2016-05-01 07:15

2016-05-02 09:26

Avkoppling och gemenskap

TORSBY: Norrmännen "koser seg" på Torsby camping

Lata dagar, grillat till middag och bad i Fryken. Det är målet. Men först ska förtält sättas upp, nya trädäck byggas och vagnarna ses över.

Therese Rodvang är nykomling på Torsby camping, några kilometer söder om tätorten. Hennes vagn står nu uppställd intill den som hennes syster Camilla och hennes pojkvän Ståle Asly bor i under sommaren, som i sin tur delar uteplats med ett annat kompispar.

– Vi har alla campat tillsammans tidigare och nu har jag hängt på igen. Vi bor långt från varandra annars så det här är ett perfekt sätt att kunna umgås mer under sommaren åtminstone, säger Therese samtidigt som Ståle blickar ut över trädäcket som ska koppla samman även Thereses husvagn med resten av gruppen.

På Torsby camping är mer än 90 procent av gästerna norrmän.

– De svenska gästerna är sådana som bara stannar en natt eller så, säger Anne-Karin Smestad från Skogbygda mellan Kongsvinger och Skarnaes.

Kopplar av

Anne-Karin och maken Svein har campat i Torsby sedan år 2000. De brukar vara på campingen i två–tre månader per år, men som nyblivna pensionärer räknar de med att spendera än mer tid i husvagnen.

– Här gör vi det vi vill göra och inget annat. Läser, stickar, pratar skit och har det allmänt kul. Man kopplar bort vardagens jäkt och har det bara väldigt skönt, säger Anne-Karin.

Sommarkompisar

Just den här helgen har de ställt i ordning det sista inför sommaren och våren. Med på turen är barnbarnen Nora, 4 år och Maria, 10 år som bägge började campa redan som spädbarn. För Nora och Maria är lekparken välkänt territorium och trots att vårvärmen ännu inte anlänt är det gott om andra barn där.

– På sommaren finns det flera andra tjejer som jag brukar leka med. Jag träffar dem bara här på campingen för annars bor vi långt från varandra, säger Maria.

Värme i tältet

Det är som sagt ganska kallt när NWT besöker campingen på lördagen. Gudrun Josepsdottir och Jon Hjalmarsson sitter i sköna vardagsrumssoffor framför en gasolkamin i det åretrunt-förtält som kom på plats under onsdagen.

– Vi är inga vintercampare, men det här förtältet kan stå uppe året runt, så då slipper vi arbetet med att sätta upp det varje år. Vi gör det tionde året här på campingen. Det är väldigt fin plats. Lekparken och den långgrunda stranden är perfekt när barnbarnen kommer på besök, säger Gudrun.

Lagom avstånd

Roger och Nora Hansen har precis fått sin vagn på plats inför den tredje säsongen på Torsby camping. Bara förtältet kommer på plats så är de redo att åter ta sig an campinglivet till fullo.

– När förtältet är uppe kan man bara slappna av. Att komma bort från den dagliga stressen är grejen med campinglivet, säger Roger.

– Vi har ungefär två timmars resa hit, vilket jag tycker är perfekt. Det ska inte vara för långt att åka men heller inte för nära. Man ska känna att man åker bort och det får inte vara för enkelt att åka hem, säger Nora.

Therese Rodvang är nykomling på Torsby camping, några kilometer söder om tätorten. Hennes vagn står nu uppställd intill den som hennes syster Camilla och hennes pojkvän Ståle Asly bor i under sommaren, som i sin tur delar uteplats med ett annat kompispar.

– Vi har alla campat tillsammans tidigare och nu har jag hängt på igen. Vi bor långt från varandra annars så det här är ett perfekt sätt att kunna umgås mer under sommaren åtminstone, säger Therese samtidigt som Ståle blickar ut över trädäcket som ska koppla samman även Thereses husvagn med resten av gruppen.

På Torsby camping är mer än 90 procent av gästerna norrmän.

– De svenska gästerna är sådana som bara stannar en natt eller så, säger Anne-Karin Smestad från Skogbygda mellan Kongsvinger och Skarnaes.

Kopplar av

Anne-Karin och maken Svein har campat i Torsby sedan år 2000. De brukar vara på campingen i två–tre månader per år, men som nyblivna pensionärer räknar de med att spendera än mer tid i husvagnen.

– Här gör vi det vi vill göra och inget annat. Läser, stickar, pratar skit och har det allmänt kul. Man kopplar bort vardagens jäkt och har det bara väldigt skönt, säger Anne-Karin.

Sommarkompisar

Just den här helgen har de ställt i ordning det sista inför sommaren och våren. Med på turen är barnbarnen Nora, 4 år och Maria, 10 år som bägge började campa redan som spädbarn. För Nora och Maria är lekparken välkänt territorium och trots att vårvärmen ännu inte anlänt är det gott om andra barn där.

– På sommaren finns det flera andra tjejer som jag brukar leka med. Jag träffar dem bara här på campingen för annars bor vi långt från varandra, säger Maria.

Värme i tältet

Det är som sagt ganska kallt när NWT besöker campingen på lördagen. Gudrun Josepsdottir och Jon Hjalmarsson sitter i sköna vardagsrumssoffor framför en gasolkamin i det åretrunt-förtält som kom på plats under onsdagen.

– Vi är inga vintercampare, men det här förtältet kan stå uppe året runt, så då slipper vi arbetet med att sätta upp det varje år. Vi gör det tionde året här på campingen. Det är väldigt fin plats. Lekparken och den långgrunda stranden är perfekt när barnbarnen kommer på besök, säger Gudrun.

Lagom avstånd

Roger och Nora Hansen har precis fått sin vagn på plats inför den tredje säsongen på Torsby camping. Bara förtältet kommer på plats så är de redo att åter ta sig an campinglivet till fullo.

– När förtältet är uppe kan man bara slappna av. Att komma bort från den dagliga stressen är grejen med campinglivet, säger Roger.

– Vi har ungefär två timmars resa hit, vilket jag tycker är perfekt. Det ska inte vara för långt att åka men heller inte för nära. Man ska känna att man åker bort och det får inte vara för enkelt att åka hem, säger Nora.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.