2016-05-24 06:00

2016-05-24 06:00

Chockhöjd hyra efter olagligt tillägg i avtalet

BOSTADSMARKNADEN: Nyanlända riskerar att utnyttjas av oseriösa hyresvärdar

Att helt plötsligt kräva extra hyra för inneboende har inget stöd i hyreslagen. Det konstaterar hyresråd Carl Rydeman med anledning av ett tillägg i hyresavtalet som hyresgäster i Värmland fick.

Det är inte bara i storstäderna som det förekommer tvivelaktiga sätt att utnyttja bostadsbristen genom oskäliga hyresvillkor. Inte minst nyanlända riskerar råka illa ut om de inte är insatta i hur den svenska bostadsmarknaden fungerar och vilka lagar som gäller.

Extra för inneboende

Nyligen uppmärksammades NWT om att boende i ett flerbostadshus fått ett tillägg i hyresavtalet som i flera fall skulle medföra en kraftig hyreshöjning. Det handlade om att boende utöver de närmaste familjemedlemmarna skulle redovisas med namn och födelsedatum och att det sedan skulle läggas på en extra månadsavgift för var och en, med stigande summor beroende på ålder.

Nästan en fördubbling

I ett fall skulle hyran för en tvårummare höjts från 4 400 kronor till 7 600 kronor då hyresgästen har tre yngre släktingar boende hos sig om inte de ansvariga ”ångrat” sig och gått runt och tagit tillbaka tilläggsavtalet.

– Hur mitt hushåll ser ut har i princip inte hyresvärden med att göra. Man får även ha inneboende om man själv bor kvar i lägenheten men det är klart att det finns nån gräns för hur många som man lämpligen kan ha i en lägenhet. Det har med slitage och åtgång av varmvatten och sådana saker att göra, säger hyresråd Carl Rydeman vid hyres- och arrendenämnden i Sundsvall.

Inget stöd i lagen

– Men att man skulle behöva redovisa vem man har i sin lägenhet på det här viset och att det skulle påverka hyran är en lösning som jag inte hört talas om någonstans. Det låter lite kreativt, om man säger så, säger Rydeman.

– En sådan ändring av ett hyreskontrakt har inget stöd i hyreslagen och är för övrigt ett oskäligt hyresvillkor, konstaterar Bo Rolfson, före detta hyresråd och myndighetschef vid hyres- och arrendenämnden i Göteborg.

Det är inte bara i storstäderna som det förekommer tvivelaktiga sätt att utnyttja bostadsbristen genom oskäliga hyresvillkor. Inte minst nyanlända riskerar råka illa ut om de inte är insatta i hur den svenska bostadsmarknaden fungerar och vilka lagar som gäller.

Extra för inneboende

Nyligen uppmärksammades NWT om att boende i ett flerbostadshus fått ett tillägg i hyresavtalet som i flera fall skulle medföra en kraftig hyreshöjning. Det handlade om att boende utöver de närmaste familjemedlemmarna skulle redovisas med namn och födelsedatum och att det sedan skulle läggas på en extra månadsavgift för var och en, med stigande summor beroende på ålder.

Nästan en fördubbling

I ett fall skulle hyran för en tvårummare höjts från 4 400 kronor till 7 600 kronor då hyresgästen har tre yngre släktingar boende hos sig om inte de ansvariga ”ångrat” sig och gått runt och tagit tillbaka tilläggsavtalet.

– Hur mitt hushåll ser ut har i princip inte hyresvärden med att göra. Man får även ha inneboende om man själv bor kvar i lägenheten men det är klart att det finns nån gräns för hur många som man lämpligen kan ha i en lägenhet. Det har med slitage och åtgång av varmvatten och sådana saker att göra, säger hyresråd Carl Rydeman vid hyres- och arrendenämnden i Sundsvall.

Inget stöd i lagen

– Men att man skulle behöva redovisa vem man har i sin lägenhet på det här viset och att det skulle påverka hyran är en lösning som jag inte hört talas om någonstans. Det låter lite kreativt, om man säger så, säger Rydeman.

– En sådan ändring av ett hyreskontrakt har inget stöd i hyreslagen och är för övrigt ett oskäligt hyresvillkor, konstaterar Bo Rolfson, före detta hyresråd och myndighetschef vid hyres- och arrendenämnden i Göteborg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.