2016-05-12 17:20

2016-05-12 17:20

Sweco anställer fler

KARLSTAD: 30 nya jobb i Värmland

Teknikkonsultjätten Sweco, med 220 anställda vid kontoret i Karlstad och som internationellt har 14 500 anställda, kommer att växa ytterligare i Värmland. Det beskedet lämnade, Åsa Bergman, Sverige-chef, när hon tillsammans med koncernchefen, Tomas Carlsson, i går besökte Karlstad.
– De närmaste två åren kan det handla om rekrytering av ett 30-tal medarbetare, främst ingenjörer, till vårt kontor i Karlstad. Vi tror på god tillväxt i Karlstadsregionen och Värmland.

Genom förvärvet av Grontmij fick Sweco in de sista två pusselbitarna, konstruktion och installation och har nu ett komplett erbjudande till byggföretag, andra typer av industrier, kommuner och landsting.

– Integrationen mellan Sweco och Grontmij har gått bra. Vi förbättrar vår ställning och vår lönsamhet, sa Tomas Carlsson.

Sweco är konsulter och rådgivare. Man brukar säga att företaget är ett fullsortimentsbolag inom området samhällsbyggande och design.

Många projekt

I Karlstadsregionen är Sweco med i många projekt: Älvpromenaden i Karlstad, E 18 över Sörmon, översvämningsskydd i inre hamn, Hagaborgsskolan, Bärstadskolan i Hammarö kommun och nytt operationssjukhus vid Centralsjukhuset i Karlstad.

– Detta är några exempel på projekt i Värmland. De riktigt stora projekten är inte så många, men vi har totalt sett många engagemang. Totalt i Sverige har vi i dag 28 000 pågående projekt, De lokala affärerna är oerhört viktiga. Snittpriset kanske uppgår till 200 000 kronor.

Resecentrum

NWT fick som enda media vara med när Tomas Carlsson och Åsa Bergman träffade de anställda vid Karlstadskontoret. Där avslöjades bland annat att Sweco finns med på ett hörn när det gäller de inledande arbetena med Resecentrum i Karlstad, men det finns inga tidsangivelser när arbetet skall lämnas över till kommunen eller när projektet kan starta.

– Vi hoppas självfallet få vara med på hela resan, sa en av medarbetarna som deltog i mötet.

Ett av de riktigt stora projekten i Sverige är en ny tunnelbana i Stockholm. Ett projekt som kanske förverkligas först om 15 år. Ett annat stort projekt är höghastighetståg mellan de svenska storstäderna. Där har redan statsminister Stefan Löfven satt ned foten och hävdat att kostnaderna troligen blir för höga.

Stolta

Ledningen för Sweco är inte lite stolta över att de finns med i tunnelbaneprojekt i Helsingfors, Stockholm, Amsterdam, Bryssel och Paris.

– Det är stort fokus på säkerhetsfrågorna, säger Tomas Carlsson.

Under första kvartalet i år sålde Sweco tjänster för fyra miljarder kronor, en kraftig uppgång jämfört med första kvartalet 2015. Även rörelseresultatet förbättrades.

– Tack skall ni ha alla anställda i Karlstad, resten av Sverige och internationellt. Ni gör ett jättejobb.

Både Tomas Carlsson och Åsa Bergman talade länge om mångfald och jämställdhet.

– Vi har kommit långt på bägge dessa områden, men vi vill bli ännu bättre.

Genom förvärvet av Grontmij fick Sweco in de sista två pusselbitarna, konstruktion och installation och har nu ett komplett erbjudande till byggföretag, andra typer av industrier, kommuner och landsting.

– Integrationen mellan Sweco och Grontmij har gått bra. Vi förbättrar vår ställning och vår lönsamhet, sa Tomas Carlsson.

Sweco är konsulter och rådgivare. Man brukar säga att företaget är ett fullsortimentsbolag inom området samhällsbyggande och design.

Många projekt

I Karlstadsregionen är Sweco med i många projekt: Älvpromenaden i Karlstad, E 18 över Sörmon, översvämningsskydd i inre hamn, Hagaborgsskolan, Bärstadskolan i Hammarö kommun och nytt operationssjukhus vid Centralsjukhuset i Karlstad.

– Detta är några exempel på projekt i Värmland. De riktigt stora projekten är inte så många, men vi har totalt sett många engagemang. Totalt i Sverige har vi i dag 28 000 pågående projekt, De lokala affärerna är oerhört viktiga. Snittpriset kanske uppgår till 200 000 kronor.

Resecentrum

NWT fick som enda media vara med när Tomas Carlsson och Åsa Bergman träffade de anställda vid Karlstadskontoret. Där avslöjades bland annat att Sweco finns med på ett hörn när det gäller de inledande arbetena med Resecentrum i Karlstad, men det finns inga tidsangivelser när arbetet skall lämnas över till kommunen eller när projektet kan starta.

– Vi hoppas självfallet få vara med på hela resan, sa en av medarbetarna som deltog i mötet.

Ett av de riktigt stora projekten i Sverige är en ny tunnelbana i Stockholm. Ett projekt som kanske förverkligas först om 15 år. Ett annat stort projekt är höghastighetståg mellan de svenska storstäderna. Där har redan statsminister Stefan Löfven satt ned foten och hävdat att kostnaderna troligen blir för höga.

Stolta

Ledningen för Sweco är inte lite stolta över att de finns med i tunnelbaneprojekt i Helsingfors, Stockholm, Amsterdam, Bryssel och Paris.

– Det är stort fokus på säkerhetsfrågorna, säger Tomas Carlsson.

Under första kvartalet i år sålde Sweco tjänster för fyra miljarder kronor, en kraftig uppgång jämfört med första kvartalet 2015. Även rörelseresultatet förbättrades.

– Tack skall ni ha alla anställda i Karlstad, resten av Sverige och internationellt. Ni gör ett jättejobb.

Både Tomas Carlsson och Åsa Bergman talade länge om mångfald och jämställdhet.

– Vi har kommit långt på bägge dessa områden, men vi vill bli ännu bättre.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.