2016-04-01 06:00

2016-04-01 09:15

Café satsar på närodlade räkor

VÄRMSKOG

Sötvattnet har blivit salt i sjön Värmeln. Och det kan få en oväntad effekt. Ett privat projekt har dragits igång för att odla – räkor.
– Nu väntar vi på bara på 100 000 räklarver, säger Annelie Emilsson, delägare i Värmskogs café.

Caféet vid Broviken slog nytt rekord förra året. 36 ton räkor gick åt till de populära räkmackor som blivit caféets signum. Men succén har en baksida. Saltlaken som följt med räkorna har man inte ont anande hällt ut i vattnet utanför cafébyggnaden. Vilket i sin tur lett till att sjön Värmeln fått en förhöjd salthalt.

Men på Länsstyrelsen tar man det hela med ro.

– Alla förändringar av salthalter i sjöar och vattendrag är allvarliga, säger Marina Pandalus på miljöanalysenheten. Men i det här fallet rör det sig om så låga värden att vi inte bedömer att det ska påverka vare sig djur- eller växtliv. Men vi kommer naturligtvis att ha det under uppsikt.

Förändringarna handlar om en fördubbling av halten natriumklorid. Visserligen från en i sammanhanget låg nivå. Men för ägarna till Värmskogs café kan resultatet bli en vinstlott. Redan nu är man igång med ett projekt där man ska försöka odla saltvattenräkor i stora nätkassar runt Kyrkholmen.

Jod Gillberg, marinbiolog vid Uppsala universitets station Luringen vid Gullmarsfjorden, tror på idén.

– Saltvattensräkor är inga känsliga varelser och en fördubbling av salthalten i en så djup insjö som Värmeln kan mycket väl räcka. Det i kombination med en riklig tillgång på alger kan till och med göra att räkorna blir något större än de som fiskas i Barents hav, säger han.

Om pilotprojektet slår väl ut kan det bli tal om mer än bara räkodling.

Räksafari med miniräktrålare, som redan är beställd från Bergen i Norge, kommer att bli av redan i år. Och till nästa sommar finns planer påen ostronodling och en specialbyggd damm där barnen ska få möjlighet att simma med räkor.

Annelie Emilsson och Cathrin Sundling, som tillsammans driver caféet, är fyllda av idéer men har själva inga kunskaper om vare sig fisk- eller skaldjursodling. Därför hoppas de på att någon entreprenör hör av sig och vill ta över odlingarna efter den första provsäsongen.

– Nu är det en lokal kräftodlare som hjälper oss men redan till nästa år vill vi lämna över till någon som kan investera både tid och pengar så projektet kan skalas upp. Vi har fullt upp med att handpilla räkorna.

Caféet vid Broviken slog nytt rekord förra året. 36 ton räkor gick åt till de populära räkmackor som blivit caféets signum. Men succén har en baksida. Saltlaken som följt med räkorna har man inte ont anande hällt ut i vattnet utanför cafébyggnaden. Vilket i sin tur lett till att sjön Värmeln fått en förhöjd salthalt.

Men på Länsstyrelsen tar man det hela med ro.

– Alla förändringar av salthalter i sjöar och vattendrag är allvarliga, säger Marina Pandalus på miljöanalysenheten. Men i det här fallet rör det sig om så låga värden att vi inte bedömer att det ska påverka vare sig djur- eller växtliv. Men vi kommer naturligtvis att ha det under uppsikt.

Förändringarna handlar om en fördubbling av halten natriumklorid. Visserligen från en i sammanhanget låg nivå. Men för ägarna till Värmskogs café kan resultatet bli en vinstlott. Redan nu är man igång med ett projekt där man ska försöka odla saltvattenräkor i stora nätkassar runt Kyrkholmen.

Jod Gillberg, marinbiolog vid Uppsala universitets station Luringen vid Gullmarsfjorden, tror på idén.

– Saltvattensräkor är inga känsliga varelser och en fördubbling av salthalten i en så djup insjö som Värmeln kan mycket väl räcka. Det i kombination med en riklig tillgång på alger kan till och med göra att räkorna blir något större än de som fiskas i Barents hav, säger han.

Om pilotprojektet slår väl ut kan det bli tal om mer än bara räkodling.

Räksafari med miniräktrålare, som redan är beställd från Bergen i Norge, kommer att bli av redan i år. Och till nästa sommar finns planer påen ostronodling och en specialbyggd damm där barnen ska få möjlighet att simma med räkor.

Annelie Emilsson och Cathrin Sundling, som tillsammans driver caféet, är fyllda av idéer men har själva inga kunskaper om vare sig fisk- eller skaldjursodling. Därför hoppas de på att någon entreprenör hör av sig och vill ta över odlingarna efter den första provsäsongen.

– Nu är det en lokal kräftodlare som hjälper oss men redan till nästa år vill vi lämna över till någon som kan investera både tid och pengar så projektet kan skalas upp. Vi har fullt upp med att handpilla räkorna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.