2016-04-13 08:39

2016-04-13 09:16

Värmland i pant-toppen

VÄRMLAND: 284 burkar och flaskor per person

Hur många burkar och PET-flaskor pantar du varje år?
Snittet i Sverige är 171. Värmland däremot sticker ut med 284 burkar/flaskor per person, men mycket beror på norrmännen.

Bästa pantkommunerna är Eda följt av Årjäng och topp-placeringen beror till stor del på gränshandeln. Norrmännen handlar mycket läsk och många av de urdruckna burkarna och flaskorna pantas vid nästa shoppingresa över gränsen.

I Eda pantas hela 1 950 burkar/flaskor per år och person.

I Årjäng 772.

Även Torsby sticker ut med 419 pantade burkar/flaskor per person.

Ökar stadigt

Sedan pantsystemet infördes i Sverige för drygt 30 år sedan har antalet pantade förpackningar ökat stadigt varje år och idag återvinns omkring 84 procent av alla burkar och PET-flaskor.

– Det gör Sverige till ett av de bästa länderna i världen när det gäller pantning, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack som driver Pantamera i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor, i ett pressmeddelande.

Stor energibesparing

Genom att tillverka en ny burk eller PET-flaska från återvunnet material istället för nytt, görs en stor insats för miljön. Materialet i en aluminiumburk kan återvinnas i oändlighet och man sparar 95 procent energi jämfört med att använda ny råvara.

Sammanlagt återvann vi svenskar cirka 1,69 miljarder burkar och PET-flaskor under förra året. Det motsvarar enligt Returpack en energibesparing på 325 miljoner kWh och räcker för att värma upp 25000 villor under ett helt år.

Enklare att göra hållbara val

Orsakerna till den ökade återvinningen är flera. Vi har blivit mer miljömedvetna, dels har det blivit enklare att panta med fler platser att lämna sina tomma burkar och PET-flaskor.

– Vi jobbar ständigt med att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt. Vi vill vara en förebild inom det som kallas nudging som innebär att man knuffar invånarna i rätt riktning och underlättar miljösmarta och hållbara val. Två av de senaste nudging-exemplen är de pantrör som finns på många platser bredvid papperskorgar utomhus samt de nya storpantarautomater som vi testar på ett antal platser runt om i landet, säger Katarina Lundell.

Bästa pantkommunerna är Eda följt av Årjäng och topp-placeringen beror till stor del på gränshandeln. Norrmännen handlar mycket läsk och många av de urdruckna burkarna och flaskorna pantas vid nästa shoppingresa över gränsen.

I Eda pantas hela 1 950 burkar/flaskor per år och person.

I Årjäng 772.

Även Torsby sticker ut med 419 pantade burkar/flaskor per person.

Ökar stadigt

Sedan pantsystemet infördes i Sverige för drygt 30 år sedan har antalet pantade förpackningar ökat stadigt varje år och idag återvinns omkring 84 procent av alla burkar och PET-flaskor.

– Det gör Sverige till ett av de bästa länderna i världen när det gäller pantning, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack som driver Pantamera i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor, i ett pressmeddelande.

Stor energibesparing

Genom att tillverka en ny burk eller PET-flaska från återvunnet material istället för nytt, görs en stor insats för miljön. Materialet i en aluminiumburk kan återvinnas i oändlighet och man sparar 95 procent energi jämfört med att använda ny råvara.

Sammanlagt återvann vi svenskar cirka 1,69 miljarder burkar och PET-flaskor under förra året. Det motsvarar enligt Returpack en energibesparing på 325 miljoner kWh och räcker för att värma upp 25000 villor under ett helt år.

Enklare att göra hållbara val

Orsakerna till den ökade återvinningen är flera. Vi har blivit mer miljömedvetna, dels har det blivit enklare att panta med fler platser att lämna sina tomma burkar och PET-flaskor.

– Vi jobbar ständigt med att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt. Vi vill vara en förebild inom det som kallas nudging som innebär att man knuffar invånarna i rätt riktning och underlättar miljösmarta och hållbara val. Två av de senaste nudging-exemplen är de pantrör som finns på många platser bredvid papperskorgar utomhus samt de nya storpantarautomater som vi testar på ett antal platser runt om i landet, säger Katarina Lundell.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.