2016-04-11 06:00

2016-04-11 06:00

Nu är skidsäsongen över

VÄRMLAND: Ny rekordsäsong i Branäs, regniga lördagar ett bekymmer för Ski Sunne och Hovfjället

Ny rekordsäsong i Branäs. Hyggligt på Hovfjället. Positiva toner från Valfjället. Bra efter en dålig start på Långberget. Hyfsat för Ski Sunne.
Det är den korta summeringen av årets skidsäsong i Värmland.

Liftarna har stoppats och pisterna färgas bruna. Branäsgruppens vd Anders Kjällström gör sig nu redo att summera ännu en lyckad vinter.

– Vi har ännu inte summerat alla siffror, men vi kommer att slå flera rekord, bland annat i sålda liftkort. Vi har också för nionde gången vunnit pris som landets bästa skidanläggning för barnfamiljer.

Nya nedfarter

Den långsiktiga utvecklingsplanen för anläggningen har dock på sedan statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation gått in som delägare i Branäsgruppen.

– Snösystemet ska byggas ut så att mer snö kan tillverkas på kortare tid. Vi ska också satsa mycket på själva skidåkningen. Det kommer att bli flera nya nedfarter vid stolliften som invigdes förra året.

Omkring 400 bäddar i privat regi väntas tillkomma inför nästa vinter.

– Det blir ofta så att man talar om materiella satsningar. Men bemötandet från vår fantastiska personal är nog lika viktigt när det gäller gästernas upplevelse, säger Ander Kjällström.

Bra på Långberget

På Långberget startade säsongen på tuffast möjliga sätt. Lagom till jul gjorde mildvädret att det enda tidigare öppna längdspåret fick stängas.

– Vi förlorade en hel del på det. Men sedan tog det fart ordentligt. Vi tog i kapp hela tappet med råge. Att påsken låg så tidigt var också en hjälp. Det blev ett riktigt bra år till sist, säger Annika Jonsson, som tillsammans med Dan Norström och nya delägaren Gina Persson äger och driver anläggningen.

Hyggligt på Hovfjället

Hovfjällets vd Karl-Eric Westerberg beskriver den nu avslutade säsongen som ”hygglig”.

– Det har inte varit tipptopp, men bra. Det har varit skitväder nästan varje lördag och det har vi tappat många daggäster på. Stugorna på toppen av berget har vi haft drygt 95 procents beläggning på. Det är inte helt klart, men vi siktar på att bygga ytterligare ett parhus. Ett mindre än de befintliga som blir lite billigare att hyra, säger han.

Hyfsat för Ski Sunne

Stefan Ranunger, Ski Sunne, är också han besviken på det dåliga helgvädret.

– Vi hade en helg med solsken. Vi kom i gång sent efter en tidig premiär följd av stängning på grund av mildväder. Vi har inte summerat allt men det blir nog ändå en hyfsad säsong, säger Ranunger.

På Valfjället i Eda kommun har de tuffa vintrarna avlöst varandra. Men årets säsong lär åtminstone bli bättre än den föregående.

Positivt för Valfjället

– Vi har inga siffror än, de får vi på ett möte i slutet av månaden. Det började ju tufft med snö som regnade bort till jul. Men efter det har det varit bra. Känslan just nu är positiv, säger Lennart Brunzell, vice ordförande i styrelsen för den kommunägda anläggningen.

Liftarna har stoppats och pisterna färgas bruna. Branäsgruppens vd Anders Kjällström gör sig nu redo att summera ännu en lyckad vinter.

– Vi har ännu inte summerat alla siffror, men vi kommer att slå flera rekord, bland annat i sålda liftkort. Vi har också för nionde gången vunnit pris som landets bästa skidanläggning för barnfamiljer.

Nya nedfarter

Den långsiktiga utvecklingsplanen för anläggningen har dock på sedan statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation gått in som delägare i Branäsgruppen.

– Snösystemet ska byggas ut så att mer snö kan tillverkas på kortare tid. Vi ska också satsa mycket på själva skidåkningen. Det kommer att bli flera nya nedfarter vid stolliften som invigdes förra året.

Omkring 400 bäddar i privat regi väntas tillkomma inför nästa vinter.

– Det blir ofta så att man talar om materiella satsningar. Men bemötandet från vår fantastiska personal är nog lika viktigt när det gäller gästernas upplevelse, säger Ander Kjällström.

Bra på Långberget

På Långberget startade säsongen på tuffast möjliga sätt. Lagom till jul gjorde mildvädret att det enda tidigare öppna längdspåret fick stängas.

– Vi förlorade en hel del på det. Men sedan tog det fart ordentligt. Vi tog i kapp hela tappet med råge. Att påsken låg så tidigt var också en hjälp. Det blev ett riktigt bra år till sist, säger Annika Jonsson, som tillsammans med Dan Norström och nya delägaren Gina Persson äger och driver anläggningen.

Hyggligt på Hovfjället

Hovfjällets vd Karl-Eric Westerberg beskriver den nu avslutade säsongen som ”hygglig”.

– Det har inte varit tipptopp, men bra. Det har varit skitväder nästan varje lördag och det har vi tappat många daggäster på. Stugorna på toppen av berget har vi haft drygt 95 procents beläggning på. Det är inte helt klart, men vi siktar på att bygga ytterligare ett parhus. Ett mindre än de befintliga som blir lite billigare att hyra, säger han.

Hyfsat för Ski Sunne

Stefan Ranunger, Ski Sunne, är också han besviken på det dåliga helgvädret.

– Vi hade en helg med solsken. Vi kom i gång sent efter en tidig premiär följd av stängning på grund av mildväder. Vi har inte summerat allt men det blir nog ändå en hyfsad säsong, säger Ranunger.

På Valfjället i Eda kommun har de tuffa vintrarna avlöst varandra. Men årets säsong lär åtminstone bli bättre än den föregående.

Positivt för Valfjället

– Vi har inga siffror än, de får vi på ett möte i slutet av månaden. Det började ju tufft med snö som regnade bort till jul. Men efter det har det varit bra. Känslan just nu är positiv, säger Lennart Brunzell, vice ordförande i styrelsen för den kommunägda anläggningen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.