2016-04-18 20:26

2016-04-18 20:27

Gjorde rätt som valde att avgå

VÄRMLAND: Lokala (MP)-företrädare om Kaplans avgång

Under en presskonferens på måndagen meddelade statsminister Stefan Löfven att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) lämnar sin post.
Lokala partiföreträdare i Värmland menar att Kaplan gjorde det enda rätta.

Det har blåst kring bostadsminister Mehmet Kaplan de senaste dagarna. I helgen avslöjade Svenska Dagbladet att Kaplan jämfört Israel med Nazityskland, och innan dess framkom det att han har ätit middag tillsammans med lhan Senturk, en svensk företrädare för den turkiska nationalistiska och högerextrema organisationen Grå vargarna.

Efter all uppståndelse valde alltså Kaplan på måndagen att avgå. Ett ganska väntat besked, menar Per-Inge Lidén (MP), kommunalråd i Karlstad.

– I det läget som nu blev tror jag att det var rätt beslut. Det är svårt att verka som minister under rådande omständigheter. Mehmet Kaplan har genom åren varit engagerad i frågor som rör mänskliga rättigheter och gjort ett väldigt bra arbete. Men i det här läget går det knappast att sitta kvar ändå.

Vad säger du om den kritik som framförts mot Kaplan?

– Jag stämmer inte i kritiken. Jag vet inte vem han har umgåtts med, men jag vet att han har varit en bra minister.

Vad säger du om jämförandet mellan Israel och Nazityskland?

– Det var sju år sen. Alla kan vi nog ha sagt något olyckligt genom åren.

Louise Hamilton (MP), kommunalråd i Kristinehamns kommun, säger att hon hoppades på att slippa samtalet från NWT.

– Jag vill egentligen helst inte kommentera det här, men det är klart att det inte är bra att finnas i det sällskapet som Kaplan har gjort. När man hamnar i situationer som man inte hade förutsett kan man i efterhand inse att man sagt eller gjort något väldigt dumt. Det är lite som när Lena Adelsohn Liljeroth skar i den där tårtan. Det är tråkigt att det skulle gå så här, men jag respekterar Kaplans beslut. Jag förstår att pressen på honom varit stor. När drevet väl börjat är ju sanningen ofta långt borta.

En ohållbar situation

Mikael Jern som sitter i både fullmäktige och kommunstyrelsen i Hammarö kommun, säger att Kaplans avgång var det enda rätta.

– Det var en ohållbar situation. Utan att ha någon närmare sakkunskap kring vad som skett och inte, så kan jag säga att det var det enda rätta. Det är alltid svårt att värdera ett drev; nyss var det Margot Wallström och kommunal, nu Kaplan. Men när det går så här långt så blir det ohållbart oavsett.

Det har blåst kring bostadsminister Mehmet Kaplan de senaste dagarna. I helgen avslöjade Svenska Dagbladet att Kaplan jämfört Israel med Nazityskland, och innan dess framkom det att han har ätit middag tillsammans med lhan Senturk, en svensk företrädare för den turkiska nationalistiska och högerextrema organisationen Grå vargarna.

Efter all uppståndelse valde alltså Kaplan på måndagen att avgå. Ett ganska väntat besked, menar Per-Inge Lidén (MP), kommunalråd i Karlstad.

– I det läget som nu blev tror jag att det var rätt beslut. Det är svårt att verka som minister under rådande omständigheter. Mehmet Kaplan har genom åren varit engagerad i frågor som rör mänskliga rättigheter och gjort ett väldigt bra arbete. Men i det här läget går det knappast att sitta kvar ändå.

Vad säger du om den kritik som framförts mot Kaplan?

– Jag stämmer inte i kritiken. Jag vet inte vem han har umgåtts med, men jag vet att han har varit en bra minister.

Vad säger du om jämförandet mellan Israel och Nazityskland?

– Det var sju år sen. Alla kan vi nog ha sagt något olyckligt genom åren.

Louise Hamilton (MP), kommunalråd i Kristinehamns kommun, säger att hon hoppades på att slippa samtalet från NWT.

– Jag vill egentligen helst inte kommentera det här, men det är klart att det inte är bra att finnas i det sällskapet som Kaplan har gjort. När man hamnar i situationer som man inte hade förutsett kan man i efterhand inse att man sagt eller gjort något väldigt dumt. Det är lite som när Lena Adelsohn Liljeroth skar i den där tårtan. Det är tråkigt att det skulle gå så här, men jag respekterar Kaplans beslut. Jag förstår att pressen på honom varit stor. När drevet väl börjat är ju sanningen ofta långt borta.

En ohållbar situation

Mikael Jern som sitter i både fullmäktige och kommunstyrelsen i Hammarö kommun, säger att Kaplans avgång var det enda rätta.

– Det var en ohållbar situation. Utan att ha någon närmare sakkunskap kring vad som skett och inte, så kan jag säga att det var det enda rätta. Det är alltid svårt att värdera ett drev; nyss var det Margot Wallström och kommunal, nu Kaplan. Men när det går så här långt så blir det ohållbart oavsett.