2016-04-11 22:45

2016-04-11 22:45

Nu delas pengarna ut

VÄRMLAND: Bredbandstillgången ökar med tre procentenheter

Nu tar bredbandsutbyggnaden i Värmland fart. 17 fiberföreningar får dela på 104 miljoner. Och till hösten ska ytterligare 63 miljoner kronor fördelas.
Men många föreningar blir utan pengar.

Värmland har tilldelats 172 miljoner kronor ur landsbygdsprogrammet för bredbandsutbyggnaden för åren 2014–2020.

Efter lång försening kan nu pengarna betalas ut.

I ett första skede får 17 fiberföreningar dela på 104 miljoner kronor.

– Det innebär att drygt 4 000 enskilda hushåll med permanentboende får bredband. Och då tillkommer flera fritidshus och företag, säger landshövdingen Kenneth Johansson.

Tillgången ökar

Det innebär att den totala bredbandstillgången i Värmland ökar med cirka tre procentenheter, från 49 till 52 procent. På landsbygden ökar tillgången med 15 procentenheter.

– Tätorterna har kommit längre med bredbandsutbyggnaden än landsbygden. Det beror på att privata operatörer och kommunala stadsnät satsar där, säger Erik Larsson som är ny bredbandskoordinator på Region Värmland.

Behövs mer resurser

Till hösten fördelas ytterligare 63 miljoner kronor till fiberföreningar på landsbygden.

Men det är inte tillräckligt. Många föreningar blir utan pengar.

– Vi är bekymrade. Vi är glada för de som får positivt besked, men behovet är så mycket större. Nu fortsätter vi göra det tydligt för riksdagen, regeringen och andra nationella aktörer att det krävs mer resurser. Den moderna landsbygden i Värmland behöver bredbandssatsningar, säger Kenneth Johansson.

De får pengar

Problemet är inte unikt i Värmland. Flera andra län brottas med att EU-pengarna inte räcker till.

– Det ser likadant ut i hela Sverige, säger Erik Larsson.

Följande 17 föreningar får dela på totalt 104 miljoner kronor: Bjurtjärns fiber, Fiber i Rådom, Fibernät Brattfors, Fibernät Kristinehamn syd, Fibernät Visnums-Kil, Glava fibernät, Högerud fiber, Fiber i Brunskog, Fibernät Västanberg-Basterud, Fiber i Likenäs-Amnerud, Sörmarks fiber, Fibernät Kristinehamn nordost, Lekvattnet-Mårbacken fiber, Fibernät Lesjöfors, Fibernät Asphyttan, Fibernät Storfors sydost och Fibernät Bäckhammar.

Värmland har tilldelats 172 miljoner kronor ur landsbygdsprogrammet för bredbandsutbyggnaden för åren 2014–2020.

Efter lång försening kan nu pengarna betalas ut.

I ett första skede får 17 fiberföreningar dela på 104 miljoner kronor.

– Det innebär att drygt 4 000 enskilda hushåll med permanentboende får bredband. Och då tillkommer flera fritidshus och företag, säger landshövdingen Kenneth Johansson.

Tillgången ökar

Det innebär att den totala bredbandstillgången i Värmland ökar med cirka tre procentenheter, från 49 till 52 procent. På landsbygden ökar tillgången med 15 procentenheter.

– Tätorterna har kommit längre med bredbandsutbyggnaden än landsbygden. Det beror på att privata operatörer och kommunala stadsnät satsar där, säger Erik Larsson som är ny bredbandskoordinator på Region Värmland.

Behövs mer resurser

Till hösten fördelas ytterligare 63 miljoner kronor till fiberföreningar på landsbygden.

Men det är inte tillräckligt. Många föreningar blir utan pengar.

– Vi är bekymrade. Vi är glada för de som får positivt besked, men behovet är så mycket större. Nu fortsätter vi göra det tydligt för riksdagen, regeringen och andra nationella aktörer att det krävs mer resurser. Den moderna landsbygden i Värmland behöver bredbandssatsningar, säger Kenneth Johansson.

De får pengar

Problemet är inte unikt i Värmland. Flera andra län brottas med att EU-pengarna inte räcker till.

– Det ser likadant ut i hela Sverige, säger Erik Larsson.

Följande 17 föreningar får dela på totalt 104 miljoner kronor: Bjurtjärns fiber, Fiber i Rådom, Fibernät Brattfors, Fibernät Kristinehamn syd, Fibernät Visnums-Kil, Glava fibernät, Högerud fiber, Fiber i Brunskog, Fibernät Västanberg-Basterud, Fiber i Likenäs-Amnerud, Sörmarks fiber, Fibernät Kristinehamn nordost, Lekvattnet-Mårbacken fiber, Fibernät Lesjöfors, Fibernät Asphyttan, Fibernät Storfors sydost och Fibernät Bäckhammar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.