2016-05-02 06:00

2016-05-02 06:00

Campare vill ha hög standard och gott om aktiviteter

VÄRMLAND: Camping är viktigt för turistnäringen i Värmland

Campandet ökar med en halv miljon gästnätter i Sverige årligen. Husvagn är fortfarande mest populärt men husbil ökar mest
– Campare vill ha en högre standard i dag, säger Vivi Appelqvist, ordförande i Camping Värmland.

Snart drar campingsäsongen i gång på allvar och enligt färska siffror från SCB, Statistiska central byrån, är det ett fortsatt populärt boende i Sverige. Siffrorna visar på en ökning med en halv miljon gästnätter per år de senaste åren.

Märker ni av det i Värmland?

– Absolut! Det är främst husbilar som ökar. Den är bekväm och gör det lätt att röra sig och komma ut på tur. I Värmland har vi många utländska gäster och förutom norrmän är schweizare en stark grupp som kommer mer och mer. Det är jättekul, säger Vivi Appelqvist, ordförande i Camping Värmland och verksamhetschef för stiftelsen Glaskogen i Arvika.

Är camparna mer bekväma?

– Trenden är att alla vill ha en högre standard, även tältare vill gärna ha el. Det kräver en höjd standard på alla campingar med ett större utbud av aktiviteter, bra servicehus och minibutik. Många stora campingar blir mer av resorts med pooler, bar och restaurang. Vi hänger med bra där i Värmland.

Hur många campingar finns det i länet?

– Oj, det finns väldigt många så jag vågar inte säga en siffra. Bara 16 är anslutna till Camping Värmland, men vi önskar såklart att fler går med. Vi har ett bra samarbete, ger tips och utbyter erfarenheter.

Hur stor betydelse är det ekonomiskt att camparna kommer hit?

– Det har jättestor betydelse med alla kringprodukter. De handlar här, äter här, tankar här och gör bra reklam för länet. Det ger intäkter till alla kommuner. Och det går ju inte att flytta på! Upplevelsen är just här så turismen är en otroligt viktig inkomstkälla. Plus att det ger många arbetstillfällen för säsongsarbete, säger Vivi Appelqvist.

Hur campar du själv?

– Jag har ett stort familjetält med tre delar i för tonårsbarnen. Men det gäller att det finns aktiviteter som passar dem, så det blir också ofta hotell haha!

Andreas Norum, tf vd för Visit Värmland, välkomnar nya aktörer på campingmarknaden i Värmland.

– Under högsäsong är campingarna fullbelagda så det finns utrymme för fler, framför allt fler campingstugor. Det är intressant att Grönklittsgruppen, som har Tänndalen, Tomteland och flera campingar, etablerar sig här när de köpt Sunne camping och Vattenland. De driver också Duse Udde camping i Säffle. Det är en aktör som jag kan se växa i Värmland, säger han.

Snart drar campingsäsongen i gång på allvar och enligt färska siffror från SCB, Statistiska central byrån, är det ett fortsatt populärt boende i Sverige. Siffrorna visar på en ökning med en halv miljon gästnätter per år de senaste åren.

Märker ni av det i Värmland?

– Absolut! Det är främst husbilar som ökar. Den är bekväm och gör det lätt att röra sig och komma ut på tur. I Värmland har vi många utländska gäster och förutom norrmän är schweizare en stark grupp som kommer mer och mer. Det är jättekul, säger Vivi Appelqvist, ordförande i Camping Värmland och verksamhetschef för stiftelsen Glaskogen i Arvika.

Är camparna mer bekväma?

– Trenden är att alla vill ha en högre standard, även tältare vill gärna ha el. Det kräver en höjd standard på alla campingar med ett större utbud av aktiviteter, bra servicehus och minibutik. Många stora campingar blir mer av resorts med pooler, bar och restaurang. Vi hänger med bra där i Värmland.

Hur många campingar finns det i länet?

– Oj, det finns väldigt många så jag vågar inte säga en siffra. Bara 16 är anslutna till Camping Värmland, men vi önskar såklart att fler går med. Vi har ett bra samarbete, ger tips och utbyter erfarenheter.

Hur stor betydelse är det ekonomiskt att camparna kommer hit?

– Det har jättestor betydelse med alla kringprodukter. De handlar här, äter här, tankar här och gör bra reklam för länet. Det ger intäkter till alla kommuner. Och det går ju inte att flytta på! Upplevelsen är just här så turismen är en otroligt viktig inkomstkälla. Plus att det ger många arbetstillfällen för säsongsarbete, säger Vivi Appelqvist.

Hur campar du själv?

– Jag har ett stort familjetält med tre delar i för tonårsbarnen. Men det gäller att det finns aktiviteter som passar dem, så det blir också ofta hotell haha!

Andreas Norum, tf vd för Visit Värmland, välkomnar nya aktörer på campingmarknaden i Värmland.

– Under högsäsong är campingarna fullbelagda så det finns utrymme för fler, framför allt fler campingstugor. Det är intressant att Grönklittsgruppen, som har Tänndalen, Tomteland och flera campingar, etablerar sig här när de köpt Sunne camping och Vattenland. De driver också Duse Udde camping i Säffle. Det är en aktör som jag kan se växa i Värmland, säger han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.