2016-05-20 16:15

2016-05-20 16:16

Koppel på – rädda ett kid

VÄRMLAND: Hunden – ett rovdjur

Just nu är naturen full av ungar.
– Koppla hunden! påminner Jägarnas riksförbund.

Från den 1 mars till den 20 augusti måste du ha extra koll på din hund om ni är ute i naturen. För de flesta hundar betyder det koppel på, även om det finns de som är så lydiga att man kan säga att de går i ”osynligt koppel”.

Anledningen till detta ”koppeltvång” är förstås att naturen är rena barnkammaren just nu och oavsett hur snäll och trevlig din hund är, är den också ett rovdjur. Ett litet rådjurskid, en harpalt eller en vildsvinskulting blir lätt byte även för mindre hundar.

Vad gör man då om man hittar en unge som ligger och trycker?

– Inget! Ungarna är sällan övergivna. Gå därifrån så kommer honan antagligen tillbaka och tar hand om sin unge, råder Jägarnas riksförbund.

Från den 1 mars till den 20 augusti måste du ha extra koll på din hund om ni är ute i naturen. För de flesta hundar betyder det koppel på, även om det finns de som är så lydiga att man kan säga att de går i ”osynligt koppel”.

Anledningen till detta ”koppeltvång” är förstås att naturen är rena barnkammaren just nu och oavsett hur snäll och trevlig din hund är, är den också ett rovdjur. Ett litet rådjurskid, en harpalt eller en vildsvinskulting blir lätt byte även för mindre hundar.

Vad gör man då om man hittar en unge som ligger och trycker?

– Inget! Ungarna är sällan övergivna. Gå därifrån så kommer honan antagligen tillbaka och tar hand om sin unge, råder Jägarnas riksförbund.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.