan komma att bli klart i dagarna

Omvärldsanalys

En annan punkt under sammanträdet var det framtida vårdutbudet i Arvika. Landstingsstyrelsen beslutade att godkänna mottagandet av den rapport som är ett resultat av ett uppdrag som landstingsstyrelsen gett till landstingsdirektören och som handlar om att säkra framtiden för sjukhuset i Arvika.

Annars fortgår arbetet med att hitta en slutlig lösning för sjukhuset. Gunilla Andersson har lagt till gjort ett par tilläggsuppdrag för arbetet. Hon vill se en omvärldsanalys samt en utredning kring kirurgisk kompetens dygnet runt.

– Nu gör vi gör bland annat riskanalyser i facklig samverkan, säger Gunilla Andersson.

När tror du att ett beslut om sjukhuset kan vara klart?

– Ett förslag till beslut kan komma tidigast i slutet av året, eller efter nyår.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.