2016-04-12 18:18

2016-04-12 18:18

Arbetsgivarna svarar med lockout

KARLSTAD: Många frågor under strejkens första dag

Strejkvakterna finns på plats framför länsstyrelsens hus på Våxnäsgatan i Karlstad under tisdagen när Byggnads inledde en strejk som i första skedet omfattar cirka 130 medlemmar i Värmland.
På eftermiddagen kom arbetsgivarnas svar. Lockout från 22 aril.

– Det handlar inte bara om pengarna utan om helheten, säger Emil Eriksson som går strejkvakt tillsammans med kollegan Jonas Beck.

– Det behöver bli slut på att det kommer in små företag som inte sköter sig på byggena, säger snickare Emil Eriksson.

Vid ombyggnaden av länsstyrelsen pågår fortfarande en del verksamhet men de som liksom Emil Eriksson och Jonas Beck är anställda vid Skanska är uttagna i strejken. Vid bygget av studentlägenheter på Kronoparken strejkar anställda vid Byggdialog. Dessutom är företagen BBM, Thomas Betong och Nordic Crane uttagna. Sammanlagt strejkar cirka 130 medlemmar enligt Byggnads beräkningar.

Om inte konflikten är löst till nästa tisdag den 19 april träder ett nytt varsel i kraft och omfattar då Karlstads byggtjänsts verksamhet vid Gösta Berling hotell och en del i Mercuriusgallerian i Karlstads centrum. Dessutom NCC:s bygge på Petersbergsgatan på Våxnäs och ett dammbygge i Nykroppa. Skanskas anställda vid Lillängshamnen i Skoghall och Byggdialogs anställda vid Skäggebergsskolan i Sunne kommer också att tas ut i nsästa läge.

Samma företag

På tisdag eftermiddag svarade Sveriges Byggindustrier med en så kallad spegellockout som ska träda i kraft den 22 april. Det innebär att de företag och arbetsplatser som är uttagna i strejk också omfattas av lockouten.

Tony Kyrk är avtalsansvarig i regionen för Byggnad och lämnade på tisdag förmiddag Stockholm efter att förhandlingarna strandat.

– Vi känner att vi har alla medlemmarna med oss i det här, säger han.

Till Byggnads kontor kom ett hundratal medlemmar på måndagen för att få information om läget.

– Det är alltid tråkigt när man måste ta till en konflikt men stämningen och kampviljan är god, konstaterar ombudsman Thomas Andersson.

”Väldigt olyckligt”

Karlstadsföretaget BBM är den arbetsgivare som har flest anställda uttagna i strejk i Värmland. De har cirka 100 anställa varav en del verksamma i Norge.

– Jag tycker att strejken är väldigt olycklig. Det drabbar oss och våra kunder hårt.

En av stridsfrågorna i konflikten är prestationslön som arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier vill ta bort. Anställda på BBM vill behålla prestationslönen. Det vill vd Tomas Larsson också.

– Men det borde vara upp till varje företag att bestämma lönesättningen, säger Tomas Larsson som i övrigt hänvisar till Sveriges Byggindustrier.

– Det handlar inte bara om pengarna utan om helheten, säger Emil Eriksson som går strejkvakt tillsammans med kollegan Jonas Beck.

– Det behöver bli slut på att det kommer in små företag som inte sköter sig på byggena, säger snickare Emil Eriksson.

Vid ombyggnaden av länsstyrelsen pågår fortfarande en del verksamhet men de som liksom Emil Eriksson och Jonas Beck är anställda vid Skanska är uttagna i strejken. Vid bygget av studentlägenheter på Kronoparken strejkar anställda vid Byggdialog. Dessutom är företagen BBM, Thomas Betong och Nordic Crane uttagna. Sammanlagt strejkar cirka 130 medlemmar enligt Byggnads beräkningar.

Om inte konflikten är löst till nästa tisdag den 19 april träder ett nytt varsel i kraft och omfattar då Karlstads byggtjänsts verksamhet vid Gösta Berling hotell och en del i Mercuriusgallerian i Karlstads centrum. Dessutom NCC:s bygge på Petersbergsgatan på Våxnäs och ett dammbygge i Nykroppa. Skanskas anställda vid Lillängshamnen i Skoghall och Byggdialogs anställda vid Skäggebergsskolan i Sunne kommer också att tas ut i nsästa läge.

Samma företag

På tisdag eftermiddag svarade Sveriges Byggindustrier med en så kallad spegellockout som ska träda i kraft den 22 april. Det innebär att de företag och arbetsplatser som är uttagna i strejk också omfattas av lockouten.

Tony Kyrk är avtalsansvarig i regionen för Byggnad och lämnade på tisdag förmiddag Stockholm efter att förhandlingarna strandat.

– Vi känner att vi har alla medlemmarna med oss i det här, säger han.

Till Byggnads kontor kom ett hundratal medlemmar på måndagen för att få information om läget.

– Det är alltid tråkigt när man måste ta till en konflikt men stämningen och kampviljan är god, konstaterar ombudsman Thomas Andersson.

”Väldigt olyckligt”

Karlstadsföretaget BBM är den arbetsgivare som har flest anställda uttagna i strejk i Värmland. De har cirka 100 anställa varav en del verksamma i Norge.

– Jag tycker att strejken är väldigt olycklig. Det drabbar oss och våra kunder hårt.

En av stridsfrågorna i konflikten är prestationslön som arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier vill ta bort. Anställda på BBM vill behålla prestationslönen. Det vill vd Tomas Larsson också.

– Men det borde vara upp till varje företag att bestämma lönesättningen, säger Tomas Larsson som i övrigt hänvisar till Sveriges Byggindustrier.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.