2016-05-11 06:00

2016-05-11 09:15

Djurvårdsverksamheter måste inte ha öppet dygnet runt

VÄRMLAND: Enbart distriktsveterinärerna måste erbjuda ständig djurvård

Det är enbart distriktsveterinärerna som har skyldighet att bedriva djurvård dygnet runt.
– I övrigt är det upp till den fria marknaden hur man vill hålla öppet och ta emot djuren, säger länsveterinär Sissel Brenna.

Visserligen finns det flera djurvårdsverksamheter som har öppet på jourtid, men ingen av de privata aktörerna måste erbjuda ständig djurvård.

– Det är enbart distriktsveterinärerna som är statligt anställda som är skyldiga att ha ständig jour. De inriktar sig i första hand mot lantbruksdjur, säger länsveterinär Sissel Brenna.

Därför kan ett djursjukhus eller en klinik själv besluta om att hålla stängt på helger, nätter eller välja att besluta om intagningsstopp. Sissel Brenna tror däremot inte att det är vanligt att veterinärer nekar sjuka eller skadade djur vård.

Svår bedömning

– Men precis som med sjukvård av människor kan det vara svårt för den som svarar i telefonen att göra en bedömning kring hur sjukt djuret är. För det krävs tillräcklig erfarenhet och kompetens och precis som med vanlig sjukvård kan det vara svårt att avgöra hur akut situationen är.

Länsveterinären kan inte ge ett rakt svar på när man ska ringa en veterinär eller inte.

– Det bästa är att jämföra med sig själv eller rådfråga någon i sin familj: skulle du ha ringt SOS Alarm eller åkt till akutsjukvård när det gäller en människa?

Finns det exempelvis några akutlådor för smådjur?

– Allt finns att köpa numera, men då kan det också vara bra att veta hur man exempelvis lägger ett bandage. Det finns också många kurser, till exempel via veterinärer, där man kan lära sig om djurvård, säger Sissel Brenna.

I dagsläget finns ingen djurambulans i Värmland. Däremot finns en djurtransport för de som själva inte kan transportera djur till veterinär. Distriktsveterinärerna finns på fyra orter i Värmland: Säffle, Sunne, Kristinehamn och i Arvika.

Visserligen finns det flera djurvårdsverksamheter som har öppet på jourtid, men ingen av de privata aktörerna måste erbjuda ständig djurvård.

– Det är enbart distriktsveterinärerna som är statligt anställda som är skyldiga att ha ständig jour. De inriktar sig i första hand mot lantbruksdjur, säger länsveterinär Sissel Brenna.

Därför kan ett djursjukhus eller en klinik själv besluta om att hålla stängt på helger, nätter eller välja att besluta om intagningsstopp. Sissel Brenna tror däremot inte att det är vanligt att veterinärer nekar sjuka eller skadade djur vård.

Svår bedömning

– Men precis som med sjukvård av människor kan det vara svårt för den som svarar i telefonen att göra en bedömning kring hur sjukt djuret är. För det krävs tillräcklig erfarenhet och kompetens och precis som med vanlig sjukvård kan det vara svårt att avgöra hur akut situationen är.

Länsveterinären kan inte ge ett rakt svar på när man ska ringa en veterinär eller inte.

– Det bästa är att jämföra med sig själv eller rådfråga någon i sin familj: skulle du ha ringt SOS Alarm eller åkt till akutsjukvård när det gäller en människa?

Finns det exempelvis några akutlådor för smådjur?

– Allt finns att köpa numera, men då kan det också vara bra att veta hur man exempelvis lägger ett bandage. Det finns också många kurser, till exempel via veterinärer, där man kan lära sig om djurvård, säger Sissel Brenna.

I dagsläget finns ingen djurambulans i Värmland. Däremot finns en djurtransport för de som själva inte kan transportera djur till veterinär. Distriktsveterinärerna finns på fyra orter i Värmland: Säffle, Sunne, Kristinehamn och i Arvika.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.