2016-05-23 13:38

2016-05-23 17:36

Brandmän säger upp sig i protest

STÖLLET/SYSSLEBÄCK: Hoppas stoppa besparingsförslag

(UPPDATERAD) De 20 anställda vid räddningstjänsten i Sysslebäck och de 12 anställda på stationen i Stöllet kommer att säga upp sig från sina tjänster. Det som en protest mot förslag om nedskärningar för att spara pengar.

NWT har flera gånger tidigare rapporterat om besparingarna inom räddningstjänsten i Torsby kommun. Det senaste förslaget är att minska antalet anställda i beredskap under dagtid på vardagar med en person på alla fem brandstationer i kommunen.

Samtliga slutar

Miljö- bygg- och räddningsnämnden ska informeras om förslaget på onsdag och i juni förväntas ett beslut fattas.

De anställda vid brandstationerna i Sysslebäck och Stöllet är allt annat än nöjda.

– Vi har pratat ihop oss och samtliga anställda i Sysslebäck och Stöllet kommer att säga upp sig under tisdagen, säger Stefan Persson, stationschef i Stöllet.

Halverad styrka

Att personalen säger upp sig är en protestmarkering. Egentligen vill de arbeta vidare.

– Men vi vill ha en chans att göra ett bra jobb. Om det senaste förslaget antas kommer styrkan i Stöllet att ha halverats på fyra års tid, säger Stefan Persson.

Protestlistor mot besparingarna ska överlämnas till politikerna i miljö- bygg och räddningsnämnden inför onsdagens möte.

Tappat förtroendet

Arne Tommy Nyberget som är stationschef för styrkan i Sysslebäck är besviken på politikerna.

– Jag har helt tappat förtroendet för dem. Jag förstår inte att de vill spara på folks säkerhet. Det drabbar alla som bor här, vi har Branäs också som bara växer för varje år, säger han.

Förslaget om att minska antalet brandmän i beredskap dagtid på vardagar förväntas, tillsammans med indragen rökdykning på samtliga stationer utom den i Torsby, leda till en besparing om 650 000 kronor. Enligt kommunstyrelsens ordförande Ann-Katrin Järåsen (S) är det i nuläget inte aktuellt att skjuta till extra medel till räddningstjänsten.

– Vår räddningstjänst får störst andel av den totala budgeten i Värmland. Vi är femma i landet när det gäller personal i beredskap per 1 000 invånare. Och vi ligger högt även om man jämför personal per 1 000 kvadratkilometer, säger Järåsen.

– Miljö- bygg- och räddningsnämnden måste få ta ställning till det förslag som nu ska presenteras och som, enligt vad jag förstått, diskuterats fram med personal inom räddningstjänsten och fackliga representanter, fortsätter hon.

NWT har flera gånger tidigare rapporterat om besparingarna inom räddningstjänsten i Torsby kommun. Det senaste förslaget är att minska antalet anställda i beredskap under dagtid på vardagar med en person på alla fem brandstationer i kommunen.

Samtliga slutar

Miljö- bygg- och räddningsnämnden ska informeras om förslaget på onsdag och i juni förväntas ett beslut fattas.

De anställda vid brandstationerna i Sysslebäck och Stöllet är allt annat än nöjda.

– Vi har pratat ihop oss och samtliga anställda i Sysslebäck och Stöllet kommer att säga upp sig under tisdagen, säger Stefan Persson, stationschef i Stöllet.

Halverad styrka

Att personalen säger upp sig är en protestmarkering. Egentligen vill de arbeta vidare.

– Men vi vill ha en chans att göra ett bra jobb. Om det senaste förslaget antas kommer styrkan i Stöllet att ha halverats på fyra års tid, säger Stefan Persson.

Protestlistor mot besparingarna ska överlämnas till politikerna i miljö- bygg och räddningsnämnden inför onsdagens möte.

Tappat förtroendet

Arne Tommy Nyberget som är stationschef för styrkan i Sysslebäck är besviken på politikerna.

– Jag har helt tappat förtroendet för dem. Jag förstår inte att de vill spara på folks säkerhet. Det drabbar alla som bor här, vi har Branäs också som bara växer för varje år, säger han.

Förslaget om att minska antalet brandmän i beredskap dagtid på vardagar förväntas, tillsammans med indragen rökdykning på samtliga stationer utom den i Torsby, leda till en besparing om 650 000 kronor. Enligt kommunstyrelsens ordförande Ann-Katrin Järåsen (S) är det i nuläget inte aktuellt att skjuta till extra medel till räddningstjänsten.

– Vår räddningstjänst får störst andel av den totala budgeten i Värmland. Vi är femma i landet när det gäller personal i beredskap per 1 000 invånare. Och vi ligger högt även om man jämför personal per 1 000 kvadratkilometer, säger Järåsen.

– Miljö- bygg- och räddningsnämnden måste få ta ställning till det förslag som nu ska presenteras och som, enligt vad jag förstått, diskuterats fram med personal inom räddningstjänsten och fackliga representanter, fortsätter hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.