2016-04-29 10:33

2016-04-29 10:33

Björnar en plåga för vargar

DJURLIV

Det är inte bara människorna som svenska vargar har problem med. De påverkas också negativt om det finns björnar i närheten.

Björnar kan orska brist på mat eftersom de, enligt en ny studie, ibland tar över vargarnas byten.

– Det handlar om konkurrens. Björnarna lägger beslag på många av vargarnas kadaver, säger Johan Månsson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och verksam inom Skandulv, det skandinaviska vargprojektet.

Björnar kan jaga själva men då handlar det mest om jakt på älgkalvar när dessa är små på våren. För att komma över större byten brukar de förlita sig på det som andra rovdjur har nedlagt.

Plågsamma björnar

Över 50 procent av de älgar som dödats av vargar i forskningens studieområden i Sverige övertas av björnar. I många fall har vargarna redan lämnat kadavret, men ibland kör björnarna iväg vargarna från matenl.

Studien visar att vargar har svårare att etablera nya revir och bilda familj i områden med mycket björn. En tät björnstam kan innebära en glesare vargstam eller en fördröjning av vargarnas kolonisation, vilket syns i exempelvis nordöstra Dalarna.

Forskarna, som publicerar sina rön i den vetenskapliga tidskriften Ecosphere, konstaterar att konkurrensen från björnarna i deras kärnområde i norra Svealand-södra Norrland delvis förklarar vargarnas spridningsmönster de senaste 20 åren.

Okänd effekt

Tidigare har detta varit okänt. Vargarna påverkas negativt av människor, främst genom jakt, legal såväl som illegal. Vargar kan inte heller etablera sig i områden som redan är upptagna av andra vargar. Men att björnarna skulle ha så kraftig effekt var något nytt.

Men nu är frågan om konkurrensen kan få omvänd effekt. Har vargarna en negativ effekt på björnarna i vissa lägen?

– Ibland kan nog vargarna utgöra ett problem. Vi vet inte med säkerhet. Vi utgick från den situation som rådde från början, med en etablerad björnstam och en vargstam under spridning. Men vi håller på och undersöker även detta, säger Månsson.

Björnar kan sätta vargar under hård konkurrens när de tar över vargarnas byten.

TT

Björnar kan orska brist på mat eftersom de, enligt en ny studie, ibland tar över vargarnas byten.

– Det handlar om konkurrens. Björnarna lägger beslag på många av vargarnas kadaver, säger Johan Månsson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och verksam inom Skandulv, det skandinaviska vargprojektet.

Björnar kan jaga själva men då handlar det mest om jakt på älgkalvar när dessa är små på våren. För att komma över större byten brukar de förlita sig på det som andra rovdjur har nedlagt.

Plågsamma björnar

Över 50 procent av de älgar som dödats av vargar i forskningens studieområden i Sverige övertas av björnar. I många fall har vargarna redan lämnat kadavret, men ibland kör björnarna iväg vargarna från matenl.

Studien visar att vargar har svårare att etablera nya revir och bilda familj i områden med mycket björn. En tät björnstam kan innebära en glesare vargstam eller en fördröjning av vargarnas kolonisation, vilket syns i exempelvis nordöstra Dalarna.

Forskarna, som publicerar sina rön i den vetenskapliga tidskriften Ecosphere, konstaterar att konkurrensen från björnarna i deras kärnområde i norra Svealand-södra Norrland delvis förklarar vargarnas spridningsmönster de senaste 20 åren.

Okänd effekt

Tidigare har detta varit okänt. Vargarna påverkas negativt av människor, främst genom jakt, legal såväl som illegal. Vargar kan inte heller etablera sig i områden som redan är upptagna av andra vargar. Men att björnarna skulle ha så kraftig effekt var något nytt.

Men nu är frågan om konkurrensen kan få omvänd effekt. Har vargarna en negativ effekt på björnarna i vissa lägen?

– Ibland kan nog vargarna utgöra ett problem. Vi vet inte med säkerhet. Vi utgick från den situation som rådde från början, med en etablerad björnstam och en vargstam under spridning. Men vi håller på och undersöker även detta, säger Månsson.

Björnar kan sätta vargar under hård konkurrens när de tar över vargarnas byten.

TT

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.