2016-04-25 12:44

2016-04-25 12:44

Här finns Värmlands bästa skolor

VÄRMLAND: Resultatet i SKL:s öppna rankning:

Filipstad är Värmlands bästa skolkommun enligt SKL:s rankning.
Bara fem kommuner i hela landet rankas högre.

På måndagen presenterade SKL sin stora genomgång av tillståndet i landets skolor: Öppna jämförelser - Skola 2016. Rankningen bygger på elevernas resultat, med hänsyn till de socioekonomiska förutsättningarna i de områden skolorna ligger i.

Filipstad är alltså den värmländska kommun som rankas högst, och som med en sjätteplacering på rikslistan dessutom gör sig gällande som en av landets absolut bästa skolkommuner. Det är en rejäl uppryckning. 2015 hamnade Filipstad på plats 64.

De Värmlandskommuner som rankas högst efter Filipstad är Storfors, Årjäng. Hammarö och Forshaga.

Nyanlända

Temat för årets jämförelse är Nyanlända elever. Under 2015 kom 70 000 asylsökande barn till Sverige.

– För kommunerna handlar det om att skapa en flexibel skolorganisation, säger Håkan Sörman, vd för SKL, i ett pressmeddelande. Skolans personal behöver ta ett gemensamt ansvar för elevernas lärande. Andra viktiga delar är att elevernas kunskapet kartläggs, att eleven ges ett bra språkstöd, att lärare erbjuds kompetensutveckling att undervisa nyanlända och att det finns en god kontakt med elevens vårdnadshavare,

I rapporten lyfter SKL förslag på akuta åtgärder. För det första, menar SKL, att mottagandet av asylsökande, måste fördelas jämnare mellan kommunerna. Kommuner som med kort varsel tar emot många asylsökande bör ges möjlighet till flexibla lösningar, där det finns möjlighet att slippa kravet på att omedelbart erbjuda undervisning i alla ämnen med legitimeradebehöriga lärare. Det måste också, menar man, bli tillåtet med fjärrundervisning så att lärare kan undervisa elever i andra kommuner med lärarebrist.

På måndagen presenterade SKL sin stora genomgång av tillståndet i landets skolor: Öppna jämförelser - Skola 2016. Rankningen bygger på elevernas resultat, med hänsyn till de socioekonomiska förutsättningarna i de områden skolorna ligger i.

Filipstad är alltså den värmländska kommun som rankas högst, och som med en sjätteplacering på rikslistan dessutom gör sig gällande som en av landets absolut bästa skolkommuner. Det är en rejäl uppryckning. 2015 hamnade Filipstad på plats 64.

De Värmlandskommuner som rankas högst efter Filipstad är Storfors, Årjäng. Hammarö och Forshaga.

Nyanlända

Temat för årets jämförelse är Nyanlända elever. Under 2015 kom 70 000 asylsökande barn till Sverige.

– För kommunerna handlar det om att skapa en flexibel skolorganisation, säger Håkan Sörman, vd för SKL, i ett pressmeddelande. Skolans personal behöver ta ett gemensamt ansvar för elevernas lärande. Andra viktiga delar är att elevernas kunskapet kartläggs, att eleven ges ett bra språkstöd, att lärare erbjuds kompetensutveckling att undervisa nyanlända och att det finns en god kontakt med elevens vårdnadshavare,

I rapporten lyfter SKL förslag på akuta åtgärder. För det första, menar SKL, att mottagandet av asylsökande, måste fördelas jämnare mellan kommunerna. Kommuner som med kort varsel tar emot många asylsökande bör ges möjlighet till flexibla lösningar, där det finns möjlighet att slippa kravet på att omedelbart erbjuda undervisning i alla ämnen med legitimeradebehöriga lärare. Det måste också, menar man, bli tillåtet med fjärrundervisning så att lärare kan undervisa elever i andra kommuner med lärarebrist.

Värmlands bästa skolkommuner

Kommunerna som toppar SKL:s rankning av landets skolkommuner i Värmland (inom parentes anges placeringen på rikslistan)

1Filipstad (6)
2Storfors (10)
3Årjäng (21)
4Hammarö (63)
5Forshaga (66)

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.