2016-05-10 16:40

2016-05-10 16:40

Läs journalen via nätet

LANDSTINGET: Sista veckan i maj

Från sista veckan i maj kan värmlänningarna läsa sin patientjournal via nätet.
Landstinget öppnar, som ett av de sista landstinget i landet, e-tjänsten som ska ge patienter större delaktighet.

För att logga in och läsa sin journal behövs en e-legitimation, till exempel Bank-id. Regelverket kring vad som skrivs i journalen och patienterna rättigheter är detsamma. Förändringen ligger i att det blir mer tillgängligt och lättare att dela med till exempel andra familjemedlemmar.

Svårt att hänga med

– Vi vet att man hör bara 20 procent av vad som sägs vid ett läkarbesök. Det här kommer att ge patienterna större delaktighet i vården, säger Cecilia Karlsson, e-hälsostrateg på Landstinget i Värmland.

Informationen finns tillgänglig i journalen så fort den skrivs in. Patienten kan se provsvar och kanske få svåra besked utan att ha någon att prata med.

– Det här är en överenskommelse som man kan göra tillsamman med patienten om hur man vill ha sin information. Man läser på eget ansvar. Varje gång man loggar in dyker en textruta upp som påminner om det, säger Cecilia Karlsson.

Över 18 år

Man ska ha fyllt 18 år för att tillgång. Föräldrar får läsa barns journaler tills de fyllt 13 år. Mellan 13 och 18 år finns inte möjligheten till journal på nätet.

– Det är för att skydda ungdomarnas integritet.

Det går också att dela sin journal via en ombudsfunktion.

Till en början är psykiatrin undantaget från möjligheten. Men ambitionen är att även den ska med så småningom.

– Några gör det men erfarenheten är inte lika lång där så vi avvaktar, säger Cecilia Karlsson.

För att logga in och läsa sin journal behövs en e-legitimation, till exempel Bank-id. Regelverket kring vad som skrivs i journalen och patienterna rättigheter är detsamma. Förändringen ligger i att det blir mer tillgängligt och lättare att dela med till exempel andra familjemedlemmar.

Svårt att hänga med

– Vi vet att man hör bara 20 procent av vad som sägs vid ett läkarbesök. Det här kommer att ge patienterna större delaktighet i vården, säger Cecilia Karlsson, e-hälsostrateg på Landstinget i Värmland.

Informationen finns tillgänglig i journalen så fort den skrivs in. Patienten kan se provsvar och kanske få svåra besked utan att ha någon att prata med.

– Det här är en överenskommelse som man kan göra tillsamman med patienten om hur man vill ha sin information. Man läser på eget ansvar. Varje gång man loggar in dyker en textruta upp som påminner om det, säger Cecilia Karlsson.

Över 18 år

Man ska ha fyllt 18 år för att tillgång. Föräldrar får läsa barns journaler tills de fyllt 13 år. Mellan 13 och 18 år finns inte möjligheten till journal på nätet.

– Det är för att skydda ungdomarnas integritet.

Det går också att dela sin journal via en ombudsfunktion.

Till en början är psykiatrin undantaget från möjligheten. Men ambitionen är att även den ska med så småningom.

– Några gör det men erfarenheten är inte lika lång där så vi avvaktar, säger Cecilia Karlsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.