2016-05-11 16:33

2016-05-11 16:33

Vill reda ut vargfrågan

VÄRMLAND: Mikael Dahlqvist (S) tror på förändring

Riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S) från Hagfors, uttalade under manifestationen i Morokulien på tisdagen att han vill få ordning och reda på vargfrågan.
Frågan är hur.

Mikael Dahlqvist, som har ett stort engagemang i vargfrågan menar att det är två delar som kan leda till ordning och reda:

– Dels så handlar det om besväranderätten, där regeringen kommer att föreslå en specialdomstol i Luleå som får besluta i rovdjursfrågor. Förslaget är ute på remiss. Meningen är att det ska eliminera det som skett bland annat i vinter med att förvaltningar gjort olika bedömningar när det gällt licensjakten på varg.

– Det andra gäller överklaganderätten. Där har man efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen accepterat att man ska ta bort Naturvårdsverket som sista instans.

Regional bedömning

Mikael Dahlqvist tycker att det är viktigt att det är länsstyrelsen som i första hand tar de här frågorna.

– Rent formellt innebär det ju att om du eller jag skulle överklaga exempelvis licenstilldelningen så får vi den här regionala bedömningen som vi vill ha. Min bedömning är också att det finns bred majoritet för det här beslutet.

Du sa under manifestationen att det gått troll i vargfrågan, oavsett regering. Gör du som riksdagsledamot för Socialdemokraterna tillräckligt?

– Jag är ersättare i jordbruksutskottet och har kontakt med vår talesperson för bland annat rovdjurspolitik och har också möjlighet att lyfta frågan i olika forum med vår landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, säger Mikael Dahlqvist.

– Jag är vare sig vargälskare eller vargkramare, men jag anser att vi har en alldeles för stor vargstam, runt 450 vargar, varav hälften finns i Värmland.

Mikael Dahlqvist, som har ett stort engagemang i vargfrågan menar att det är två delar som kan leda till ordning och reda:

– Dels så handlar det om besväranderätten, där regeringen kommer att föreslå en specialdomstol i Luleå som får besluta i rovdjursfrågor. Förslaget är ute på remiss. Meningen är att det ska eliminera det som skett bland annat i vinter med att förvaltningar gjort olika bedömningar när det gällt licensjakten på varg.

– Det andra gäller överklaganderätten. Där har man efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen accepterat att man ska ta bort Naturvårdsverket som sista instans.

Regional bedömning

Mikael Dahlqvist tycker att det är viktigt att det är länsstyrelsen som i första hand tar de här frågorna.

– Rent formellt innebär det ju att om du eller jag skulle överklaga exempelvis licenstilldelningen så får vi den här regionala bedömningen som vi vill ha. Min bedömning är också att det finns bred majoritet för det här beslutet.

Du sa under manifestationen att det gått troll i vargfrågan, oavsett regering. Gör du som riksdagsledamot för Socialdemokraterna tillräckligt?

– Jag är ersättare i jordbruksutskottet och har kontakt med vår talesperson för bland annat rovdjurspolitik och har också möjlighet att lyfta frågan i olika forum med vår landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, säger Mikael Dahlqvist.

– Jag är vare sig vargälskare eller vargkramare, men jag anser att vi har en alldeles för stor vargstam, runt 450 vargar, varav hälften finns i Värmland.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.